67ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2024
Θέματα: 
2024-2025
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)

Τα νέα του Σχολείου μας

3.4.2025

Σήμερα με αφορμή δράση κυκλικής οικονομίας με βιβλία από το σπίτι που δεν  χρειαζότανε  πια τα παιδιά, αλλά ήταν ακόμη σε καλή κατάσταση, συνδέσαμε την ιδέα αυτή και με το φαγητό. Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε "κυκλική οικονομία" και στην κουζίνα μας! Είπαμε ότι όπως δώσαμε δεύτερη ευκαιρία στα βιβλία, έτσι μπορούμε να δίνουμε και στο φαγητό. Αν μας περισσέψει ψωμάκι, μπορούμε να το κάνουμε παξιμάδι, αν έχουμε φρούτα που είναι μαλακά, μπορούμε να τα κάνουμε χυμό ή κέικ!

16.3.2025

Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και της οικολογίας, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ταξίδεψαν στον χρόνο και ανακάλυψαν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, γνώρισαν τα βασικά τρόφιμα της εποχής, όπως το μέλι, το ψωμί, τις ελιές και τα φρούτα. Δημιούργησαν το δικό τους «αρχαίο τραπέζι» με υγιεινές επιλογές και έμαθαν για τη σημασία της απλής και φυσικής διατροφής. Η δραστηριότητα συνδύασε τη γνώση με το παιχνίδι, ενισχύοντας τη σύνδεση των παιδιών με τη φύση και τις παραδοσιακές διατροφικές αξίες! 

9.3.2025

Εδώ παρουσιάζουμε το  συνεργατικό βιβλίο συνταγών που δημιούργησαν τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς τους, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή. Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό της δημιουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ παιδιών και γονέων, προάγοντας τις αξίες της υγιεινής διατροφής. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, τα παιδιά μας έμαθαν γνώρισαν  υγιεινές τροφές και το πώς να δημιουργούν γευστικά και θρεπτικά πιάτα. Ελπίζουμε να εμπνεύσει όλους μας να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

26.2.2025

Πραγματοποιήσαμε μια βιωματική δραστηριότητα για την υγιεινή διατροφή και την οικολογία, συγκρίνοντας βιολογικά και συμβατικά μήλα. Τα παιδιά παρατήρησαν τις διαφορές στην εμφάνιση, τη μυρωδιά και την υφή τους, ενώ δοκίμασαν τις γεύσεις τους με ενθουσιασμό. Μέσα από τη συζήτηση έμαθαν πώς τα βιολογικά μήλα καλλιεργούνται χωρίς χημικά, προστατεύοντας τη φύση και την υγεία μας. Συνδέσαμε την επιλογή αυτών των προϊόντων με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

26.2.2025

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους τυποποιημένα τρόφιμα, όπως τσουρεκάκια και κρουασάν, καθώς και φρέσκα φαγώσιμα, όπως φρούτα. Αφού κατανάλωσαν τα σνακ τους, παρατήρησαν τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν: πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες από τα τυποποιημένα προϊόντα και μόνο φλούδες από τα φρούτα. Με την καθοδήγηση μας, συζήτησαν για το οικολογικό αποτύπωμα κάθε τροφής, βλέποντας πως οι συσκευασίες αφήνουν πίσω απορρίμματα που ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να γίνουν λίπασμα.

18.2.2025

 

Τα παιδιά αποτυπώνουν με ζωγραφική τη διαδρομή ενός σπόρου από τη φύτευση μέχρι την ανάπτυξη του φυτού. Μέσα από χρώματα και σχήματα, αναπαριστούν την άνθιση και την παραγωγή καρπών. Ζωγραφίζουν το ταξίδι του προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ράφι του σουπερμάρκετ. Αποτυπώνουν με καλλιτεχνικές δημιουργίες τη μεταφορά των αγαθών και την πορεία τους στην αγορά. Ολοκληρώνουν τη δραστηριότητα δείχνοντας μέσω της τέχνης τους  πώς το προϊόν φτάνει στους καταναλωτές.

5.2.2025

Τα παιδιά συμμετέχουν σε μια βιωματική δραστηριότητα όπου μαθαίνουν για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών μέσα από παιχνίδι ταξινόμησης και συζήτηση. Χρησιμοποιώντας εικόνες και πραγματικά τρόφιμα, συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφορετικών επιλογών, όπως τοπικά-εποχιακά προϊόντα έναντι εισαγόμενων ή φυτικά έναντι ζωικών τροφίμων. Η δραστηριότητα ενισχύει την περιβαλλοντική τους συνείδηση, και προάγει τη βιώσιμη διατροφή αλλά και τη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων.

5.2.2025

Τα παιδιά, συμμετέχουν σε μια βιωματική δραστηριότητα ομαδοποίησης τροφίμων σε υγιεινά και ανθυγιεινά, χρησιμοποιώντας εικόνες ή πραγματικά προϊόντα. Μέσα από τη διαδικασία της ταξινόμησης, αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες κριτικής σκέψης και κατηγοριοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Η δραστηριότητα ενισχύει τη διατροφική τους παιδεία, συμβάλλοντας στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την πρώιμη παιδική ηλικία.

5.2.2025

Τα παιδιά συμμετείχαν σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα με στόχο να μάθουν τις βασικές ομάδες των τροφών και τη σημασία τους για την υγεία. Με τη βοήθεια μας, διαχώρισαν τις τροφές σε πέντε κύριες ομάδες: φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά), γαλακτοκομικά και δημητριακά. Κάθε ομάδα τροφών εξηγήθηκε με βάση τις θρεπτικές αξίες και τις λειτουργίες που προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα, όπως η ενέργεια, η ανάπτυξη και η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά δημιούργησαν έναν πίνακα καταγραφής, στον οποίο τοποθέτησαν εικόνες τροφίμων σύμφωνα με την κατηγορία τους.

24.1.2025

Το φανάρι της Διατροφής βοηθά τον καταναλωτή να αναπτύξει ορθές διατροφικές συνήθειες. Η σηματοδότηση με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, βοηθά τα παιδιά να οπτικοποιήσουν τη συχνότητα με την οποία επιλέγουμε ομάδες τροφίμων προκειμένου να ενισχύσουμε την υγεία μας. Το δικό μας φανάρι της Διατροφής ετοιμάστηκε συνεργατικά με την τεχνική του κολλάζ. 

 

 

Σελίδες

Το σχολείο μας βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με τρία υποχρεωτικά τμήματα, ένα τμήμα ένταξης καθώς και δύο ολοήμερα. Κοινή επιθυμία στο σχολείο μας είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Διεύθυνση: 
Δελφών 150
54248 Θεσσαλονίκη