Περιβαλλοντικές δράσεις του Δημ. Σχολ. Δήμητρας σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς.
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης του Δημοτικού Σχολείου Δήμητρας Αγιάς, υλοποιήθηκαν δράσεις βελτίωσης του περιβάλλοντα σχολικού χώρου, σύμφωνα με τις αρχές του του «Οικοκώδικα» (συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς).
Το Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας Αγιάς εντάχθηκε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς στο διεθνές δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία». Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνει και υλοποιεί μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ώστε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων αυτών, το σχολείο να γίνει κοινότητα αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί σειρά εκπαιδευτικών ενεργειών, όπως η διαχείριση των καθημερινών απορριμμάτων με σωστό διαχωρισμό, η δημιουργία γωνιών κομπόστ, ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού, συγκέντρωσης μπαταριών και πλαστικών πωμάτων μπουκαλιών, η καινοτόμος κατασκευή βιοδιασπώμενων δοχείων φύτευσης σπόρων με απορριπτόμενα υλικά γειτονικής βιοτεχνίας τροφίμων, η συναρμολόγηση πρότυπου, υποτυπώδους θερμοκηπίου και η διαμόρφωση πράσινου χώρου για την αξιοποίηση όλων των προηγούμενων δράσεων.
Η υλοποίηση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη σημαντική βοήθεια του Δήμου Αγιάς, που είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, με υλικά και εργατικό δυναμικό. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δήμητρας Αγιάς εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, Εθελοντισμού και Πολιτισμού, και στον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, που στέκονται δημιουργικά δίπλα στις ανάγκες του σχολείου, αλλά και τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο . Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στο σύλλογο γονέων του σχολείου για τη βοήθεια και την συμμετοχή του στις δράσεις του σχολείου.
Η συνεργασία μεταξύ μαθητών, δασκάλων, γονέων και τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης είναι απαραίτητη τόσο για μικρές αλλαγές, όσο και για την δημιουργία μιας νέας στάσης ζωής που οδηγούν σε σημαντικά οφέλη αειφόρου ανάπτυξης και βιωσιμότητας.