Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Διευθύντρια: Αποστολία Πόρποδα
Υποδιευθύντρια: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικοί: Λιλή Γεωργαντά, Γεωργία Ζερδέ, Μαρούσα Νισκοπούλου, Ελισάβετ Βατουσιανού
Διευθύντρια Εργοτεχνικού Προσωπικού: κ. Μπαλοπούλου
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: κ. Βούρβαχη
Οι μαθητές του Στ 1 με τη βοήθεια της δασκάλας τους δημιούργησαν έναν νέο περιβαλλοντικό οικοκώδικα τον οποίο συμφώνησαν πως θα πρέπει να τηρούν αλλά και ταυτόχρονα να κοινοποιήσουν στους γονείς τους προσπαθώντας να επηρεάσουν όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους .
@@ Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε την Παρασκευή που μας πέρασε. Δυο γονείς ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος αγόρασαν και μας πρόσφεραν δυο κάδους ανακύκλωσης για το εσωτερικό του διδακτηρίου, ενώ θα προσφέρουν κι άλλον έναν για τη σχολική αυλή.
@@ Τους ευχαριστούμε για την ευγενική τους χειρονομία, που αποτελεί την αρχή για ένα πρόγραμμα που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε φέτος για τα απορρίμματα και την ανακύκλωσή τους στο πλαίσιο του δικτύου των Οικολογικών Σχολείων, είμαστε μέλος από το 2018 και το 2021 βραβευτήκαμε με την πράσινη σημαία .
Σήμερα 29/09/23 γιορτάζουμε την 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και η κυρία Τάνια Ψυλλάκη, γυμνάστρια στο επάγγελμα, ήταν προσκεκλημένη μας! Η άθληση δεν είναι μόνο σωματική υγεία αλλά συμβάλλει στην ψυχική μας ευεξία, την δημιουργικότητά μας, την ενδυνάμωση των ομαδικών σχέσεων και αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας. Αν μπορεί κανείς να επιτύχει όλα τα παραπάνω με μια 10λεπτη δραστηριότητα, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο! Εμείς πάντως γιορτάσαμε τη μέρα στο έπακρο!
Παραδοσιακά στο σχολείο μας καταγράφουμε τον Οικοκώδικά μας στις 21/9 εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης. Η ημέρα αυτή αποτελεί την κατάλληλη συγκυρία να ορίσουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας μας ως Ειρηνοποιοί της Γης. Έτσι συνθέτουμε τον Οικοκώδικά μας που ουσιαστικά είναι το μεταξύ μας συμβόλαιο για την προστασία της γης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β1 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας με τη δασκάλα τους, κα Ελένη Παναγιωτοπούλου και την εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, κα Ευτυχία Τσούρου στο πλαίσιο της φροντίδας του σχολικού κήπου φύτεψαν λαχανικά.
> Ο Θεόφιλος Παπάνης είχε στα χέρια του τα εκπαιδευτικά πράγματα της Θερμής επί μία 25ετία (1898 -1925). Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Αγιάσου και ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου χωρίς να είναι δάσκαλος. Τότε οι μορφωμένοι-που ήταν ελάχιστοι- μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά γραφή και ανάγνωση.
Επίσκεψη Ευρωπαίων εκπαιδευτικών,από Γαλλία,Εσθονία και Πορτογαλία, στο σχολείο μας, στις 14 Ιουνίου 2023 .Ενημερωση για τις δράσεις του σχολείου μας, προβολή του βίντεο:"οι οικολογικές δράσεις του σχολείου μας" και υλοποίηση βιωματικών δράσεων: Παρασκευή κεραλοιφης με χαμομηλελαιο και συλλογή της ρίγανης από τον βραχόκηπό μας.Κερασμα: ποτό βύσσινο για το "καλωσόρισμα "καφές ελληνικός και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, αργότερα. Δωρακια:πουγκακια με ύφασμα από επαναχρησιμοποίηση που μέσα έχουν ποτό τσίπουρο,ρίγανη και τσιτζιφα.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε όλη την Ευρώπη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Σήμερα συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς,τα ποδήλατα, τα πατίνια ,αλλά και τα πόδια τους.
Ακολουθεί το δικό μας αφιέρωμα στο νηπιαγωγείο!
Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του τη σχολική χρονιά 2022-2023 στον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης «Πάμε Ανακύκλωση», που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Οι μαθητές της Β' τάξης του σχολείου δημιούργησαν βοτανόκηπο με αρωματικά και θεραπευτικά φυτά (δυόσμο, δενδρολίβανο, δίκταμο, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, μαλοτήρα, λεβάντα, φασκόμηλο και φλησκούνι). Έσκαψαν, φύτεψαν, κλάδεψαν, αποξήραναν και μοίρασαν στη σχολική κοινότητα πακετάκια με δείγματα από τα φυτά του κήπου.
Την χρονική περίοδο από την 1-12-2023 έως 31-5-2025, για το σχολείο μας εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Erasmus η εκπόνηση σχεδίου μετακίνησης επιμόρφωσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκές χώρες με θέμα :"ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ". Για πρώτη φορά επιχειρούμε να συνεργαστούμε διαζώσης με σχολεία του εξωτερικού που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας ,εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς (2023-2024), μαθητές και γονείς μαζί με την εκπαιδευτικό, ανέλαβαν τον καλλωπισμό της αυλής για τη νέα χρονιά και όχι μόνο...
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
Οι μαθητές του Στ 2 με τη βοήθεια της δασκάλας τους δημιούργησαν έναν νέο περιβαλλοντικό οικοκώδικα τον οποίο συμφώνησαν πως θα πρέπει να τηρούν αλλά και ταυτόχρονα να κοινοποιήσουν στους γονείς τους προσπαθώντας να επηρεάσουν όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους .
Διευθύντρια: Αποστολία Πόρποδα
Υποδιευθύντρια: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικοί: Λιλή Γεωργαντά, Ελισάβετ Βατουσιανού
Διευθύντρια Εργοτεχνικού Προσωπικού: κ. Μπαλοπούλου
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: Κ. Βούρβαχη
@@ Τον Νοέμβριο, που μας πέρασε, μας μίλησε στο σχολείο ένας κύριος στην επέτειο του Πολυτεχνείου Ένα από αυτά, που μας είπε και μου έκαναν εντύπωση, ήταν ότι τα τραγούδια του Θεοδωράκη ήταν απαγορευμένα στην περίοδο της δικτατορίας.
Όταν ξαναπήγαμε λοιπόν στο χωριό ρώτησα τον παππού μου.
-Παππού όταν έγινε η δικτατορία τους δίσκους του Θεοδωράκη τους έβαζες στο πικάπ;
-Όχι βέβαια. Αυτοί απαγορευτήκανε από την πρώτη μέρα. Τους κρύψαμε σε ένα ντουλάπι και τέρμα.
- Κι ο παπά- Θυμής που του άρεσαν; ;
@@ Τα έργα που ζωγράφισαν για τις μέλισσες την περυσινή χρονιά θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν οι μαθητές του σχολείου μας από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ως τις 19 Νοεμβρίου 2023 στο κτήριο της ΦΕΜ στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου» .
@@ Στην έκθεση θα εκτεθούν 278 έργα, που κρίθηκαν αξιολογότερα, από τα 3100 συνολικά έργα, που διαγωνίσθηκαν Στον Διαγωνισμό ζωγραφικής συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου από συνολικά 305 σχολεία όλης της χώρας.
@@ Με τον καθιερωμένο αγιασμό, που τέλεσε ο εφημέριος της κωμόπολης π. Γεώργιος Καλέλλης σήμερα στις 9 το πρωΐ άρχισε η νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής. Στην τελετή έδωσαν το παρόν πολλοί γονείς μαθητών του σχολείου.
@@ Μετά το τέλος της τελετής ο Διευθυντής παρουσίασε τους εκπαιδευτικούς των τάξεων καθώς και τις νέες ειδικότητες που ήρθαν στο σχολείο (δασκάλα εικαστικών και θεατρολογίας ).
@@ Ο Αριστείδης Κελεπερτζής, ο Θερμιώτης τ.προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, ολοκλήρωσε το χειμώνα που μας πέρασε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία και βγήκε στη σύνταξη, Δεν σταμάτησε όμως ούτε στιγμή το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και μέσα στο καλοκαίρι παρουσίασε ένα δίτομο έργο για τα Καρδάμυλα της Χίου.