Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Πλανήτη μη φοβάσαι.. σε φροντίζουμε εμείς!
Με παιγνιώδη τρόπο και με αξιοποίηση του παιδαγωγικού υλικού της τάξης μας, προσεγγίσαμε το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η πόλη μας, οι συνήθειές μας, η φύση μας περιβάλλονται από τη ζεστή αύρα του ήλιου. Πώς όμως προστατευόμαστε από τις καυτές του ακτίνες και τις βλαβερές του επιδράσεις; Μια αόρατη ασπίδα είναι εκεί, πάνω από τη γη μας για να μπορεί να μας χαρίζει την προστασία που χρειαζόμαστε.
Στις 28/05/2025, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Έτσι λοιπόν, αφού ο χώρος γέμισε με εικόνες από τα έργα των μαθητών τελικά δόθηκε βραβείο στους περισσότερο ενεργούς μαθητές.
Η συλλογική προσπάθεια στόχο είχε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών στην αυλή του σχολείου.
Μια ακόμα σχολική χρονιά κύλησε, γεμάτη από δραστηριότητες και δράσεις. Ετοιμάσαμε ένα μικρό βίντεο για να σας τις παρουσιάσουμε. Ευχόμαστε στη μεγάλη οικογένεια των Οικολογικών Σχολείων καλό καλοκαίρι! Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!
Και τέλος όλα αυτά τα παρουσιάσανε στους γονείς τους αλλά και στους κατοίκους του χωριού στο προαύλιο χώρο του σχολείου με μια παρουσίαση powerpoint, χορό και τραγούδι.
Οι μαθητές της Ε΄και Στ΄ επισκέφτηκαν με το ΚΕΠΕΑ Σικυώνας τη λίμνη Στυμφαλία από την οποία υδρεύεται μεγάλο μέρος του Νομού Κορινθίας. Μάθανε το πόσο καταπληκτικός είναι ο υδροβιότοπός της αλλά και είδανε το πόσο χαμηλά είναι , δυστυχώς, η στάθμη του νερού της λίμνης που επίσης έχει κατακλειστεί από καλάμια…Επίσης επισκέφτηκαν και το Μουσείο της λίμνης με τα εντυπωσιακά εκθέματα της σχετικά με τη ζωή ,παλαιότερα, γύρω από τη λίμνη.
Οι μαθητές (Ε΄και ΣΤ΄) ζωγράφισαν αφίσες με συνθήματα για τη χρήση του νερού και δημιούργησαν στο εργαστήριο πληροφορικής φυλλάδια επίσης με συνθήματα .Κατόπιν τα τοιχοκόλλησαν και τα μοίρασαν στο χωριό ,το Λέχαιο. Η κίνηση αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και μας ενημέρωσαν πως το μήνυμα «ελήφθη».
Οι μαθητές μας( Ε΄και ΣΤ΄) ενημερώθηκαν για το πρόβλημα της λειψυδρίας, πλημμυρών ,μόλυνσης των υδάτων και γενικά με ότι έχει σχέση με το νερό από την εκπρόσωπο του Δήμου μας κα Σκόνδρα- Δανιήλ και από τον ιδιώτη γεωπόνο ,πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Φάνη Κουρεμπέ. Οι μαθητές μας τους «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις σχετικά με το τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι φορείς με το πρόβλημα της λειψυδρίας και συζήτησαν μαζί τους σχετικές λύσεις.
Στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια αειφόρου συνείδησης στα παιδιά μέσα από τη μελέτη και την εκμάθηση τρόπων διαχείρισης των απορριμάτων στην καθημερινή ζωή στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ Στόχος 12«Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή»).
Στην αίθουσα της Πληροφορικής οι μαθητές των Γ΄,Δ΄,Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων απάντησαν σε ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικής μορφής σχετικά με τη στάση τη δική τους αλλά και των μελών της οικογένειάς τους απέναντι στην καθημερινή χρήση νερού. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για όλους μας εκτός…από το « μπουγέλο» που παίζουν ενίοτε με τους φίλους τους!!!! Κάπου εκεί λοιπόν ξεχάσανε τη λειψυδρία…
Τις άδειες γλάστρες που βρίσκονταν στις αίθουσες του σχολείου σκέφτηκαν να κάνουν ανάπλαση οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκερυής Κοζάνης! Ύστερα από τη δενδροφύτευση στο Μακεδονικό Τάφο της Σπηλιάς Εορδαίας και τη φύτευση λουλουδιών στι ζαρτινιέρες του ΜΕΚΚΕΙΟΥ Οικοτροφείου στα Ιωάννινα, σειρά πήραν οι ξεχασμένες γλάστρες στο παράθυρο της Δ΄τάξης του σχολείου.
Νατάσα Μάγκου
@ Μια από τις ωραιότερες εικαστικές δημιουργίες των μαθητών μας φέτος ήταν το εικαστικό έργο «ο Δίας και η Ευρώπη», πού έφτιαξαν μαθητές ομαδικά μαθητές της Δ΄ τάξης με την εποπτεία και την επιμέλεια της δασκάλας εικαστικών Μαρίας Ζούρου.
@ Το έργο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό HeArt of Europe και βραβεύτηκε στις 9 Μαΐου στη Ρόδο. Το διαγωνισμό που οργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και η βράβευση έγινε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.
Με αφορμή τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή λήξης. Η φετινή γιορτή μας είχε οικολογικό χαρακτήρα, καθώς ήταν αφιερωμένη στην προστασία των δασών και στην αξία των δέντρων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δούλεψαν με ενθουσιασμό, υπευθυνότητα και φαντασία. Μετέφεραν μηνύματα αγάπης για τα δέντρα. Τα παιδιά χόρεψαν και παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο. Η συνεργασία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής μας.
Οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης συμμετείχαν στον εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025.
Τη φετινή σχολική χρονιά 2024-25 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας πήραν μέρος στον 4ο Πανελήνιο Μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής "ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ" με θέμα: "Το Δέντρο που Αγαπώ."
Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν και σε έκθεση του σχολείου μας την ημέρα της τελικής σχολικής γιορτής του σχολείου μας στις 4-6-2025 και συνεχίζουν να στολίζουν τους διαδρόμους του σχολικού κτιρίου.
Επίσης τυπώθηκαν στις προσκλήσεις που δόθηκαν στην τελική σχολική γιορτή σε κάθε τάξη χωριστά με τις δημιουργίες των παιδιών, όπως φαίνεται και στις εικόνες.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέμα: «Η Μυστική Γλώσσα των Δέντρων», όπου δημιούργησαν το δικό τους δάσος, μια εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, με τη συνοδεία ήχων του δάσους.
Τα παιδιά μπόρεσαν να αναπαραστήσουν την επικοινωνία των δέντρων βάσει της θεωρίας της «Γλώσσας των Δέντρων» ή «Wood Wide Web», σύμφωνα με την οποία τα δέντρα επικοινωνούν και ανταλλάσσουν θρεπτικά συστατικά μέσω των ριζών τους.
Την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους. Εκεί ξεναγήθηκαν στον Κήπο και φύτεψαν το δικό τους ατομικό γλαστράκι, το οποίο στη συνέχεια πήραν μαζί τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χρησιμοποίησαν όλες τις αισθήσεις τους και γνώρισαν διαφορετικά είδη φυτών. Μεταμορφώθηκαν σε μικρούς κηπουρούς και ενθουσιάστηκαν με τη βιωματική αυτή δράση.