Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης πραγματοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας ένα δημιουργικό εργαστήρι με τους γονείς των μαθητών/τριων μας, με ανακυκλώσιμα υλικά.
https://blogs.sch.gr/6nipkas/2025/03/18/dimioyrgiko-ergastiri-me-goneis/
Την Κυριακή 02/03/2025 ξεκίνησε η τρίτη κινητικότητα του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου στο πλαίσιο της διαπίστευσης Erasmus+ με κωδικό σχεδίου 2024-1-EL01-KA121-SCH-000219813 στην οποία η υποδιευθύντρια και καθηγήτρια Αγγλικών κυρία Κωνσταντίνα Κωνσταντακοπούλου, η καθηγήτρια Μαθηματικών κυρία Ελένη Μαρκέλα Πενταράκη και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κύριος Γεώργιος Σακκομήτρος ταξίδεψαν στην όμορφη Βιέννη στην Αυστρία για παρακολούθηση εργασίας στις ειδικότητες τους στο μεγαλύτερο Επαγγελματικό Σχολείο της Ευρώπης το HTL Mödling.
Την Παρασκευή 14/02/2025, πέμπτη μέρα της παρακολούθησης εργασίας στο ειδικό σχολείο "Ευαγγελισμός" με το πρόγραμμα διαπίστευσης Erasmus+ με κωδικό σχεδίου 2024-1-EL01-KA121-SCH-000219813 του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου, η κ. Κωνσταντακοπούλου και η κ. Κιουρτ συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του συλλόγου και κηδεμόνων του σχολείου, όπου συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς με παιδιά με αναπηρία οι παροχές από το κράτος κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους αλλά και μετά καθώς και η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της καλής συνεργασίας οικογένειας και σχολείου για το καλό των παιδιών.
Την Δευτέρα 24/2/2025 και με αφορμή την «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου» πραγματοποιήθηκε ενημερωτική-διαδραστική ομιλία για τους μαθητές/τριες Γυμνασίου κ Λυκείου του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου. Η δράση έγινε σε ξεχωριστές διδακτικές ώρες, μία για το γυμνάσιο κ μία για το Λύκειο και σκοπός ήταν να κατανοήσουν την αξία του αθλητισμού, τις αξίες που πρεσβεύει κ το Φίλαθλο Πνεύμα ως τρόπο ζωής.
Επίσκεψη στα "Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης". Με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και τη μείωση των απορριμμάτων, τα νέα αυτά κέντρα ενθαρρύνουν τους μαθητές, να ανακυκλώνουν μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες.
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχοντας στη δράση της helmepa για τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών, επέλεξε στις 23 Οκτωβρίου 2024, να καθαρίσει μέρος της παραλίας και του δάσους του Πευκιά Ξυλοκάστρου.
-Αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία του
κατέκτησε ο Γιώργος Ηλίας
@ Με εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/3/2025 το 22ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λέσβου, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή μαθητών όλων των βαθμίδων. Οι συμμετοχές στη διοργάνωση έφθασαν τις 143, αριθμός-ρεκόρ που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Για τη φετινή χρονιά επιλέξαμε μαζί με τα παιδιά να φτιάξουμε έναν διαφορετικό οικοκώδικα.. Αφού συζητήσαμε και πάλι τους κανόνες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά και συγκεκριμένα τη φροντίδα των φυτών και των ζώων που φιλοξενεί η αυλή μας, του σχολικού μας κήπου αλλά και την καθαριότητα της αυλή μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου φιδάκι και ένα παιχνίδι πιο διαδραστικό παιχνίδι προγραμματισμού, μέσω της μέλισσας bee bot.
Τα τμήματα νηπιαγωγείου γνώρισαν από κοντά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης τον παγκοσμίου αναγνώρισης φωτογράφο Βαβλιάρα Δημήτρη.
Οι μαθητές μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, έφτιαξαν χειροποίητο χαρτί από χαρτοπολτό! Ανακυκλώνοντας παλιό χαρτί και δίνοντάς του νέα ζωή, έμαθαν βιωματικά τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των απορριμμάτων. Μέσα από τη δημιουργική αυτή διαδικασία, κατανόησαν πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με απλές, καθημερινές δράσεις. Το αποτέλεσμα; Πανέμορφα, μοναδικά χαρτιά, φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση!
Με αφετηρία τη δραστηριότητα στη σελίδα 33 από το "Εκπαιδευτικό Υλικό για το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Eco-Schools" σχετική με τα Μέσα Μεταφοράς, το Δ2 βρήκε, εκτύπωσε και χρωμάτισε διάφορα μέσα μεταφοράς.
Αφού συζητήσαμε με τα παιδιά, για τα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας, αρχίσαμε να κάνουμε προτάσεις αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Ειπώθηκαν από τα παιδιά πολλές ιδέες αντιμετώπισης του φαινομένου: "πετάω τα σκουπίδια όπου βρω, στα σχολεία, στις αυλές, στους δρόμους, στα πάρκα και αλλού", δυστυχώς.
Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης κατασκεύασαν σταγόνες – σελιδοδείκτες γράφοντας και συνθήματα – μηνύματα για το νερό. Στη συνέχεια, τις διαμοίρασαν στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσουν και να τα ενεργοποιήσουν, ώστε καμία σταγόνα να μην πάει χαμένη!
@ Όλοι ξέρουν ότι τα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ ( με τα έργα που εκτίθενται σε αυτά ) είναι δωρεά του μεγάλου Λέσβιου τεχνοκρίτη Στρατή Ελευθεριάδη στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Λίγοι όμως γνωρίζουν για τη «συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη με τον φουστανελά της ζωγραφικής μας στο γραφικό προάστιο της Μυτιλήνης την περίοδο 1925 -1930.
Οι μαθητές του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου Α.μπε.μπα.μπλομ επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης.
Σε συνεργασία με την ομάδα CLUBE CLUSTER OF BIOECONOMY & ENVIRONMENT OF WESTERN MACEDONIA
Υποδεχτήκαμε την Άνοιξη, πραγματοποιήσαμε μια ξεχωριστή περιβαλλοντική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Στα φτερά σου θα πιαστώ… για ταξίδι μακρινό» .
H εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου μας δημιούργησε συντονιστική περιβαλλοντική ομάδα για την συμμετοχή στο δίκτυο οικολογικών σχολείων.
Τα παιδιά της Γ' τάξης του σχολείου μας, έφτιαξαν τις χελιδόνες τους και τραγούδησαν με χαρά τα κάλαντα της Άνοιξης.
Τα Κάλαντα της Άνοιξης, γνωστά και ως Χελιδονίσματα, είναι ένα αρχαίο έθιμο που τραγουδιόταν την 1η Μαρτίου ή στις αρχές της άνοιξης από παιδιά που γύριζαν στα σπίτια και έψελναν τραγούδια για τον ερχομό της νέας εποχής. Τα τραγούδια αυτά είχαν σκοπό να φέρουν τύχη, καλή σοδειά και ευημερία. Στα χέρια τους κρατούσαν τη Χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, συχνά διακοσμημένο με πολύχρωμα στολίδια και κουδουνάκια.
Κατασκευάζοντας τη δική μας Κυρά Σαρακοστή, δίνουμε ζωή σε ένα παλιό έθιμο με έναν σύγχρονο, δημιουργικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως χαρτόνι για τη βάση και όσπρια ή ζυμαρικά για τη διακόσμηση, ανακαλύπτουμε την τέχνη της επαναχρησιμοποίησης και εκφράζουμε την έμπνευσή μας με σεβασμό στην παράδοση. Αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικά ή χημικά υλικά, αξιοποιούμε προϊόντα της φύσης που κάποτε ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων.
Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού είναι η 6η Μαρτίου. Έτσι και τα παιδιά της Β ΄1 τάξης αφού παρακολούθησαν ένα βιντεάκι για το τι είναι σχολικός εκφοβισμός, συζητήσαμε στην τάξη εκφράζοντας τις απορίες και τις σκέψεις τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν παραδείγματα σχολικού εκφοβισμού μέσα από εικόνες και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα αυτό. Διαβάστηκε το βιβλίο << Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα>> κατανοώντας καλύτερα μέσα από την ιστορία του βιβλίου τι θα πρέπει να κάνουν αν βρεθούν κι αυτά σε αντίστοιχη θέση.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας, αφιερώθηκαν 4 διδακτικές ώρες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων της Α΄ τάξης γύρω από το φαινόμενο.
Αρχικά παρακολουθήσαμε το βίντεο από το utube “Μήλα γύρω γύρω στη μέση πορτοκάλι” https://www.youtube.com/watch?v=sANf_UzOe5c
του Γιώργου Σακελλαρίδη. Με αφορμή τα ερεθίσματα που πήραμε, συζητήσαμε για τις σωστές και λάθος συμπεριφορές που μπορεί να έχουμε ή να γίνουμε αποδέκτες και πως αντιδρούμε σε κάθε περίπτωση.