Δημοτικό Σχολείο Σχολή Καραβάνα
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης της Σχολής Καραβάνα επισκέφτηκαν το εργοστάσιο κατασκευής μπισκότων ΒΙΟΛΑΝΤΑ στην περιοχή Μακρυχωρίου. Το εργοστάσιο αυτό είναι το πρώτο στον κόσμο που δε διαθέτει φουγάρα και αφήνει φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Περιηγήθηκαν στον χώρο παραγωγής μπισκότων και παρακολούθησαν όλα τα στάδια παραγωγής ενός μπισκότου. Από το αρχικό που είναι μόνο αλεύρι, μέχρι το τελικό που συσκευάζεται για να ταξιδέψει σε πολλά σημεία του κόσμου!

Σε μια ξεχωριστή δράση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μαθητές των Γ΄και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησής τους αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την επίκουρο καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, οι μαθητές γνώρισαν τον κύκλο του αζώτου και ενημερώθηκαν για την επίδραση του στον ρυθμό των βασικών διεργασιών του οικοσυστήματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης της Σχολής Καραβάνα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λαχανaγορά Λάρισας. Ο πρόεδρος της εταιρείας veggie street και διευθύνων σύμβουλος κ.Κολπούζης Ευάγγελος υποδέχτηκε και ενημέρωσε τα παιδιά για τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή μας και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε προϊόντα έχει αντίκτυπο στο σώμα και στον πλανήτη. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) τα παιδιά της Β’ Δημοτικού αποφάσισαν να μας υπενθυμίσουν την αξία της τροφής όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Οι μικροί κηπουροί θέλησαν να φυτέψουν λαχανικά της εποχής στον κήπο του Παιδικού Σταθμού της Σχολής Καραβάνα, με στόχο να βιώσουν τη διαδικασία του φυτέματος.

Οι μαθητές της Σχολής Καραβάνα συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε», https://www.boroume.gr με τίτλο «Μπορούμε στο σχολείο». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την σπατάλη του φαγητού και συνεπώς στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

Οι μαθητές της Στ τάξης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον αρχιτέκτονα κ. Μόρα Αντώνιο σχετικά με το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και τις εφαρμογές αυτής στην αρχιτεκτονική σύγχρονων κτιρίων. Αρχικά, τέθηκαν ερωτήματα γύρω από το πώς ξεκίνησε η ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση και κατ’ επέκταση για στέγη κάνοντας μια αξιοσημείωτη ιστορική αναδρομή σε διάφορα είδη κατοικιών που ανα τους αιώνες κατασκεύαζε ο άνθρωπος σε διάφορα μέρη της Γης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σημασία του νερού παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του σχολείου μας από τη ΔΕΥΑ Λάρισας. Οι υπεύθυνες ενημέρωσαν τα παιδιά για την προέλευση του νερού που πίνουμε, για τον τρόπο καθαρισμού και διανομής του στην πόλη, όπως και για τη λειτουργία των δικτύων ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης. Μέσα από βίντεο και κουίζ είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη σημασία του νερού στη ζωή του ανθρώπου.Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμησή του.