AEIΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Τα νέα του Σχολείου μας
Η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. μας στις έκτακτες συνθήκες ανάγκης με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης. Αειφοράκηδες και Θριάσια Παιδία (Ταυρωνίτης και Ελευσίνα) σε μια σούπερ συνεργασία για τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Πρώτες Βοήθειες σε ανθρώπους και ζώα, αντιμετώπιση πλημμύρας, πυρκαγιάς και τσουνάμι σε μια βιώσιμη πόλη και δάσος. Όχι δεν είναι ουτοπία είναι πρόταση που έχει διερευνηθεί εις βάθος και την καταθέτουμε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και φυσικά εδώ και μέρες οργανώνουμε την εκδρομή μας στην παραλία του χωριού μας. Πρώτα πρώτα λοιπόν βάλαμε τα γάντια μας και καθαρίσαμε την παραλία μια τακτική που αν την ακολουθούμε συχνά πυκνά θα διατηρούμε καθαρές τις παραλίες μας, τόσο απλά... Στη συνέχεια βάλαμε αντισηπτικό και κάναμε το αγαπημένο μας πικ νικ. Πρωινό με θέα το γαλάζιο! Έπειτα υποδεχτήκαμε τους γονείς και χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Κάθε μία ανέλαβε να δημιουργήσει ένα έργο στην αμμουδιά με φυσικά υλικά. Τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια έπιασαν δουλειά!
3/6: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, μια μέρα που μας υπενθυμίζει την σημασία του ποδηλάτου ως ένα μέσο βιώσιμο, οικονομικό και κυρίως σπουδαίο σύμμαχο της υγείας μας. Εμείς εδώ και τρία χρόνια την ημέρα αυτή οργανώνουμε ποδηλατάδα στο σχολείο μας και την συνδυάζουμε πάντα με κυκλοφοριακή αγωγή. Έτσι και σήμερα οι ρόδες πήραν φωτιά! Χωριστήκαμε σε ομάδες και οι μισοί ήταν οδηγοί και οι υπόλοιποι πεζοί. Όλα κύλησαν εξαιρετικά, καθώς περιμέναμε όλοι με υπομονή τη σήμανση να μας επιτρέψει την κυκλοφορία. Στο τέλος φυσικά πήραμε όλοι διπλώματα ποδηλάτη!
Ένας περίπατος στην ιστορία, ένας περίπατος μέχρι την ιστορική γέφυρα του χωριού μας. Αφού λοιπόν γεμίσαμε με τα απαραίτητα το σακίδιο έκτακτης ανάγκης, πήραμε τον δρόμο για την γέφυρα του Ταυρωνίτη, εκεί όπου ηρωικοί κρητικοί πολέμησαν τους Γερμανούς. Καθώς πατάμε πάνω στη γέφυρα, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι παλιά και μια συζήτηση για την διατήρηση της παλαιότητάς της ξεκινάει... Αν δεν υπήρχε ίσως δεν θα γνωρίσαμε αυτή την σημαντική πτυχή του παρελθόντος μας που τόσο επηρέασε το παρόν μας... Κοντά στην γέφυρα δυο νάρκες να θυμίζουν τη φρίκη του πολέμου...
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σήμερα και το μήνυμα της αφίσας από το ΙΒΒΥ (Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα) είναι η καλλιέργεια της φαντασίας. Από αυτήν πιαστήκαμε κι εμείς και από το βιβλίο "Τί μπορείς να κάνεις με μια ιδέα" του συγγραφέα Yamada Cobi και σε συνεργασία με το 8ο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας αποφασίσαμε να συνθέσουμε τις ιδέες μας για έναν καλύτερο κόσμο.
Μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορικής γνώσης επιδιώξαμε φέτος μέσω του προγράμματος "Ιστορία-Μνήμη-Κοινότητα-Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χ. Μποκόρου 1821, η γιορτή" που οργανώνει το Ίδρυμα Λαμπράκη. Κεντρικός άξονας της εκπαιδευτικής πρότασης είναι καλλιέργεια της σκέψης των παιδιών (συζήτηση, προβληματισμός, δημιουργία) πάνω σε έννοιες όπως μνήμη, συλλογική μνήμη, παρόν και παρελθόν, κοινότητα, ήρωες αφανείς κι επιφανείς σε συνδυασμό με στοιχεία της τοπικής ιστορίας και με όχημα την τέχνη.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η σχολική κοινότητα για το φαινόμενο της βίας που μαστίζει την κοινωνία σε πολλές μορφές. Το βιβλίο του Θ. Τσεκούρα "Τα μαλλιά του Όλιβερ" αποτέλεσε μια υπέροχη αφορμή για συζήτηση, ανάκληση εμπειριών και βιωμάτων και κατάθεση συναισθημάτων σχετικά με περιστατικά βίας εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την ιστορία λίγο παραλλαγμένη και χωρίς λόγια παρά μόνο με ήχους.
Σελίδες
Το Νηπιαγωγείο μας που είναι κατασκευασμένο με βιοκλιματική αρχιτεκτονική λειτουργεί σε αυτό το κτίριο από το 2012. Το σχολικό έτος 2016-17 πιστοποιήθηκε ως Αειφόρο και εξακολουθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Αειφορίας. Η εμπλοκή των γονέων, των τοπικών φορέων και της ευρύτερης κοινωνίας στα δρώμενα του σχολείου είναι από τους βασικούς στόχους του σχολείου.