Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2022
Έτος Εγγραφής: 
2017
Θέματα: 
2017-2018
Σχολική Αυλή
2018-2019
Σχολική Αυλή
2019-2020
Σχολική Αυλή
2020-2021
Σχολική Αυλή
2021-2022
Σχολική Αυλή

Τα νέα του Σχολείου μας

2.9.2022

>Έναν από τα πιο σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς χώρους του νησιού-το ρετσίνι του πεύκου - είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι επισκέφθηκαν την 13η γιορτή ρητίνης στο Αμπελικό της Λέσβου το Σάββατο 20 Αυγούστου
………………………………
> ΟΙ ΡΕΤΣΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ: Το Αμπελικό είχε συνεταιρισμό ρετσίνης και από το 1920 νοικίαζε το 80% των τσαμλικιών του νησιού. Είχε φτάσει να βγάζει πάνω από 2 τόνους ρητίνη την εβδομάδα. Το μάζεμα του ρετσινιού συνέφερε, αφού όπως έλεγαν; “Με δυο καλές χρονιές στο ρετσίνι αγοράζεις ένα σπίτι.”
………………………………………

2.9.2022

# Στους Πύργους Θερμής της Λέσβου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία «Κανόνι», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Πολλοί την επιλέγουν για μπάνιο και χαλάρωση, λιγοι όμως γνωρίζουν γιατί ονομάζεται έτσι .
..........................................................
# Το όνομά της το πήρε από την εκατάσταση αντιαεροπορικών πυροβόλων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Τα πυροβόλα είχαν εγκατασταθεί για να προστατεύουν τον κάμπο των Πύργων Θερμής, που τον χρησιμοποιούσαν ως αεροδρόμιο οι Εγγλέζοι.
..........................................................

2.9.2022

 

@@ Τα έργα τριών μαθητών μας για τις αναβαθμίδες θα εκτεθούν μέσα στον Σεπτέμβριο σε έκθεση που ετοιμάζεται στην Καΐρειο βιβλιοθήκη Άνδρου.

……………………………………...

@@ Τα έργα είχαν γίνει το 2021 στο πλαίσιο του διαγωνισμού «οι αναβαθμίδες καλλιέργειας στην Ελλάδα: παλιά, τώρα, για πάντα».

………………………………………..

@@ Στον διαγωνισμό αυτό, που είχε οργανωθεί από το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής έλαβε μέρος με 6 συμμετοχές μαθητών του.

……………………………………..

29.7.2022

 

@@ Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος .Αυτός ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Λέσβος στην Κύπρο το 1974. Στον αγώνα κατά του Αττίλα, που ποτίστηκε με το αίμα 2.500 νεκρών και 1619 αγνοουμένων πολέμησαν 39 Λέσβιοι. Από αυτούς γύρισαν πίσω οι 36. Τρείς δεν επέτρεψαν.

……………………………………………

@@ Ο Γιώργος Ζερβομανώλης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ . Κατάφερε και βγήκε ζωντανός από τον Αττίλα, αλλά έπεσε νεκρός στις μάχες του Αττίλα Β΄ στις 16 Αυγούστου 1974.

………………………………………..

29.7.2022

 

@@ Τα πανηγύρια του καλοκαιριού, όπου πρωταγωνιστούν τα άλογα δίνουν την ευκαιρία -εκτός των άλλων- να θαυμάσουμε τα υπέροχα έργα κάποιων τα πεινών τεχνιτών , όπως οι σαμαράδες και οι καπιστράδες.

……………………………………..

@@ Επίσης στα στολισμένα άλογα, που συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας του Αγίου που γιορτάζει μπορεί να θαυμάσει κανείς πλήθος από πλουμιά - εξαίσια δείγματα λαϊκής φαντασίας, αλλά και μαστοροσύνης .

………………………………………..

29.7.2022

 

@@ Το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής έχει μια ιδιαιτερότητα. Χτίστηκε στο χώρο, όπου πριν ήταν χτισμένο το μουσουλμανικό τέμενος του χωριού. Όταν γκρεμίστηκε το τζαμί, για να χτιστεί το σχολείο, ήρθαν στο φως τα θεμέλια του ναού της Αγίας Παρασκευής, που τον γκρέμισαν οι Τούρκοι για να χτίσουν το δικό τους τέμενος.

.....................................................................

29.7.2022

@@ Στη Λέσβο η αγγειοπλαστική έχει μακρά παράδοση με κυριότερα κέντρα τον Μανταμάδο και την Αγιάσο. Παλιότερα υπήρχαν αγγειοπλαστεία και σε άλλα χωριά, όπως τη Γέρα, τη Βρίσα, τη Φίλια και το Σκαλοχώρι. Τα πήλινα αγγεία καθημερινής χρήσης ήταν απαραίτητα σ' όλα τα νοικοκυριά κι υπήρχε μεγάλη ζήτηση μέχρι τη δεκαετία του 1950.

……………………………………..

@@ Τότε άρχισαν να δημιουργούνται τα δίκτυα ύδρευσης και κάθε σπίτι να αποκτά αυτονομία στις υδρευτικές του ανάγκες. Άρχισαν επίσης να μπαίνουν στην καθημερινότητα τα πλαστικά σκεύη και την επόμενη δεκαετία τα ψυγεία.

29.6.2022

@@ Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ. Αυτή τη σοφή συμβουλή του κινέζου φιλόσοφου Κομφούκιου ακολούθησε ο Γιώργος Καριοφύλλης και δεν το μετάνιωσε.

……………………………………….

@@ Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ασχολήθηκε με τα κτήματα του πατέρα του στον Λεπέτυμνο της Λέσβου φέρνοντας μια καινούργια καλλιέργεια , άγνωστη στο νησί : Την αρώνια , που διώχνει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα και γι΄ αυτό και είχε τεράστια ζήτηση μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.

……………………………………..

23.6.2022

Ξεκίνησαν τις διακοπές τους οι μαθητές λίγες μέρες αφότου έκλεισαν τα σχολεία. Οι μαθητές μας Γιώργος και Στέλιος βρέθηκαν με τους γονείς τους στην Αθήνα και χάζεψαν για πολλές ώρες άγρια ζώα στο Αττικό ζωολογικό πάρκο. Να τι μας έγραψαν συνοδεύοντας τις φωτογραφίες που μας έστειλαν.

@@ Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 ξεκινήσαμε την εκδρομή μας στην Αθήνα και επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το Αττικό πάρκο, έναν πανέμορφο ζωολογικό κήπο με σπάνια είδη ζώων, ερπετών και πουλιών που μας εντυπωσίασε και μας ενθουσίασε.

23.6.2022

 

@@ Τα λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσουν σήμερα και αύριο σε αρκετά χωριά του νησιού. Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, ημέρες που συμπίπτουν με το θερινό ηλιοστάσιο.

………………………………………

@@ Μετά τον Κλήδονα ανάβουν οι φωτιές και καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Οι φωτιές λέγονται κάψαλα, και ανάβουν στις 24 Ιουνίου, συνήθως σε σταυροδρόμια τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, που είναι η μεγαλύτερη μέρα του καλοκαιριού.

…………………………..............

Σελίδες

Το 6/θέσιο  Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, που τηφετινή σχολική χρονιά αριθμεί 60 μαθητές  στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο και περιβάλλεται από μια ευρύχωρη αυλή με νερατζιές,λεμονές,πορτοκαλιές,πεύκα,μουριές και ακακίες. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Θερμής (πρώην καποδιστριακού Δήμου). Ο οικισμός περιβάλλεται από τα ερείπια της προϊστορικής Θερμής (σύγχρονης πόλης της Τροίας και της Πολιόχνης Λήμνου), από την (πανελλαδικής φήμης ) Μονή του Αγίου Ραφαήλ, τη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Τρουλωτής, και από τα μοναδικά  αρχιτεκτονήματα των Πυργόσπιτων της περιοχής . Η  περιοχή της Θερμής έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν που αγγίζει τα 5.500 χρόνια. Το όνομά της το οφείλει στις πολύτιμες θερμοπηγές της που αναβλύζουν καθάριες επί αιώνες.Στις αρχές του 20ού αι., στη θέση των θερμοπηγών ανεγέρθηκε τοπολυτελές ξενοδοχείο, το «Σάρλιτζα», το οποίο μετέτρεψε τη Θερμή σε σύγχρονη λουτρόπολη και φημισμένο κέντρο ιαματικού τουρισμού.

Διεύθυνση: 
Λουτρόπολη Θερμής- Λέσβος
81110 Λουτρόπολη Θερμής