ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΡΗΣ ΣΥΡΟΣ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2020
Θέματα: 
2020-2021
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Φύση και βιοποικιλότητα
Θάλασσες και Ακτές
Κλιματική Αλλαγή
2021-2022
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή
2022-2023
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

22.5.2022

 Ο λαχανόκηπός μας με τις  ντομάτες, τα αγγούρια, τις μελιτζάνες, ττα μαρούλια και τα πατζάρια, έχει θεριέψει. Μερικές φορές ο άνεμος σπάει τα κλαδιά. Θέλουν καλύτερη στήριξη και λίγο κλάδεμα, ανάλογα με το φυτό. Το  άλλο παρτέρι, ο βοτανικός μας κήπος με τον βασιλικό, το  δυόσμο, το σέλινο, τη θρούμπη, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη λεβάντα, πάει πολύ καλά  γιατί το μέρος είναι απάνεμο. Η μεγαλύτερή μας χαρά είναι όταν μαζεύουμε τα μαρουλάκια και τα πατζάρια για αρχή και τα βάζουμε στη σαλάτα μας. Είναι η πιο ωραία σαλάτα του κόσμου!!!!

24.4.2022

Τα σποράκια στο θερμοκήπιό  μας βλάστησαν και είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Σε μεγάλα παρτέρια , τα παιδιά με τη βοήθεια γονέων φύτευσαν τις ντοματούλες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες στο ένα παρτέρι. Ενώ στο άλλο φύτευσαν βότανα: Ρίγανη, θρούμπη, θυμάρι, λεβάντα, βασιλικό, δυόσμο και μέντα. 

5.4.2022

Οι μαθητές μας ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του νερού και της αξίας του κατασκεύασαν μια αφίσα μα οικολογικά μηνύματα

31.3.2022

Ερευνούμε :Πού υπάρχει νερό στο σχολείο μας?

Πειραματιζόμαστε: Ποια  υλικά  βυθίζονται και ποια επιπλέουν στο νερό? Καταγραφή της παρατήρησης στον πίνακα διπλής εισόδου.

Οι 3 καταστάσεις του νερού

 

30.3.2022

Μαθαίνου για τον κύκλο του νερού  και τα φαινόμενα Εξάτμιση, Συμπύκνωση. Βροχόπτωση και Συγκέντρωση

3.3.2022

Τον χειμώνα (Νοέμβριο-Μάρτιος), οι μαυροπετρίτες βρίσκονται στην Αφρική και περισσότερο στην Μαδαγασκάρη. Φτάνουν στη Μεσόγειο τον Μάιο με αρχές Ιουνίου. Γεννάνε τα αυγουλάκια τους στο τέλος του καλοκαιριού κοντά στη θάλασσα. Σε  έρημες περιοχές κυρίως στα βράχια.

Εντοπίσαμε στον παγκόσμιο χάρτη την Μαδαγασκάρη και την Ελλάδα.

Με τη βοήθεια της πυξίδας ετοιμάσαμε το σκηνικό μας. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και πού η Μαδαγασκάρη στον χώρο μας.

3.3.2022

Ονομάζεται και «Γεράκι της Ελεονώρας» προς τιμήν της ομώνυμης μεσαιωνικής πριγκίπισσας που το προστάτεψε με νόμο του 1932. Σε πολλά ελληνικά νησιά ονομάζεται Βαρβάκι. Επιλέξαμε να μελετήσουμε αυτό το πουλί , όχι μόνο γιατί ζει στο νησί μας, αλλά και γιατί ο Μαυροπετρίτης  γίνεται ο αγγελιοφόρος των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή για τη βιοποικιλότητα και τον άνθρωπο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μελέτη των χαρακτηριστικών του Μαυροπετρίτη. Πληροφορίες από το Διαδίκτυο και την Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας.

 

25.2.2022

Το Ουκρανικό παραμύθι "Το μαγικό γάντι" μας μετέφερε στο δάσος και μας βοήθησε να γνωρίσουμε τα άγρια ζώα που μένουν σε αυτό καθώς και τα ζώα που απειλούνται από εξαφάνιση. Τα παιδιά κατασκεύασαν ένα τεράστιο γάντι με ένα παράθυρο από όπου ξεπηδούσαν σαν σε σινεμά, ένα ένα ζωάκια της ιστορίας που αφηγούνται το παραμύθι. Τέλος  κατασκεύασαν τις μάσκες  με το ζώο -ήρωα της προτίμησής τους και δραματοποιήσαν την ιστορία.

18.2.2022

Το εξαιρετικό ποίημα του Γιώργη Κρόκου, με τίτλο ¨Συμφωνία με ένα δέντρο"

Έχω φίλο μου πιστό
ένα δέντρο φουντωτό.
Συμφωνία του 'χω κάνει
με χαρτί και με μελάνι.
Να του δίνω εγώ νερό.
Να μου δίνει αυτό χορό.
Να παινεύω τα πουλιά του.
Να του λέω σ' αγαπώ.
Να μου δίνει τον καρπό.
Ν' αγκαλιάζω τον κορμό του.
Να με λέει κι αδερφό του.
Και να ζήσουμε μαζί
όσο ζω κι όσο θα ζει.

Γιώργης Κρόκος,

18.2.2022

Με άχρηστο υλικό, χαρτόκουτες, ρολά από χαρτιά υγείας , πινέλα, χρώματα, φαντασία , κέφι αλλά και πολύ αγάπη για το δάσος και την άγρια ζωή, τα παιδιά  έφτιαξαν τις αφίσες τους.

 

Σελίδες

Το Νηπιαγωγείο Βάρης Σύρου, αποτελείται από 2 πρωινά τμήματα και ένα ολοήμερο. Έχει δυναμικότητα 30 μαθητών. Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία της Βάρης, πάνω σε λόφο με όμορφη θέα στη θάλασσα.

Τη σχολική χρονιά 2020-21 ασχολούμαστε με την κλιματική αλλαγή, καθώς "τρέχει πρόγραμμα ERASMUS+" με θέμα:"Children in action against climate change.Let children open to the world"

Διεύθυνση: 
ΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
πλατεια Παναχράντου Βάρη
84100 ΒΑΡΗ ΣΥΡΟΣ