Νερό μετά μουσικής
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσέχω και δε σπαταλώ το πολύτιμο νερό» αναζητήσαμε στο διαδίκτυο ήχους τρεχούμενου νερού σε διάφορες καταστάσεις: ήχο ψιχάλας, βροχής, καταιγίδας, ήχο κυμάτων, ήχο νερού από βρύση (που στάζει, τρέχει κανονικά, με πίεση), ήχο νερού ποταμού, λίμνης, ήχος από καταρράχτη. Ζητήθηκε από τα παιδιά, χωρίς να βλέπουν την εικόνα, να αναγνωρίσουν την πηγή του ήχου που άκουγαν κάθε φορά, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν οπτικά (ανοίγοντας την οθόνη).
Κατόπιν τα παιδιά κατασκεύασαν με ρολά κουζίνας που γεμίσαν με σπόρους, το ξύλο της βροχής, παραδοσιακό μουσικό όργανο φυλής Ινδιάνων στη Χιλή. Το διακόσμησαν και δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά μοτίβα, εκφράστηκαν μουσικά, συνοδεύοντας έτσι το σύνθημα της τάξης μας.
Σε επόμενη δραστηριότητα και χρησιμοποιώντας γυάλινα μπουκάλια, διαφόρων μεγεθών (κάποια ήταν ίδιου) τα οποία γεμίσαμε με νερό σε διαφορετικό ύψος στο καθένα, τα παιδιά δημιούργησαν μουσική κτυπώντας τα με μεταλλικό αντικείμενο (κουτάλι, πιρούνι, βέργα). Παρατήρησαν ότι, το μέγεθος του μπουκαλιού και η ποσότητα του νερού επηρέαζαν την ένταση και το ύψος του παραγόμενοι ήχου. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με τη συνοδεία μουσικής που δημιούργησαν με τα μουσικά μπουκάλια σε αγαπημένα τους τραγούδια.
Στη συνέχεια γίναμε Ινδιάνοι και χορέψαμε το χορό της βροχής. Αναφερθήκαμε επίσης στο ελληνικό έθιμο της Περπερούνας, το οποίο κάτοικοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας πραγματοποιούσαν σε περίπτωση ανομβρίας.