85ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
Τα νέα του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσέχω και δε σπαταλώ το πολύτιμο νερό» αναζητήσαμε στο διαδίκτυο ήχους τρεχούμενου νερού σε διάφορες καταστάσεις: ήχο ψιχάλας, βροχής, καταιγίδας, ήχο κυμάτων, ήχο νερού από βρύση (που στάζει, τρέχει κανονικά, με πίεση), ήχο νερού ποταμού, λίμνης, ήχος από καταρράχτη. Ζητήθηκε από τα παιδιά, χωρίς να βλέπουν την εικόνα, να αναγνωρίσουν την πηγή του ήχου που άκουγαν κάθε φορά, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν οπτικά (ανοίγοντας την οθόνη).

Με αφορμή το νερό και τα καιρικά φαινόμενα, μιλήσαμε για αυτά, ζωγραφίσαμε και παίξαμε μουσικά και θεατρικά παιχνίδια. Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε την ιστορία « Η κιβωτός του Νώε». Τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια, χρησιμοποιώντας έπιπλα της τάξης και φορώντας καπέλα και μάσκες ζώων, αναπαράστησαν την ιστορία, καλλιεργώντας την δημιουργικότητά τους και κατανοώντας παράλληλα τις καταστροφικές συνέπειες του νερού και τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσέχω και δε σπαταλώ το πολύτιμο νερό» ανακαλύψαμε μέσα από πειράματα, εκτός από τις καταστάσεις (μορφές) του νερού (αναφορά στην προηγούμενη ανάρτησή μας), τη διαλυτότητα υλικών (χρώματα/τέμπερες, αλάτι, ζάχαρη, καφές, όσπρια, τουβλάκια, λάδι, ρύζι, πέτρες) σε αυτό. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων καταγράφηκαν από τα παιδιά, σε ειδικά διαμορφωμένο φύλλο καταγραφής.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες (εκπαιδευτικά βίντεο, παραμύθια, βιβλία, εικόνες κατασκευές, εργασίες (ατομικές και ομαδικές), παιχνίδια) εξερευνήσαμε το παράξενο ταξίδι της σταγόνας και μάθαμε για τον Κύκλο του Νερού, έχοντας οδηγό τον Σταγονούλη (κούκλα persona). Γνωρίσαμε τις φάσεις του Κύκλου του Νερού, μάθαμε τη σειρά και την ονομασία τους. Με παιχνιώδη τρόπο τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία διατήρησης των φάσεων του Κύκλου του Νερού για τον πλανήτη και τη ζωή όλων των οργανισμών αλλά και των δραστηριοτήτων τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσέχω και δε σπαταλώ το πολύτιμο νερό», ξεκινήσαμε την εξερεύνηση μας στον κόσμο του νερού. Αρχικά ρωτήσαμε τα παιδιά «Τι έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη νερό». Οι απαντήσεις των παιδιών πολλές και ευφάνταστες, καταγράφηκαν και αναρτήθηκαν στην τάξη. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα παιδιά μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για το πού υπάρχει νερό γύρω μας, πώς το χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και πόσο απαραίτητο είναι για όλα τα ζωντανά πλάσματα, κατανοώντας τη σημασία του για τη ζωή.
Τη σχολική χρονιά 2024-2025 το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο νερό και τίτλο «Προσέχω και δε σπαταλώ το πολύτιμο νερό». Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για τη σημασία του νερού, να τα μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούν με σύνεση και να τα ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες.

Δημιουργήσαμε τον οικοκώδικα μας. Κατασκευάσαμε αφίσα ζωγραφίζοντας σε χαρτόνι, με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και τέμπερες. (ομαδική εργασία)
Για να διαδώσουμε τον οικοκώδικα, τυπώσαμε την αφίσα και την αναρτήσαμε σε διάφορα σημεία: στην τάξη μας, στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, στον εξωτερικό πίνακα ανακοινώσεων και σε ένα εμφανές σημείο στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την σχολική και τοπική κοινότητα. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες μοίρασαν τις αφίσες στους γονείς τους.

Η 19η Μαΐου, Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ήταν Κυριακή και γι αυτό οι δράσεις μας πραγματοποιήθηκαν σε επομένη μέρα στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές/τριες απασχολήθηκαν στα κέντρα ενδιαφέροντος, που οργανώθηκαν σε σημείο της αυλής, κάποια από τα οποία δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά, φρόντισαν τον λαχανόκηπό και έπαιξαν στην αυλή του σχολείου.
Δείτε περισσότερα στο Blog του σχολείου:
https://blogs.sch.gr/85nipthes/2024/06/04/imera-ypaithrias-ekpaideysis/

Με τη συμμετοχή γονέων των παιδιών του 85ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην αυλή του σχολείου μας. Οι δράσεις αφορούσαν στη δημιουργία λαχανόκηπου με φύτεμα εποχικών λαχανικών και φρούτων, φύτεμα λουλουδιών σε γλάστρες, τη χρωματική ανανέωση των επιδαπέδιων παιχνιδιών από προηγούμενη δράση, το βάψιμο μεταχειρισμένων ελαστικών για χρήση τους στην αυλή, αλλά και άλλων υλικών που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια (μεταχειρισμένα ελαστικά, ξύλινο κουτί, παιδικό τραπέζι, παλέτες).

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα Σκουπίδια ξεχωρίζω και Ανακύκλωση αρχίζω» από τη θεματική «Απορρίμματα», ξεθάψαμε τα σκουπίδια που είχαμε φυτέψει σε προηγούμενη δράση μας σε γλάστρες στην αυλή του σχολείου μας στα μέσα Φεβρουαρίου του 2024. Με την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά διέκριναν τις αλλαγές ή μη στα υλικά που «φυτέψαμε», αναφέροντας ποια από αυτά «εξαφανίστηκαν», «απορροφήθηκαν», «έμειναν όπως ήταν» ή άλλαξαν μορφή.