1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Μετακινήσεις - μεταφορές

Τα νέα του Σχολείου μας

12.12.2023

Το παζάρι ανακύκλωσης - επαναχρησιμοποίησης του σχολείου μας ξεκίνησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και έληξε με πλήρη επιτυχία την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023. Η διοργάνωση έγινε από την υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του σχολείου μας, Γεωργία Μπατσολάκη, και τους μαθητές της Δ τάξης που συμφώνησαν να βοηθήσουν. Συμμετείχε όλο το σχολείο: εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

12.12.2023

23/12/2022: Τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων επιλέξαμε με το ολοήμερο να φτιάξουμε τσάι με βότανα και να το πιούμε παρακολουθώντας την αγαπημένη ταινία "Τα Χριστούγεννα του μπαρμπα-Πανώφ" του Λέο Τολστόι.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά τα βότανα και τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Συνδυάσαμε τσάι του βουνού, φασκόμηλο, δίκταμο, χαμόμηλο  με τα μπαχαρικά, την κανέλα και  το γαρύφαλο. Τα παιδιά έμαθαν να  ξεχωρίζουν και να ονομάζουν κάθε βότανο από την εμφάνιση και το άρωμά του.  Για γλυκαντικό είχαμε προαιρετικά το μέλι. 

10.12.2023

Θέμα: Ποιότητα ζωής (υγιεινή διατροφή)

Το σχολικό έτος 2022-23 στη Μελέτη Περιβάλλοντος, οι μαθητές της Β΄ τάξης αρχικά ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη δασκάλα Γεωργία Μπατσολάκη για την αξία του προσφόρου στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και για τα σύμβολα στη σφραγίδα.

Όλοι συμφώνησαν με χαρά να φτιάξουν δύο και να δοθεί το ένα στην εκκλησία με τα ονόματά τους για να τα μνημονεύσει ο ιερέας. Το άλλο μοιράστηκε στα παιδιά για να γευθούν το παραδοσιακό ψωμί που έφτιαξαν με τα χεράκια τους! Ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα!

10.12.2023

Θέμα: Ποιότητα Ζωής (Υγιεινή διατροφή)

Δεκέμβριος 2022: Οι μαθητές του ολοήμερου με την υπεύθυνη δασκάλα Γεωργία Μπατσολάκη ζύμωσαν κι έφτιαξαν κουλουράκια με τα εξής συστατικά: αγνό παρθένο  ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, φυσικό χυμό πορτοκαλιού,  κανελογαρύφαλα, μπέικιν πάουντερ, ελληνικό αλεύρι και καβουρντισμένο σισάμι!

Αφού ψήθηκαν, τα τοποθέτησαν σε σακουλάκια τα οποία έκλεισαν με κορδέλα κι έβαλαν καρτελάκια που ανέφεραν τα συστατικά και τους δημιουργούς!

Τέλος τα έδωσαν στον Σύλλογο Γονέων για να πουληθούν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι όπου έγιναν ανάρπαστα!

9.12.2023

Οι μαθητές του Ομίλου έχουν το δικό τους φυτολόγιο. Εδώ καταγράφουν την ονομασία του φυτού, σχετικές πληροφορίες και κολλούν φύλλα. Εργάζονται σε αυτά τις μέρες που λόγω καιρού δεν επιτρέπονται οι εργασίες στον κήπο, όπως όταν βρέχει. Το ξεκίνησαν το σχολικό έτος 2022-23. Φέτος, δεύτερη χρονιά, θα το ολοκληρώσουν και θα το κρατήσουν ως ενθύμιο!

9.12.2023

Οι μαθητές του Ομίλου Σχολικού Κήπου για δύο συνεχόμενες χρονιές μεταφύτευσαν σε γλάστρες παχύφυτα για να πουληθούν στο παζάρι του Συλλόγου Γονέων. Φέτος μεταφύτευσαν και αλεξανδρινά! 

Έτσι στήριξαν έμπρακτα το έργο του Συλλόγου Γονέων και βίωσαν τα χαρά και την ικανοποίηση της προσφοράς για το κοινό καλό!

9.12.2023

Οι μαθητές του Ομίλου Κηπουρικής γέμισαν μπουκάλια με ελαιόλαδο και βότανα για το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Συλλόγου Γονέων.

Αρχικά μάζεψαν τα βότανα από τον σχολικό κήπο: δεντρολίβανο (αρισμαρί), βασιλικό, μυρτιά, δάφνη, αμπαρόριζα, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα και φασκόμηλο. Στη συνέχεια  τα έπλυναν, τα άφησαν να στεγνώσουν και τα σκούπισαν πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Έπειτα έβαλαν πρώτα συνδυασμούς από τα βότανα στα μπουκάλια, μετά το πιπέρι, τη φλούδα πορτοκαλιού και την πιπεριά! Στο τέλος μπήκε αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το σιταρέλαιο.

9.12.2023

Θέματα: Σχολική αυλή - Αειφόρο Σχολείο.

Το σχολικό έτος 2022-23, η υπεύθυνη δασκάλα Έφη Τζουανάκη και οι μαθητές της Γ και Δ τάξης που συμμετέχουν στον Όμιλο Κηπουρικής ασχολήθηκαν με τις παρακάτω εποχιακές εργασίες:

28.11.2023

Θεματική ενότητα: Ποιότητα ζωής (Υγιεινή διατροφή)

Υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Β και Γ τάξης στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Στόχοι: Καλλιέργεια κινητικών δεξιοτήτων στο πλύσιμο, κόψιμο και στύψιμο φρούτων.

Καλλιέργεια θετικής στάσης στην κατανάλωση φρούτων και φυσικών χυμών.

Δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Προηγήθηκε συζήτηση με τα παιδιά για τη θρεπτική αξία του φυσικού χυμού έναντι των τυποποιημένων και τη συμβολή στη μείωση των απορριμμάτων.

26.11.2023

Στόχοι: Να γνωρίσουν τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και λαχανικά που έχουμε το φθινόπωρο.

Να εκτιμήσουν τη θρεπτική τους αξία.

Να αποκτήσουν θετική στάση για την κατανάλωση εποχιακών φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών.

Να καλλιεργήσουν τη δεξιότητα να κόβουν, να ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να καθαρίζουν τα καρύδια με τη χρήση καρυοθραύστη.

Να συνεργαστούν.

Να νιώσουν χαρά και ικανοποίηση.

Με τους μαθητές του ολοήμερου υλοποιήθηκε η δραστηριότητα αυτή.

Σελίδες

Το σχολείο μας βρίσκεται στην πλατεία Μικρασιατών, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Λειτουργεί πρώτη χρονιά ως Πειραματικό. Εφαρμόζουμε αρκετά ενδιαφέροντα βιωματικά προγράμματα και  εκπαιδευτικές δράσεις. 

Διεύθυνση: 
Εθνικής Αντιστάσεως 74
Πλατεία Μικρασιατών
74100 Rethymno Crete