ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. ΧΙΟΥ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
2023-2024
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)

Τα νέα του Σχολείου μας

2.2.2024

Αρχές Φεβρουαρίου τα εσπεριδοειδή στον Κάμπο της Χίου είναι γεμάτα γλύκα! Με τις τάξεις ου Λυκείου φιλοξενηθήκαμε σε ένα πανέμορφο περιβόλι με πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές. Ο οικοδεσπότης μας, μας αφηγήθηκε την ιστορία της εμφάνισης των δέντρων αυτών στην Ελλάδα αλλά και το πως προέκυψαν οι ονομασίες τους. Η εξιστόρηση περιελάμβανε και μικρά μυστικά της τοπικής ιστορίας τόσο για τις καλλιέργειες όσο και για την αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξερεύνηση σε ένα βιολογικό περιβόλι! Φυσικά, το κέρασμα ήταν αρκετές τσάντες με μυρωδάτους καρπούς!

6.12.2023
Ανοιγμα παραθύρων

Οι ηλιόλουστες μέρες του Νοέμβρη μας δίνουν την ευκαιρία να εργαστούμε στο θερμοκήπιο με ανοιχτά παράθυρα (και χωρίς μπουφάν!)

6.12.2023
Τρίψιμο των ξύλων

Φέτος τα ημερολόγια που θα φτιάξουμε για το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ θα είναι αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά. Επιλέξαμε υλικά που εύκολα μπορούμε να βρούμε και να τα χειριστούν οι μαθητές. Η βασική συνταγή είναι:

  • Ξύλα από παλέτες
  • Καρφιά σκουριασμένα από την αποσυναρμολόγηση των παλετών
  • Καπάκια από τα βάζα του σπιτιού
  • Καπάκια από ποτά, προσφορά καταστημάτων
  • Κλωστές, κομμάτια υφάσματος, ξύλινα μαχαιροπίρουνα κ.ά. που βρέθηκαν καταχωνιασμένα στο εργαστήριο
  • Ορεξη και δημιουργικότητα
6.12.2023

Την ηλιόλουστη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς όπου οι μαθητές, από κοινού, έπαιξαν επιτραπέζια, έψαξαν τον κρυμμένο θησαυρό στο Λαογραφικό μουσείο, τέντωσαν δυνατά τιη χορδή του τόξου μέσα στα μαστίχια. Ηρθαμε, τα δύο σχολεία, σε μια εποικοδομητική επαφή που γεφυρώνει του ομηλίκους. Οι δράσεις που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Καλλιμασιάς, μας έφεραν πιο κοντά και μας θύμισαν ότι “όλοι μαζί μπορούμε”. Απολύσαμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές, την ζεστή φιλοξενία με το πλούσιο κέρασμα των γειτόνων μας!

Ευχαριστούμε πολύ!

16.11.2023

Ο Δήμος Χίου ξεκίνησε την εγκατάσταση χλοοτάπητα περιμετρικά του κάστρου. Σε συνεργασία με το "τμήμα πρασίνου" και το συνεργείο που ανέλαβε την τοποθέτηση, δώσαμε ένα μικρό χέρι βοήθειας για δύο ημέρες. Οι μαθητές είδαν από κοντά τη διαδικασία, ενημερώθηκαν για όλα τα στάδιά της και φυσικά λερώσαμε απολαυστικά τα χέρια μας!

Χάρη στην συνεργασία αυτή με τον Δήμο γνωρίσαμε τις πτυχές ενός επαγγέλματος που σχετίζεται με τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Μάθαμε μικρά μυστικά για τα μικρά αρδευτικά συστήματα και νιώσαμε τη χαρά να γεμίζουν τα χέρια και τα ρούχα μας με χώμα!

9.11.2023

Τα λάσχτιχα των αυτοκινήτων που θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή ή στην πυρά, εδώ έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Ετοιμάζονται να δεχτούν τα εποχιακά άνθη που θα στολίζουν την αυλή μας. Φρεσκάρονται με χρώματα, ετοιμάζονται με ειδικά πανιά στον πάτο και τοποθετούνται στο προαύλιο

9.11.2023

Οι προετοιμασίες του λαχανόκηπου ξεκίνησαν. Το χώμα ξεκουράστηκε όλο το καλοκαίρι και χρειάζεται  φροντίδα για να ξαναγεννήσει. Καθάρισμα και  τσάπισμα πριν υποδεχτεί τους πρώτους ενοίκους: τα καρότα και τα κρεμμύδια!

9.11.2023

Η διαλογή των απορριμμάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Συχνά αναρωτιόμαστε "τι μπαίνει που". Τα έντυπα πληροφόρησης βοηθούν αλλά οι βιωματικές δράσεις είναι σίγουρο πιο αποτελεσματικές. 

Ξεκινάμε λοιπόν τον διαγωνισμό για το ποιο τμήμα θα φτιάξει τον ωραιότερο "Τροχονόμο των σκουπιδιών". Συζητώντας στην τάξη για τη διαλογή τοων απορριμμάτων, κάθε τμήμα θα φτιάξει, με όποιον τρόπο θέλει, τον "Τροχονόμο" που κατευθύνει τα σκουπίδια στον σωστό κάδο.

https://app.animaker.com/animo/cJTfQ42wMtRs0XiS/

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Αδελφών Ράλλη 18
82131 Χίος