Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου-Δημοτικό
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι μαθητές της Ε´ Δημοτικού παρακολούθησαν βίντεο που αφορούσαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθώς και παραδείγματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Στις ομάδες τους ένωσαν κάρτες με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις κάρτες των περιοχών που εμφανίζονται και έπειτα τις εντόπισαν στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι μαθητές της Δ’ τάξης, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ», έμαθαν όλα τα βασικά στοιχεία που αφορούν ένα δάσος, αλλά και το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν βρισκόμαστε σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από τις αναζητήσεις και τη δημιουργία των εργασιών τους, κατανόησαν τις συνέπειες που προκαλεί το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στα δάση, το οξυγόνο του πλανήτη μας!

Πώς θα είναι άραγε η ζωή μας, αν δεν προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, προβληματίστηκαν έντονα όταν συνειδητοποίησαν την αυξημένη συχνότητα των ειδήσεων που αφορούν την κλιματική κρίση. Για τον λόγο αυτό, δημιούργησαν έργα που αποτυπώνουν κάποιες από αυτές τις ειδήσεις, σκεπτόμενοι ότι αν δεν αλλάξουμε στάση, οι εικόνες αυτές θα κατακλύζουν την καθημερινότητά μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' Δημοτικού ακολούθησαν τη διαδρομή της ανακύκλωσης, ένα ταξίδι που ξεκινά από το σπίτι μας και καταλήγει στη δημιουργία νέων αντικειμένων. Αφού κατανόησαν τα στάδια διαλογής, διαχωρισμού και επεξεργασίας των υλικών, απεικόνισαν με τη βοήθεια του εξοπλισμού BricQ Motion το δικό τους εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' Δημοτικού στο πλαίσιο του μαθήματος της Ρομποτικής μίλησαν για την Ανακύκλωση. Αφού συζήτησαν τα υλικά που ανακυκλώνονται, έφτιαξαν στην εφαρμογή Scratch Jr ένα παιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να γίνει διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη. Μετά την ολοκλήρωσή του, ο ένας έπαιξε το παιχνίδι του άλλου και συζήτησαν όλοι μαζί όσα έμαθαν.

Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού δημιούργησαν έναν εικαστικό πίνακα με θέμα την ανακύκλωση, αφού συζητήθηκαν στην τάξη οι επιπτώσεις της ύπαρξης απορριμμάτων στο περιβάλλον και η αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Η τοποθέτηση του πίνακα στον διάδρομο του Σχολείου είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών του Δημοτικού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ρομποτικής και της Πληροφορικής, γνώρισαν καλύτερα την Ανακύκλωση και πώς αυτή γίνεται σωστά. Έμαθαν, με τη βοήθεια του υλικού της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης , τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Στη συνέχεια, μέσω της τεχνικής «δυο αλήθειες και ένα ψέμα», έλεγξαν τις γνώσεις τους και, στο τέλος, έφτιαξαν comics δείχνοντας όλα όσα έμαθαν.

Οι μαθητές της Ε' Δημοτικού ασχολήθηκαν ομαδικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, τους φυσικούς πόρους που λιγοστεύουν και την αειφορία. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η μόλυνση, ενώ ταυτόχρονα κρίνεται αναγκαία η εξοικονόμηση του νερού. Μοναδική επιλογή η εφαρμογή των λύσεων για μια αειφόρο ανάπτυξη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ’, Ε’ και Στ’, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, δημιούργησαν και προγραμμάτισαν τρισδιάστατους κόσμους στο περιβάλλον Kodu GameLab, με θέμα: «Οικολογία, Περιβάλλον, Νερό». Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Ρομποτικής, όπου οι ομάδες προβληματίστηκαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν.
Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!
Σελίδες
Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1927 στις παρυφές της σημερινής Νίκαιας του Πειραιά, από την Αικατερίνη Χ. Γιαννοπούλου με σκοπό να διατηρηθεί ο πολιτισμός της Ιωνίας και η παράδοση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, καθώς και να διαδοθεί το μεγαλείο του Ελληνισμού. Η έλευση της δεκαετίας του ’30 βρήκε το σχολείο διευρυμένο, μετρώντας πλέον δύο κτηριακές εγκαταστάσεις στο ενεργητικό του. Με τη δημογραφική έκρηξη που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, το μαθητικό δυναμικό υπερδιπλασιάστηκε. Το πνευματικό και επιμορφωτικό έργο του, το έχει καθιερώσει πλέον στις συνειδήσεις των γονέων, που όλο και περισσότεροι το εμπιστεύονταν. Κατά την περίοδο της κατοχής το σχολείο λειτουργούσε κανονικά και εκτός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα παρουσίασε και το ανθρωπιστικό του πρόσωπο, με τη διεξαγωγή συσσιτίων και έμπρακτης βοήθειας στους άπορους. Το σχολείο της Γλυφάδας ιδρύεται από τη Μαρία Μ. Γιαννοπούλου το 1954 και λειτουργεί παράλληλα με το μεγάλο πια σχολείο της Νίκαιας. Μέσα σε λίγα χρόνια μεταφέρεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και κατά την επόμενη εικοσαετία επεκτείνεται σταδιακά. Το 1983 τη διοίκηση διαδέχεται η τρίτη γενιά, με εκφραστή το Χαράλαμπο Γιαννόπουλο. Με αγάπη για τα παιδιά, οργανωμένη δουλειά και πίστη στην πρόοδο, το σχολείο αναπτύσσεται και προσφέρει σταθερά στους μαθητές του την καλύτερη δυνατή παιδεία και αγωγή. Στο πλαίσιο αυτών των στόχων το 1992 ιδρύεται το Γυμνάσιο και το 1993 μας βρίσκει με τρεις πλήρεις βαθμίδες - Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο - ενώ από το 1995 λειτουργεί και Λύκειο. Την τελευταία δεκαετία το μαθητικό δυναμικό μας υπερδιπλασιάστηκε, με αντίστοιχη αύξηση του διδακτικού μας προσωπικού από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Η επιτυχημένη πορεία που έχουν διαγράψει και συνεχίζουν να έχουν τα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι συνάρτηση του έργου που επιτελείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποκορύφωμα το Λύκειο.