Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Είμαστε ευτυχείς για τη μόνιμη συνεργασία μας με το ΚΠΕ Πεταλούδων και τον ΥΣΡ (Ενυδρείο) γιατί μας ανοίγουν νέους ορίζοντες και μας δίνουν το έναυσμα για νέες ερευνητικές δραστηριότητες
1.Δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες, ψηφιακές και έντυπες (Ροδιακή, Δημοκρατική) https://www.rodiaki.gr/article/522470/ekpaideytikh-episkepsh-toy-1oy-gym...
2.Αφίσες, πίνακας ανακοινώσεων
3.Σχολική εφημερίδα
4.Σχολική ιστοσελίδα
5.Ανοιχτές εκδηλώσεις στη σχολική κοινότητα
6.Ενσωμάτωση στο σχολικό πρόγραμμα
7.Συμμετοχή σε διαγωνισμούς (Global Action Days)
Animation με περιβαλλοντικά μηνύματα στα γαλλικά
Το etwinning πρόγραμμα μας με τίτλο HeartSmart συνδέεται με τις κατηγορίες
- ΕΥ Ζην
- Φροντίζω το περιβάλλον
Πολλές δραστηριότητες και κουίζ έγιναν στην ώρα
των δεξιοτήτων.
etwinning πρόγραμμα: HeartSmart
Username: Heart.Smart
Password:2025
Πληροφορική: Περιβαλλοντικά μηνύματα μέσω scratch. Διδάσκων:Γεωργάς Μανόλης
http:// https://scratch.mit.edu/projects/1107016864
https://scratch.mit.edu/projects/1190670098/
https://scratch.mit.edu/projects/1190670535/
https://scratch.mit.edu/projects/1190670655/
Όλες οι δράσεις και οι δραστηριότητες περιλαμβάνονται στη φόρμα οικολογικών σχολείων που έχουμε στείλει στη ΕΕΠΦ.
Ερευνήσαμε τις ενέργειες του σχολείου μας για τη μείωση κατανάλωσης
ενέργειας και διαπιστώσαμε τα εξής:
Ελλείψεις στον εσωτερικό και αύλειο χώρο του σχολείου μας
Θέρμανση -ψύξη στις τάξεις
Έλεγχος αντικατάστασης λαμπών (ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας από έρευνα προηγούμενων ετών)
Έλεγχος υγρασίας και διαρροής στους τοίχους, ταβάνια
Συνέντευξη των αρχηγών της περιβαλλοντικής επιτροπής με τον διευθυντή για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε μια βιωματική περιβαλλοντική δράση με σκοπό την παρατήρηση και καταγραφή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Η δραστηριότητα στόχευε στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών και την καλλιέργεια σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον.
Μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Αττικής τον Απρίλιο του 2025, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων «Ιστορίες για ν΄ ακουστούν», πήραν συνεντεύξεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους με θέμα τη ζωή και τη διατροφή των ανθρώπων των παλαιότερων χρόνων: τον τρόπο που συντηρούσαν, αποθήκευαν και διαχειρίζονταν το φαγητό τους, τα είδη τροφής , τα θεραπευτικά φυτά/βότανα, τα περισσεύματα της τροφής, την αγάπη και προστασία της φύσης.
https://blogs.sch.gr/22nipioan/2025/06/16/oikokodikas/
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διαμορφώνουν από κοινού έναν κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, ο οποίος εκφράζει τη δέσμευση της σχολικής κοινότητας για την υιοθέτηση υπεύθυνων στάσεων στο σχολείο και στο σπίτι.
https://blogs.sch.gr/22nipioan/category/oikologika-scholeia/
Η ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
Μέσα από αυτήν την εμπλοκή:
Ενεργοποιείται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου (σε θέματα πληροφόρησης, τεχνικής υποστήριξης, οικονομικής ενίσχυσης κ.ά.).
Προβάλλεται το «αειφόρο προφίλ» του σχολείου στην τοπική κοινωνία.
Οι μαθητές της Α γυμνασίου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα του ΚΠΕ Νέας Κίου για τον Ερασίνο ποταμό. Ο Ερασίνος ποταμός, που πηγάζει από τις πηγές του Κεφαλαρίου στην Αργολίδα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υδάτινα ρεύματα της περιοχής. Αποτελεί βασικό πόρο για την άρδευση των καλλιεργειών, την ύδρευση αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η επισκεψη στο ΚΠΕ Πεταλούδων με θέμα την παρασκευή οικολογικού χαρτιού πραγματοποιήθηκε
με επιτυχία και φέτος . Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης δημιουργήθηκε το εργαστήρι οικολογικού χαρτιού και συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση τεχνολογίας/οικολογίας του σχολείου μας.
Η εκδρομή στο Όσλο ήταν μια από τις δράσεις των οικολογικών σχολείων , όπως άλλωστε δηλώνει και ο τίτλος του προγράμματος:» Οικολογικά σχολεία: Εξερευνώντας τον πλανήτη μας και το απoτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά φαινόμενα».
@ Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσαν από το Σάββατο μέχρι και σήμερα Τρίτη 23/6/2025 ο Κλήδονας και τα Κάψαλα σε πολλά χωριά της Λέσβου και στην πόλη της Μυτιλήνης. Πλήθος κόσμου απ' όλες τις ηλικίες γιόρτασαν μαζί συμμετέχοντας στο έθιμο του κλήδονα, πηδώντας πάνω από τις φωτιές, χορεύοντας, τραγουδώντας. Στη Θερμή της Λέσβου τις εκδηλώσεις οργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού «ΘΕΡΜΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμμετείχαν σ΄ αυτές πολλοί μαθητές και μαθήτριες του σχολείου..
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα των Οικολογικών Σχολείων και με βαθιά πίστη στη δύναμη της γνώσης, της δράσης και της συνεργασίας, δημιουργήσαμε τον δικό μας Οικοκώδικα.
Με αυτόν στέλνουμε το μήνυμα πως μπορούμε, με απλές πράξεις και αλλαγή νοοτροπίας, να συμβάλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Η Β΄ τάξη, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των δράσεων του Ενεργού Πολίτη υλοποίησε πρόγραμμα για την ανακύκλωση, με στόχους οι μαθητές/τριες:
-να μάθουν να ανακυκλώνουν και να μειώνουν τα απορρίμματα τους, χρησιμοποιώντας ξανά υλικά ή επιλέγοντας προϊόντα με λιγότερη συσκευασία
-να συμμετέχουν σε δραστηριότητες καθαρισμού, αρχίζοντας από τον χώρο του σχολείου
-να ενθαρρυνθούν να φυτέψουν δέντρα ή φυτά, για να βοηθήσουν στην απορρόφηση του CO2 και στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Μετά από την ενασχόλησή μας στην τάξη με το θέμα προστασία της θαλάσσιας χελώνας, επισκεφθήκαμε το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου όπου μάθαμε για τη χελώνα καρέτα-καρέτα, για τους κινδύνους που την απειλούν και για το τι πρέπει να κάνουμε εμεις οι άνθρωποι για να επιβιώσει το πιο παλιό θαλάσσιο πλάσμα στη γη. Κι όλα αυτά μέσα από παιχνίδια και δραστηριότηες που πραγματοποιήθηκαν στην παραλία με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του θαλάσσιου πάρκου.
Το σχέδιο δράσης του σχολείου μας για τη μείωση των απορριμμάτων μας υλοποιήθηκε με βάση τρεις κεντρικούς πυλώνες: ελάττωση κατανάλωσης, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Η αξιολόγηση της δράσης ήταν ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας, ώστε να δούμε αν οι προσπάθειές είχαν αποτέλεσμα.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους: