Η επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Σύρου και τα κρινάκια Pancratium Maritimum

Τα παιδιά μαγεύτηκαν από το κρινάκι
Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά.

Μιά επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου, μας έφερε σε επαφή με το "κρινάκι¨ που ζει στην άμμο, και κινδυνεύει από εξαφάνιση όχι γιατί δεν πολλαπλασιάζεται εύκολα, αλλά  επειδή οι δραστηριότητες στις παραλίες (ομπρέλες - ξαπλώστρες, επέκταση ξενοδοχείων στις ακτές και καταστροφή των αμμόλοφων), το κάνουν να κινδυνεύει προς εξαφάνιση.

Κατά την επίσκεψη στο πεδίο τα παιδιά παρατήρησαν τα κρινάκια και τον τόπο τους, συνέλεξαν σπόρους, εντόπισαν τις ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία του είδους , έμαθαν για τη ζωή και τη σημασία του κρίνου, την επιστημονική του ονομασία "Pancratium Maritimum". Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και φυσικά εκδηλώθηκε με τις κατασκευές που ακολούθησαν μέσα στο Κέντρο. Τα εικαστικά αποτελέσματα ήταν πραγματικά καταπληκτικά!!!!

Στη συνέχεια φυτέψαμε μερικούς από τους σπόρους που βρήκαμε σε κεσεδάκια με άμμο, και δώσαμε την υπόσχεση να τα φροντίζουμε, να τα ποτίζουμε και να τα κρατάμε ζεστά στο θερμοκήπιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ας είναι ευλογημένα, εκεί, να μείνουν να ξεκουραστούν και ας ευχηθούμε να φυτρώσουν ζωή !!!

Εμείς θα έχουμε όση υπομονή χρειάζεται και πολλή αγάπη. 

 

 

Συγγραφέας: 
Μαγδαληνή Νίτη