Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2022
Έτος Εγγραφής: 
2018
Θέματα: 
2018-2019
Νερό
2019-2020
Απορρίμματα
2020-2021
Απορρίμματα

Τα νέα του Σχολείου μας

10.7.2019

Προκειμένου οι μαθητές/τριες του σχολείου να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για το από που έρχεται το νερό στο σπίτι μας, πώς και πού καθαρίζεται κτλ. διοργανώθηκε η παρούσα εκδρομή.

1ος σταθμός

Επίσκεψη στις δημοτικές εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού και αναλυτική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Νάξου και Μικρών κυκλάδων κο Μανωλά.

2ος σταθμός

Επίσκεψη στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών και το φράγμα της Φανερωμένης.

10.7.2019

Με τους μαθητές/τριες της Γ τάξης επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις υδροδότησης της Βίβλου, ώστε να έχουν εικόνα της διαδρομής που ακολουθεί το νερό για να φτάσει μέχρι τις βρύσες των σπιτιών μας. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τον λόγο για τον οποίο τα υδραγωγεία κατασκευάζονται ψηλοτερα από τα σπίτια.

10.7.2019

Συζητήσαμε το πρόβλημα που αντιμετώπισε το νησί μας με το νερό και στη συνέχεια στην ερώτηση «πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό;» υπήρξε καταιγισμός ιδεών από τα παιδιά. Συλλέξαμε πληροφορίες και από το διαδίκτυο για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομαδούλες και χρωμάτισαν όλες αυτές τις συμβουλές με τη μορφή σταγόνων, έπειτα φτιάξαμε μια αφίσα όπου κολλήσαμε όλους αυτούς τους τρόπους εξοικονόμησης νερού, ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το νερό και να μην το σπαταλάνε χωρίς λόγο.

10.7.2019

Μετά την πρώτη παρουσίαση για τις μορφές του νερού στη φύση παρατηρήσαμε τον κύκλο του νερού μέσα από το ταξίδι μιας σταγόνας που είδαμε σε βίντεο.

Έπειτα συζητήσαμε τις έννοιες εξάτμιση, βροχόπτωση, συμπύκνωση και συγκέντρωση. Ακολούθησε το πείραμα με την εξάτμιση του νερού και την υγροποίηση των υδρατμών.

 ΠΕΙΡΑΜΑ
Διαθέτουμε:
• Ένα βραστήρα
• Επιφάνεια

10.7.2019

Έπειτα τέθηκε η ερώτηση «πού συναντάμε το νερό στη φύση;» τότε ακολούθησε καταιγισμός ιδεών και στη συνέχεια καταγραφή αυτών σε χαρτόνι από τους ίδιους τους μαθητές.

Αργότερα μέσα από μια ευχάριστη άσκηση στο διαδραστικό πίνακα οι μαθητές έμαθαν να συνδέουν έννοιες που αφορούν το νερό με τις αντίστοιχες εικόνες.

10.7.2019

1) Μορφές νερού στη φύση
2) Υδρολογικός κύκλος
3) Εξοικονόμηση νερού

Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι μαθητές της Α' και Β' τάξης να γνωρίσουν το νερό, να συνειδητοποιήσουν την αξία του στη ζωή μας και ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη ορθολογικής χρήσης και προστασίας του.

Η γνωριμία με το νερό ξεκίνησε με αφορμή ένα βίντεο στο διαδίκτυο όπου παρουσιάζεται το νερό στη φύση στις διάφορες μορφές του.

 

10.7.2019

Το προηγούμενο διάστημα, λόγω της έλλειψης νερού, μπήκε στο λεξιλόγιο των μαθητών/τριών και της τοπικής κοινωνίας και η αφαλάτωση.

Πώς μπορούμε όμως να διαχωρίσουμε το νερό με το αλάτι;

Πείραμα

Υλικά

- 2 μεγάλα μπολ

- μεμβράνη

- 2 μικρά μπολ

- αλάτι

- χρώμα ζαχαροπλαστικής

 

10.7.2019

Οι μαθητές/τριες των Γ και Δ τάξεων είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια.

Στα πλαίσια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γυμνάσιο Βίβλου και στο εργαστήριο Φυσικής και Χημείας. Εκεί είχαν την ευκαιράι υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής κου Μαργαρίτη Απόστολου να παρατηρήσουν στο μικροσκόπιο την εικόνα του βρόμικου νερού και να δουν, ακόμη και μέδουσες που ζουν σε αυτό.

10.7.2019

Το νερό κυλάει στις πλαγιές και στα βουνά, παρασύρει πέτρες, χώματα και ότι άλλο βρει στο πέρασμάτου, πώς έρχεται καθαρό στο σπίτι μας;

Με ποιο τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε το βρόμικο νερό;

Κατασκευάζουμε ένα φίλτρο νερού.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

- Ένα μπουκάλι πλαστικό από νερό

- Βαμβάκι

- Καρβουνόσκονη

- Άμμος, χαλίκι ψιλό, χαλίκι χοντρό

- Βρόμικο νερό

Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδικά και κάθε ομάδα δημιούργησε το δικό της φίλτρο και καθάρισε το δικός της νερό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά αντυπωσιακά.

Σελίδες

Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου λειτουργεί από το 1837 στο ομώνυμο χωριό της Νάξου Βίβλος ή Τρίποδες. Σήμερα (2019) φοιτούν σε αυτό 60 μαθητές/τριες.  Το σχολείο έχει υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με αυτά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος. Μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί βρίσκονται αναρτημένα στον επίσημο διακτυακό τόπο του σχολείου.

Διεύθυνση: 
Βίβλος Νάξος
84300 Νάξος