1ο ΕΠΑ.Λ. ΛΕΧΑΙΝΩΝ "Ηρακλής Μοσχονάς"

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2019
Θέματα: 
2019-2020
Απορρίμματα
Αειφόρο Σχολείο
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
2021-2022
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)

Τα νέα του Σχολείου μας

16.12.2021

Στις  15/12/2021 το 10 ΕΠΑ.Λ Λεχαινών πραγματοποίησε την πρώτη του δράση στο Γυμνάσιο Λεχαινών στα πλαίσια των συνεργαζόμενων οικολογικών σχολείων .

Μαθητές  και από τα δύο σχολεία καθάρισαν , αποψίλωσαν και διαμόρφωσαν κομμάτι του αύλιου  χώρου του Γυμνασίου Λεχαινών. Φύτεψαν αρωματικά βότανα : Λεβάντα , λιβάνι και δενδρολίβανο έστρωσαν γεωύφασμα και οροθέτησαν τα φυτά.  

 

29.11.2021
Το σχολείο μας συμμετέχει παράλληλα και σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Connecting with Nature” (2020 – 2022) με κεντρικό θέμα την βιωσιμότητα και αειφόρο ανάπτυξη γύρω από την διατροφή, την γεωργία και την αρχιτεκτονική. Σκοπός είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν μία οικολογική συνείδηση και έναν βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. είναι η συλλογή πρακτικών συμβουλών για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής σε έναν οδηγό από μαθητές για μαθητές, η δημιουργία ενός σχολικού κήπου, η διερεύνηση ευκαιριών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Google Maps

26.11.2021
παρασκευή σαπουνιού.

Συνταγή αναλογία 1,3,6. Καλό είναι να αναφέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγανόλαδο με λίγα λόγια ανακυκλώσουμε.

1 κιλό καυστική σόδα (Την αγοράζουμε από μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό)

3 κιλά νερό βρύσης .

6 κιλά ελαιόλαδο (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα )

πλαστική λεκάνη.

Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα.

Πλαστικά γάντια.

Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά καλό θα ήταν να το αφήναμε σε ανοιχτό χώρο ένα με δύο μήνες για να ωριμάσει.

26.11.2021

Οργανώσαμε και φέτος την eco επιτροπής μας.

Με χαρά φέτος  σας ανακοινώνουμε την συνεργασία του σχολείου μας με το Γυμνάσιο Λεχαινών.

13.11.2021

Αρχίζουμε αυτή την σχολική χρονιά με δισταγμό μήπως και εξελιχθεί όπως τις δύο προηγούμενες.

Γι αυτό τον λόγο στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας  με τις πεταλούδες μας  μια κατασκευή από τα παιδιά της πρώτης τάξης  για να στείλουν το μήνυμα τους ………..

Έχουμε χρησιμοποιήσει ανακυκλώσιμα υλικά – χαρτί χαρτόνι και κόλλα από αλεύρι και νερό.

3.11.2020

Σχετικά με τα greenSchools ( Πράσινα σχολεία)

 

Η πρωτοβουλία για τα Πράσινα Σχολεία ιδρύθηκε το 2004 από  γονέα-οικολόγο που σοκαρίστηκε, από το πόσο μη-περιβαλλοντικά ήταν τα σχολεία των παιδιών τους και κινητοποιήθηκε  για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής υγείας και της οικολογικής βιωσιμότητας των σχολείων στις ΗΠΑ. Πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας των παιδιών - στο σχολείο και στον κόσμο.

19.10.2020

         Δυστυχώς λόγο των καταστάσεων  (Κοροναϊός) και της αλλαγής των μαθητών ( πέρυσι συμμετείχαν μαθητές που φέτος έχουν τελειώσει τη Τρίτη Λυκείου)  που βοηθούσαν ενεργά στην πραγματοποίηση των κατασκευών και στην διαδικασία πραγματοποίησης  των οικολογικών σχολείων , καθυστερήσαμε λίγο να κάνουμε την επανεμφάνιση μας.

2.3.2020

Κατασκευή τρισδιάστατου πίνακα με θέμα <<ΠΟΛΗ>>.

 Ο πίνακας αυτός έχει κατασκευαστεί  από ένα παλιό χαρτόνι ως βάση, κόλλα σιλικόνης ενώ το  χαρτόνι για τα ρολάκια το πήραμε από συσκευασία μερικών μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί για τα εργαστήρια του σχολείου

2.3.2020
ΝΎΧΤΑ

Κατασκευή τρισδιάστατου πίνακα με θέμα <<Νύχτα>>.

 Ο πίνακας αυτός έχει κατασκευαστεί  από ένα παλιό ξύλο το οποίο βάψαμε σε σκούρο χρώμα με οικολογικά χρώματα.

                Τοποθετήσαμε στην επιφάνεια του ξύλου δύο κλωνάρια από την αυλή του σχολείου μας και επάνω τοποθετήσαμε κουκουβάγιες που έχουμε κατασκευάσει από χαρτόνι και χάντρες . Ενώ με λευκό και ασημένιο χρώμα σχεδιάσαμε το φεγγάρι και τα αστέρια.

21.2.2020
καπάκια

            Στο σχολείο μας με πρωτοβουλία των μαθητών μαζέψαμε πλαστικά καπάκια , κάποια από αυτά τα για την κατασκευή έργων και τα υπόλοιπα για την διάθεση τους για αναπηρικά ταξίδια.

           Αρχικά  τοποθετήσαμε σε κάθε αίθουσα ένα μικρό χαρτόκουτο που  και εκεί μαζεύουν οι μαθητές τα καπάκια. Αρχίζουμε την δημιουργία για αρχή κατασκευάζουμε το Σήμα των ολυμπιακών αγώνων το χρωματίζουμε με οικολογικά χρώματα και σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα.

Σελίδες

Το Επαγγελματικό Λύκειο Λεχαινών ιδρύθηκε το 1990 και συνεχίζει ως σήμερα την λειτουργία του, τόσο στο διδακτικό τομέα της τεχνικής εκπαίδευσης, όσο και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωνικού περιεχομένου αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκτός του σχολικού ωραρίου.

Απο το 1997 λειτουργεί  σε καινούριο  κτίριο και φιλοξενεί αρκετούς μαθητές  από την ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών. Πρόσφατα έγινε η ονοματοδοσία 1ο ΕΠΑ.Λ. Λεχαινών «Ηρακλής Μοσχονάς»

Διεύθυνση: 
Λεχαινά Ηλείας
80
27053 LEXAINA