Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας Αγιάς
Τα νέα του Σχολείου μας

Μείωση αποβλήτων τροφίμων στο σπίτι
Πρώτα απ´ όλα, πρέπει να εξαλείψουμε τη σπατάλη από το διατροφικό μας σύστημα, αναλαμβάνοντας δράση για την αποφυγή του πλεονάσματος εξαρχής, αλλά και τη χρήση των υλικών μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους απλούς και καθημερινούς τρόπους, όπως είναι οι παρακάτω:
• Σχεδιάζουμε μια λίστα για τα ψώνια, προτού πάμε στο κατάστημα. Προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς στις ποσότητες, έτσι ώστε να μην αγοράζουμε περισσότερα από ό,τι χρειαζόμαστε.

Μαθησιακοί στόχοι:
οι μαθητές/τριες επιδιώκεται
•Να κατανοήσουν ότι η ζωή ενός προϊόντος δεν τελειώνει όταν σταματούμε να το χρειαζόμαστε.
•Να εξασκηθούν στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών με την ίδια ή άλλη χρήση
•Να εμπεδώσουν ότι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών είναι βασικό στοιχείο των χειροτεχνικών δημιουργιών
•Να καλλιεργήσουν δεξιότητες μνήμης και παρατήρησης

Στα πλαίσια των 10 R της κυκλικής οικονομίας στήσαμε το δικό μας ανταλλακτικό μαγαζάκι! Τα παιδιά προβληματίστηκαν σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση των παιχνιδιών τους από άλλους και την ανανέωση με κάποια άλλα των συμμαθητών τους.
Η χαρά ήταν μεγάλη, το ίδιο και η ανυπομονησία τους! Ήταν κι αυτό ένα δημιουργικό παιχνίδι ανανέωσης και μοιρασμού!
ΜΑΓΑΖΑΚΙ
«πάρε-δώσε»
Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά.
Όταν κάνεις αρμονικά και τα δύο, γεμίζει η ζωή!

Μεγάλη ήταν η επιθυμία μας να φτιάξουμε το δικό μας θερμοκήπιο, ώστε να χρησιμοποιήσουμε το κομπόστ που ετοιμάζουμε στα δικά μας φυτά. Δυστυχώς, ο χειμώνας ήταν δύσκολος, όμως η λύση βρέθηκε! Αξιοποιήσαμε το δώρο του συλλόγου γονέων από την περσινή φωτογράφιση!
Τίποτα λοιπόν δεν είναι αδύνατον όταν η επιθυμία είναι μεγάλη!

Μαθαίνουμε στο σχολείο μας να διαχωρίζουμε τα απορρίμματα με τον σωστό τρόπο!
- Ανακύκλωση χαρτιού
- Συλλογή από καπάκια και μπαταρίες
- Κομποστοποίηση
Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση:
Κάθε υλικό τοποθετείται στον κάδο στον οποίο προβλέπεται. Ό,τι υλικό δεν ανακυκλώνεται (σύμμεικτα απόβλητα) οδηγούνται στον πράσινο κάδο. Είναι απλό! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εναποθέσεις τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σωστό κάδο ανακύκλωσης! Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς!

Στα πλαίσια του προγράμματος της Βιοοικονομίας, αποφασίσαμε να πάρουμε αντιπροσωπευτικές συνεντεύξεις από επαγγελματίες γονείς που έχουν σχετικά επαγγέλματα με το θέμα μας.
Η πρώτη συνέντευξη αφορούσε στην κτηνοτροφία με προσκεκλημένο τον κ. Χαϊδούλη, πατέρα της μαθήτριας της ΣΤ΄ τάξης. Μας μίλησε για τη φύση της δουλειάς του, τις δυσκολίες, τις απολαβές, την αξιοποίηση των προϊόντων και τις προοπτικές του επαγγέλματος.

Μικρές καινοτομίες!!!!!
Προετοιμάζοντας την κατασκευή του παρτεριού μας, σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε το μικρό μας φυτώριο. Πώς θα το κάνουμε όμως περισσότερο οικο…συστημικό; Σε συνεργασία με τους γονείς σκεφτήκαμε τις βιο-γλάστρες αξιοποιώντας τα υλικά τοπικής επιχείρησης που φτάνουν στα σκουπίδια.
Δεσμεύσαμε την κ. Στ. Μ,. μητέρα παιδιών του σχολείου που εργάζεται στην τοπική επιχείρηση παρασκευής εδεσμάτων, να μας προμηθεύσει τις χάρτινες αυγοθήκες και τα τσόφλια των αυγών μιας ημέρας.

Το σχολείο μας βρίσκεται σ΄ ένα όμορφο χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου. Καθημερινά, οι αισθήσεις μας απολαμβάνουν την επιβλητικότητα του βουνού, και το ξεδίπλωμα του θεσσαλικού κάμπου. Χρώματα και αρώματα της κάθε εποχής!
Πώς μπορούμε λοιπόν, να μην αγαπάμε ένα τέτοιο κομμάτι γης; Πήραμε απόφαση να το προστατεύσουμε και να το αξιοποιήσουμε! Ανασκουμπωθήκαμε, συζητήσαμε και αποφασίσαμε! Έχοντας τις γνώσεις από το πρόγραμμα της βιοποικιλότητας της προηγούμενης χρονιάς, ξεκινάμε με την πρώτη δράση μας!
Κομποστοποίηση
Το Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας είναι ένα 5/θέσιο σχολείο, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου.
Όλοι εμείς, οι 36 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, μαζί με τους δασκάλους/ λες μας, ζούμε σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, που θέλουμε να το γνωρίσουμε βαθύτερα και να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!