Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου Κορινθίας

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Νερό

Τα νέα του Σχολείου μας

15.5.2023

Bόρεια του λόφου του Ναού του Απόλλωνος, ανασκάφηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το ιερό – θεραπευτήριο του Ασκληπιού, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της πόλης, με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 800 ετών

Εκεί ανάβλυζε η ιαματική πηγή της Λέρνας. Γιατί όπου υπήρχε  Ασκληπιείο, υπήρχε και πηγή.

15.5.2023

Το μνημείο οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με τον μύθο ,στην νύμφη Πειρήνη, ενώ ένας δεύτερος μύθος το συνδέει με τον Πήγασο. Ενδείξεις χρήσης υπάρχουν από την νεολιθική εποχή, ενώ οι πρώτες διαμορφώσεις χρονολογούνται στους γεωμετρικούς και τους αρχαϊκούς χρόνους.

15.5.2023

Η Κρήνη Γλαύκη είναι ένας τετραγωνισμένος όγκος φυσικού βράχου, που αποτελείται από τέσσερις μεγάλες δεξαμενές και τρεις λεκάνες άντλησης. Ακριβώς στα βόρεια, βρισκόταν μικρή αυλή, η οποία κατά τη ρωμαϊκή εποχή διαστρώθηκε με πλακίδια.

15.5.2023

Αδριάνειο υδραγωγείο , πώς ερχόταν το νερό στην Αρχαία Κόρινθο κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. 

Στην πεδιάδα της Στυμφαλίας έρεε κατά τον Παυσανία ο ποταμός Στύμφαλος , από τα νερά του οποίου ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε το περίφημο Αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο μετέφερε νερό στην Αρχαία Κόρινθο από τις πηγές της Στυμφαλίας.

15.5.2023

Την Τετάρτη 15-2-2023 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ,που βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, και έχει σκοπό να αναδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσείου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής

15.5.2023

 

    «Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται».                                    

15.5.2023

Για να εξοικονομήσουμε νερό στο σχολείο μας αλλά και να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τις σωλήνες από την πίεση του νερού τοποθετήθηκε μειωτήρας ροής νερού στην κεντρική σωλήνα του σχολείου.

15.5.2023

Δημιουργήσαμε  μικρές  ομάδες  και ερευνήσαμε τυχόν διαρροές στο υδραυλικό σύστημα του σχολείου: βρύσες αυλής, βρύσες στις τουαλέτες που δεν ήταν καλά κλεισμένες, καζανάκια, λάστιχα, τοποθετήσαμε σύστημα  αυτόματου ποτίσματος στα λαχανικά και τα λουλούδια που  φυτέψαμε.

Ενημερώσαμε τη Δ/ντρια και φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές .Σε αυτό πολύτιμη ήταν η βοήθεια των γονέων. Τοποθετήσαμε πινακίδες σε όλες τις πηγές νερού , που να υπενθυμίζουν στους συμμαθητές /συμμαθήτριές μας ότι πρέπει να κλείνουν τις βρύσες σωστά τονίζοντας  την  σημασία της εξοικονόμησης νερού.

15.5.2023

 

16 Οκτωβρίου 2022

Οι μαθητές /μαθήτριες σχεδίασαν και πραγματοποίησαν δράσεις για το περιβάλλον και την προστασία του και ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και τους γονείς.

Μάζεψαν τα σκουπίδια της αυλής, φύτεψαν λαχανικά και τακτοποίησαν τον κήπο.

Κάθε τάξη  ανέλαβε  ένα μικρό παρτέρι να φροντίζει και θα είναι ένα δικό της δημιούργημα.

Πολλά οφέλη προκύπτουν από την ενασχόληση αυτή των μαθητών καθώς ενισχύεται η συνεργασία, η βιωματική μάθηση, ενεργοποιούνται  οι ικανότητες των παιδιών κ.λ.π.

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Άγιος Βασίλειος
20008 Κορινθία