Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2019
Έτος Εγγραφής: 
2017
Θέματα: 
2016-2017
Σχολική Αυλή
2017-2018
Ενέργεια
Σχολική Αυλή
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
2018-2019
Νερό
2019-2020
Φύση και βιοποικιλότητα

Τα νέα του Σχολείου μας

17.2.2020

Την Τρίτη 11/2/2020  στις 10:30 π.μ. ο Συντονιστής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (Μαθηματικός) έδωσε ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΕΡΤ Σερρών, προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστή την Ημερίδα στα πλαίσια του φετινού περιβαλλοντικού προγράμματος: «όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Όμορφη φυσική Κερκίδα παρακολούθησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών».

14.2.2020

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020  ο νέο εκλεγείς  Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δέχθηκε στο Δημαρχείο τον Διευθυντή του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και τον Συντονιστή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ (Μαθηματικό) που και οι δύο όπως και το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης τυγχάνουν επίσημοι ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ προώθησης των 17 Παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

13.2.2020
Είσοδος του Γυμνασίου Κοίμησης

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί: « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών μέσω της Ημερίδας με θέμα "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ" έγινε σημείο συνάντησης των φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών!

3.2.2020
Λιμνιαίοι πρόποδες του όρους Κερκίνη

Το όρος Κερκίνη (Μπέλες) έδωσε το όνομά του στην λίμνη Κερκίνη αφού οι πρόποδες του αποτελούν το βόρειο ανάχωμα της λίμνης. Η ύπαρξη του όρους είναι ευεργετική στην προστασία του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης (στο οποίο οικοσύστημα ανήκει και το Ελληνικό τμήμα του όρους Κερκίνη), αφού σαν φυσικό τείχος ανακόπτει τους βόρειους ψυχρούς ανέμους από την Βουλγαρία να εισέλθουν στην περιοχή της λίμνης.

31.1.2020
Πρόσκληση ημερίδας (12/2/2020) στο Γυμνάσιο Κοίμησης

Το Οικολογικο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών σε συνεργασία με το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί:  « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο χώρο του Γυμνασίου.

20.1.2020

Στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων της περιβαλλοντικής ομάδας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης, που αφορούν το πρόγραμμα: "Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού!» ασχοληθήκαμε με «φιλτραρισμένη» και διασταυρωμένη διαδικτυακή έρευνα, εμπλουτισμένη με εγκυκλοπαιδικές αναφορές αλλά και με μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων  κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται τακτικά το βουνό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η χρήση του  διαδραστικού λογισμικού google earth.

6.1.2020

Δείγμα 60 μαθητών του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών κλήθηκε να απαντήσει σε ένα διαγνωστικό ερωτηματολόγιο σε google form που αφορούσε το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες). Τα στατιστικά δεδομένα αναλύθηκαν και παρουσιάζονται με την βοήθεια κυκλικών διαγραμμάτων. Είμαστε πλέον σε θέση να διαγνώσουμε την εσφαλμένη ή την έλλειψη της γνώσης και να στοχεύσουμε με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού!

10.12.2019

Το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ Γυμνάσιο ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ  στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονεί: « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών», ετοίμασε ένα ψηφιακό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σε google form

20.11.2019

Η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα του «Οικολογικού» Γυμνασίου Κοίμησης είναι ευρέως γνωστή σε Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο πράγμα το οποίο αποδεικνύεται με τις δύο «πρώτες» βραβεύσεις του στο Διαγωνισμό Bravo school  τα δύο τελευταία έτη, με τα προγράμματα του «Γεωθερμία» και «Ποταμός Στρυμόνας», καθώς και με την διεθνή βράβευσή του με την «Πράσινη σημαία»  και τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως «Οικολογικό Σχολείο».

29.6.2019

Οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ βραβεύσεις του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης και οι επιτυχείς συμμετοχές του σε διεθνή εκπαιδευτικά Δίκτυα, δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ασυγκίνητη την Διεύθυνση της Δ.Ε Σερρών η οποία στάθηκε σημαντικός αρωγός στην ΔΙΑΧΥΣΗ των αποτελεσμάτων και Συμπερασμάτων των Περιβαλλοντικών και όχι μόνο δράσεών μας, μιας και ουκ ολίγες φορές ανάρτησε εκτενή αφιερώματα αυτών, στην επίσημη Ιστοσελίδα της:

Σελίδες

Το γυμνάσιο Κοίμησης βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κοίμησης,του Δήμου Ηράκλειας στον Νομό Σερρών. 'Εχει 5 τμήματα με μαθητές απο τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κοίμησης του Ποντισμένου και του Λιμνοχωρίου του Δήμου Ηρακλείας.                                                                                                          

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                   

 •  Η ανέγερση του σχολείου ξεκίνησε το έτος 1927.
 • Το Οικόπεδο ήταν κοινοτικό. Ήταν αλάνα που παραχωρήθηκε από την κοινότητα προκειμένου να χτιστεί το σχολείο.
 • Το έτος 1929 λειτούργησε για πρώτη φορά σαν 2/θέσιο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο.
 • Το Δημοτικό σχολείο είχε πάνω από 150 παιδιά!
 • Το έτος 1938 κάηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες η σκεπή του σχολείου. Η σκεπή κατασκευάστηκε από την αρχή από τους Βουλγάρους το 1941-42.
 • Το 1964 λειτούργησε το σημερινό Δημοτικό σχολείο οπότε οι μαθητές μεταφέρθηκαν εκεί.
 • Τα έτη 1973-74 ο χώρος του σχολείου λειτούργησε ως εκκλησία για 2 περίπου χρόνια, γιατί ανακατασκεύαζαν την σκεπή και το σοβά της εκκλησίας που είχε χαλάσει.
 • Το μικτό Γυμνάσιο Κοίμησης ιδρύθηκε με το προεδρικό διάταγμα 665 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 222/13/8/1977 (τεύχος Α΄) και πρωτολειτούργησε την σχολική χρονιά 1977-78.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΏΝ

 • Στο αύλειο χώρο υπάρχουν 25 πεύκα,8 λεύκες και 3 πλατάνια.
 • Τα πεύκα φυτεύτηκαν το 1934 ευγενική δωρεά του Δασαρχείου.
 • Την δεκαετία του 50 κάποια από αυτά ξεράθηκαν και ξαναφυτεύτηκαν.

Άρα κάποια από τα πεύκα μας είναι αισίως 82 ετών!!!

 • Το σχολικό έτος 2016-2017 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος " αισθητική ανάπλαση της σχολικής αυλής" που υλοποίησε το Γυμνάσιο Κοίμησης, φυτεύθηκαν απο την περιβαλλοντική ομάδα 60 ανθοφόρα δενδρύλλια με στόχο την μεγάλη διάρκεια σε μήνες ανθοφορία! (Συριακοί Ιβίσκοι, Λαγκεστρέμιες, Βεγγέλες, Τσιντόνια, Φορσίθια, Ροδιές)

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Στις 6 Απριλίου του 1941 έγινε η επίθεση των Γερμανών στο Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Δ.Δ Κοίμησης. Δύο Ήρωες υπερασπιστές του το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε ανάπαυλα της επίθεσης βγήκαν έξω από το Οχυρό σε κάποιο παράπηγμα  με τις στρατιωτικές καραβάνες τους για να φάνε κάτι στα γρήγορα. Εκείνη την στιγμή 2 Γερμανικά αεροπλάνα stukas με την εκκωφαντική σειρήνα τους άρχισαν να τους πολυβολούν. Δεν κατάφεραν να τους πετύχουν. Το ένα από τα δύο ξαναγύρισε και πέτυχε να χτυπήσει την καραβάνα ( δοχείο φαγητού) του ενός από τους δύο μαχητές του Ρούπελ. Ο Έλληνας στρατιώτης θύμωσε τόσο πολύ που έχασε το φαγητό του που σημάδεψε με το απαρχαιωμένο όπλο του και πέτυχε το Γερμανικό stukas. Το εν λόγο Γερμανικό αεροπλάνο φλεγόμενο κατάφερε να προσγειωθεί σε αγρό που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 500 μέτρα από το Γυμνάσιο Κοίμησης. Οι κάτοικοι του χωριού Κοίμησης διέσωσαν και περιέθαλψαν τον Γερμανό πιλότο, όταν οι συνάδελφοί του την ίδια στιγμή βομβάρδιζαν τις αυλές των σπιτιών της. Ήταν το πρώτο Γερμανικό αεροπλάνο που έπεσε στον Ελλαδικό χώρο και ο πιλότος του ο πρώτος Γερμανός κατακτητής που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το μεγαλείο και την ανωτερότητα της Ελληνικής ψυχής και του ανθρωπισμού των προγόνων τους. Επιτέλεσαν το Εθνικό και Ηθικό χρέος τους, κατέγραψαν όλο το ιστορικό συμβάν σε βίντεο, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, βασιζόμενοι σε μαρτυρία υπερήλικα σήμερα, αυτόπτη μάρτυρα. Με το βίντεο αυτό μετέχουν το σχολ. έτος 2017-2018 στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που αναφέρεται στην Μάχη των οχυρών του ΡΟΥΠΕΛ, θέλοντας να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ανωτερότητα της Ελληνικής Ψυχής!   

BΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Στις 15 Μαΐου 2018 το Γυμνάσιο Κοίμησης κατέλαβε την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό φίλων του οχυρού Ιστίμπεη για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε με θέμα: «Η πτώση του πρώτου Γερμανικού αεροπλάνου στην Κοίμηση Σερρών-6 Απριλίου 1941». Ιστορική καταγραφή αυτόπτη μάρτυρα, υπερήλικα κατοίκου της Κοίμησης Σερρών, της διάσωσης και περίθαλψης του πρώτου Γερμανού πιλότου -κατακτητή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα! Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές στον διαγωνισμό απο τους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών υπερέβαιναν του 520! Οι ιθύνοντες του διαγωνισμού έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο «ανάλεκτο» περιστατικό-θέμα της ταινίας και επαίνεσαν το Σχολείο για την πρωτοβουλία του!
Δείτε το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής στο βίντεο:https://youtu.be/NVFUFslN9tA

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ 

Στις 7 Ιουνίου 2018 το περιβαλλοντικό προγραμμα «Η Γεωθερμία ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και η αξιοποίηση της στον νομό Σερρών» έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού Bravo Schools, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ.14/ΕΑ/163317/168423/Δ1) ως
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στο στόχο 7. Φθηνή & Καθαρή Ενέργεια, ως ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ και το σχολείο μας ως
ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ TΩΝ 17 ΣΤΟΧΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και μέλος στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του QNF SDGs School Club (Sustainable Development Goals School Club).
Στον παραπάνω διαγωνισμό έλαβαν μέρος 202 σχολεία από όλη την Ελλάδα με πάνω από 500 συμμετοχές.

"LIVE" ΑΦΙΕΡΩΜΑ & ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΡΤ3 ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

"Τι Κοίμηση; Αυτή είναι Αφύπνιση όλης της Ελληνικής Περιφέρειας..."   Το εν κατακλείδι συμπέρασμα δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 μετά το "ζωντανό" αφιέρωμα στις Πανελλήνιες Βραβεύσεις του Γυμνασίου Κοίμησης! Την  Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 ένα μήνα πριν την βράβευση του Γυμνασίου Κοίμησης με την πράσινη Σημαία από την ΕΕΠΦ η ΕΡΤ3 στα πλαίσια της εκπομπής "Επικοινωνία" έκανε ένα εκτενές για τα τηλεοπτικά δεδομένα αφιέρωμα στο Γυμνάσιο και στις Πανελλήνιες διακρίσεις του! Είχε προηγηθεί μια 30 λεπτών Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Αρβανιτίδη Συμεών στην ΕΡΑ Σερρών. Η κινητήριος δύναμη του Σχολείου, οι μαθητές μας,  στάθηκαν αντάξιοι των Πανελλήνιων διακρίσεων τους και αντεπεξήλθαν άψογα στην τηλεοπτική συνέντευξη, προβάλλοντας με σοβαρότητα σε όλη την Ελλάδα το σημαντικό έργο που επιτελείται σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Γυμνάσιο! Τα θερμά, ειλικρινή, Συγχαρητήρια των δημοσιογράφων που ήρθαν σαν επιστέγασμα της έκπληξης τους τόσο για το βάθος της δουλειάς που επιτελείται στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών όσο και για τον επαγγελματικό τρόπο, από τους μαθητές, εξωτερίκευσης των δράσεων, μας δίνουν δύναμη αλλά και μας γεμίζουν ευθύνη, να αποδείξουμε όχι μόνο ότι δεν είμαστε διάττοντες αστέρες, αλλά ότι έπεται πολύ καλύτερη συνέχεια!

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα η ΕΡΤ3  έκανε ιδιαίτερη τηλεοπτική μνεία στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών. Συγκεκριμένα στην εκπομπή "Νέα από τη Περιφέρεια" την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ μέσα από τους χώρους εργασίας του Γυμνασίου Κοίμησης στο οποίο οι Μαθητές του προέβαλαν με περισσή άνεση τις δράσεις του Γυμνασίου που οδήγησαν στις δύο Πανελλήνιες βραβεύσεις του. Η πρώτη από τον διαγωνισμό BRAVO-SCHOOLS τον Ιούνιο του 2018 όπου το πρόγραμμα "Γεωθερμία" κρίθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2019, όπου το Γυμνάσιο βραβεύεται με την πράσινη Σημαία!

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ- ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ F.E.E και την Ε.Ε.Π.Φ

Μουσείο Μπενάκη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ απο το FEE (Foundation for Environmental Education) και ταυτόχρονα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ απο την ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης). Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ έλαβε και έφερε την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ στο νομό Σερρών και χαρακτηρίστηκε επίσημα πλέον ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ μετά τις Διεθνείς-Πανελλήνιες διακρίσεις των προγραμμάτων του. Το Γυμνάσιο Κοίμησης παραβρέθηκε μέσω εκπροσώπου του, στη τελετή Βράβευσης του με την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ! Το Γυμνάσιο Κοίμησης βραβεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) με την "ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ". Η τιμητική διάκριση ήρθε ως επιστέγασμα της επιτυχούς συμμετοχής του Σχολείου (το μοναδικό στην ΔΔΕ Σερρών) με πολλαπλές δράσεις, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οικολογικού ενδιαφέροντος στο διεθνές θεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Οικολογικά Σχολεία"! Τόσο η επάξια παρουσία της εκπροσώπου του Γυμνασίου Κοίμησης, όσο και το Βίντεο παρουσίασης των δράσεων του επίσημα πλέον φέροντα το τίτλο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ", Σχολείου μας, συνεπήρε το ακροατήριο το οποίο αντέδρασε με ενθουσιασμό στην όλη παρουσία μας. Τα σχόλια, δηλώσεις και Συγχαρητήρια των Ιθυνόντων του δικτύου "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" ήταν διθυραμβικά και μας γεμίζουν ευθύνη να συνεχίσουμε το αέναο ταξίδι μας προς την ΑΕΙΦΟΡΙΑ. Η Περιβαλλοντική ομάδα, ο Διευθυντής, ο σύλλογος Καθηγητών και οι μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τόσο την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)  όσο και τους ιθύνοντες του διεθνούς θεματικού δίκτυου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Οικολογικά Σχολεία" για την μέγιστη διάκριση! Παίρνουμε δύναμη για νέες οικολογικές αναζητήσεις σε ένα αειφόρο Σχολείο!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ (Τρίτη σε διάστημα ενός έτους). Το Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ...

To Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών συμμετείχε με το πρόγραμμα «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS που διοργάνωσε το Βιωματικό Σχολείο, εκπαιδευτικό τμήμα του Quality Net Foundation. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 10/6/2019, το προαναφερθέν πρόγραμμα αξιολογήθηκε και ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, στην κατηγορία «Καλές πρακτικές» https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/bravo-schools-results
Στον παραπάνω διαγωνισμό συμμετείχαν 294 Σχολεία από όλη την Ελλάδα, και οι συμμετοχές των δράσεων τους έφθασαν τις 738. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλά από αυτά είναι ιδιωτικά κολέγια, πολλά από αυτά έχουν τεράστιο δυναμικό μαθητών και ξεκινούν από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, η επιτυχία ενός Δημόσιου και περιφερειακού Γυμνασίου, όπως αυτό της Κοίμησης Σερρών φαντάζει τεράστια!
Το πρόγραμμα «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» είναι ήδη αναρτημένο στο παρατηρητήριο Βιωσιμότητας στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του QNF SDGs School Club (Sustainable Development Goals School Club) στο οποίο είναι από πέρσι μέλος το Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρων.
https://observatory.sustainablegreece2020.com/gr/schools-practices/potamos-strymonas-phgh-zwhs-gia-nomo-serrwn.779.html?demo=preview
Είναι η Τρίτη σε σειρά Πανελλήνια βράβευση του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης σε διάστημα ενός έτους.
Προηγηθήκαν η περσινή πρωτιά στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS με το πρόγραμμα «Γεωθερμία» και την ανάρτηση του στην Ιστοσελίδα του Βιωματικού Σχολείου μετά από άδεια του υπουργείου παιδείας, προς διάχυση και χρησιμοποίηση της γνώσης από άλλα σχολεία. https://www.biomatiko.gr/ftini-kathari-energeia/
Ακολούθησε η διεθνής βράβευση του με την πράσινη Σημαία και ο επίσημος χαρακτηρισμός του ως οικολογικό Σχολείο.
https://www.ecoschools.gr/schools/gymnasio-koimisis-serron
Αρβανιτίδης Συμεών (ΠΕ03)
Συντονιστής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΑΙΝΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ! ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ο Δήμος Ηράκλειας της Περιφερειακής ενότητας Σερρών, βράβευσε στο Δημαρχείο όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία Μαθητών και Καθηγητών, το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών, για τις Διεθνείς και Πανελλήνιες Βραβεύσεις του, γεγονός μοναδικό στα χρονικά του Δήμου. Η Βράβευση αποτέλεσε το εν κατακλείδι απόλυτα πετυχημένο Βήμα της διάχυσης των Αποτελεσμάτων-Συμπερασμάτων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων: «Γεωθερμία και η αξιοποίηση της στο νομό Σερρών» και «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» τα οποία  για δύο συνεχόμενες χρονιές στον 1ο και 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO-SCHOOL που διοργάνωσε Βιωματικό Σχολείο, εκπαιδευτικό τμήμα του δικτύου Quality Net Foundation, αξιολογήθηκαν και πήραν την βράβευση «της Καλύτερη εκπαιδευτικής προσέγγισης» στην Κατηγορία «Καλή πρακτική», συνδεόμενα το πρώτο με το Στόχο 7 «Φθηνή και Καθαρή ενέργεια» και το δεύτερο με το Στόχο 15 «Ζωή στην Στεριά».  Το πρόγραμμα «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» είναι ήδη αναρτημένο στο παρατηρητήριο  Βιωσιμότητας στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του QNF SDGsSchoolClub (SustainableDevelopmentGoalsSchoolClub) στο οποίο είναι από πέρσι μέλος το Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρων λόγω της πανελλήνιας βράβευσης που έλαβε το πρόγραμμα  «Γεωθερμία και η αξιοποίηση της στο νομό Σερρών». Ιδιαίτερη μνεία έγινε κατά την διάρκεια της βράβευσης η συμμετοχή του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, στον ιστοχώρο  της οποίας το Γυμνάσιο Κοίμησης διατηρεί δική του πλήρως και ανελλιπώς ενημερωμένη ιστοσελίδα με αναρτήσεις όλων των περιβαλλοντικών και όχι μόνο  δράσεων του Σχολείου! Ο Δήμαρχος Ηράκλειας κύριος Κοτσακιαχίδης Κλεάνθης ανέφερε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο του, τόσο η Βράβευση του Γυμνάσιου Κοίμησης (το μοναδικό στην περιφερειακή ενότητα Σερρών) με την πράσινη Σημαία από το FEE (Foundation for Environmental Education) όσο και οι δύο Πανελλήνιες πρωτιές του ενός μικρού περιφερειακού Σχολείου, ανάμεσα σε πλέον των 300 συμμετεχόντων Σχολείων,  στο Διαγωνισμό BRAVO-SCHOOLS, που προωθεί τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Συντονιστής των προγραμμάτων Αρβανιτίδης Σίμος, Μαθηματικός του Γυμνασίου Κοίμησης, παρουσία του Διευθυντή του Γυμνασίου Κοίμησης κύριου Αντωνιάδη  Κωνσταντίνου, του προέδρου της Σχολικής επιτροπής  του Δήμου Ηράκλειας και Αντιδημάρχου κυρίου Γκόγκα Νικολάου, αντιπροσωπείας Καθηγητών, Γονέων και Μαθητών του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης, έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση τόσο για το Βιωματικό Σχολείο και τον Διαγωνισμό BRAVO-SCHOOLSόσο και τον θεσμό των οικολογικών Σχολείων, συνεπικουρούμενος από τους Μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του Σχολείου. To Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης έβαλε με τις αναρτήσεις του, το Δ.Δ Κοίμησης και ευρύτερα το Δήμο Ηράκλειας στο Παγκόσμιο Χάρτη του στο παγκόσμιο χάρτη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ WORLDLARGEST LESSON. ΟΙ Πανελλήνιες βραβεύσεις του Γυμνασίου Κοίμησης έφεραν 2 φορές την κρατική τηλεόραση στο χώρο του Γυμνασίου για εκτενές ρεπορτάζ των δράσεων του. ToΓυμνάσιο Κοίμησης δώρισε στο Δήμο Ηράκλειας, πέρα από την Πανελλήνια αναγνώριση, δύο αφίσες προβολής των προαναφερθέντων προγραμμάτων του, όσο και 2 DVDδιάρκειας πλέον των 2 ωρών, με όλες τις δράσεις αλλά και προτάσεις προς τον Δήμο των 2 προγραμμάτων. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος επαίνεσαν τους Μαθητές μας για τα πρωτοποριακά προγράμματα που υλοποίησαν υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν διεξοδικά το υλικό που τους δόθηκε και τις προτάσεις μετά από ενδελεχή έρευνα των Μαθητών μας για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου Λιθοτόπου –Χρυσοχωράφων και των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιρρυπαντικής προστασίας  που πρέπει να παρθούν άμεσα για τον ποταμό Στρυμόνα και την Λίμνη Κερκίνη. Ο στόχος του ανοίγματος του Σχολείου στην τοπική κοινωνία αλλά και η συνεργασία του με τους φορείς του Δήμου υλοποιήθηκαν στο έπακρο… Ο Δήμαρχος Ηράκλειας απέδωσε τιμητικό έπαινο στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης, ο οποίος παρελήφθη από τον Διευθυντή του Σχολείου κύριο Αντωνιάδη Κωνσταντίνο. Επίσης ο Δήμαρχος κύριος Κοτσακιαχίδης μαζί με τον Αντιδήμαρχο κύριο Γκόγκα μοίρασαν τιμητικούς επαίνους του Διαγωνισμού Bravoschoolsστους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση βράβευσης μαθητές μας, που τους καθιστούν ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΩΝ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Με την Βράβευση αυτή κλείνει ένας κύκλος άψογης Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηράκλειας και του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης μιας και ο πρώτος με τη παρέμβαση του προέδρου της Σχολικής επιτροπής Κυρίου Γκόγκα και του προέδρου του Δ.Δ Κοίμησης κου Γκουβεντάρη Άγγελου υπήρξε ουκ ολίγες φορές αρωγός υλικοτεχνικής και ψηφιακής υποδομής στο Σχολείο μας, προκειμένου να υλοποιηθούν και να προβληθούν τα Πανελλήνια βραβευθέντα προγράμματα μας! Προσδοκούμε και είμαστε σίγουροι για την Συνέχιση της Συνεργασίας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης και με την νέα Δημοτική Αρχή του Αξιότιμου νέου Δημάρχου Κυρίου Κουτσάκη Γεώργιου  με την ανάληψη των καθηκόντων του, ώστε να παραμείνει αέναο το ταξίδι του Γυμνασίου μας προς της ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!  

Αρβανιτίδης Σίμος

Μαθηματικός του Γυμνασίου Κοίμησης και συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

Διεύθυνση: 
Δ.Δ Κοίμησης
62400 Σέρρες