9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Νερό
Απορρίμματα
Θάλασσες και Ακτές
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

5.11.2022

3 Νοεμβρίου 2022

"Running out of time"

Με μεγάλη χαρά, υπέροχες ιδέες και διάθεση, οι μαθητές-τριες της εφημερίδας του σχολείου μας και μέλη της περιβαλλοντικής μας ομάδας από πέρυσι, συμμετείχαν  στη δράση για την Κλιματική Αλλαγή. #GlobalSchoolsActionDay

3.6.2022

Ένα project σε εξέλιξη είναι η μέτρηση του PΗ της βροχής και η έρευνα σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο νερό της. Τα παιδιά ξεκίνησαν να καταγράφουν το PH της βροχής μετρώντας το με ειδικό χαρτί δείκτη. Η καταγραφή συνεχίζεται, όπως και η έρευνα, με σκοπό να δημοσιευθεί σχετικό άρθρο στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας μας (3ο)

3.6.2022

Ξεφυλλίστε τα άρθρα και πάρτε μέρος στην έρευνα που δημιούργησε η περιβαλλοντική μας ομάδα

Το 2ο τεύχος μας είναι γεγονός!

 

https://schoolpress.sch.gr/ecologicalminds/

24.5.2022

Στην αυλή μας έχουμε δυο μεγάλα δέντρα από μουριές. Οι μαθητές ερεύνησαν στο διαδίκτυο και βρήκαν πληροφορίες για τα βατόμουρα.

Παρακολούθησαν την ανάπτυξη των δέντρων με την πάροδο του χρόνου ανά εποχή. Ενημερώθηκαν για τη θρεπτική αξία τους και σκοπεύουμε να συλλέξουμε τα μούρα με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμαριάς.

Θα δημοσιευθεί σχετικό άρθρο τους στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας.

24.5.2022

Καθαρίσαμε τη γειτονιά μας με τη βοήθεια της εθελοντικής ομάδας καθαρισμού "Cleaningans" και φυτέψαμε λεβάντες στην αυλή του σχολείου μας! Οι δράσεις έγιναν με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμαριάς!

Όλες τις πληροφορίες για τις δράσεις μπορείτε να τις δείτε στην εφημερίδα μας

https://schoolpress.sch.gr/ecologicalminds/

 

 

24.5.2022

Δράση 4. Αναζητώντας περιβαλλοντικές ετικέτες

Η ετικέτα FSC (Συμβούλιο Δασικής Διαχείρισης) είναι σε πιστοποιημένα προϊόντα ξύλου και χαρτιού (όπως μολύβια, χαρτόκουτα από γάλα, προϊόντα υγιεινής, σημειωματάρια κ.α.). Οτιδήποτε αγοράζεις με αυτή την ετικέτα εγγυάται ότι το δέντρο που κόβεται για το αντίστοιχο προϊόν αντικαθίσταται.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να προβούμε σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ας αναζητήσουμε τουλάχιστον προϊόντα που φέρουν ανάλογες περιβαλλοντικές ετικέτες!!

24.5.2022

Οι μαθητές έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο για τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και δημιούργησαν μια αφίσα-κολαζ. Ταυτόχρονα, έγραψαν σχετικά άρθρα στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα «Eco-logical minds» στο 2ο τεύχος που έχει ήδη δημοσιευθεί.

https://schoolpress.sch.gr/ecologicalminds/

» Καλλιστώ. Ο δρόμος είναι η συνύπαρξη»

» Τα είδη υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα»

15.5.2022

Μύρισε άνοιξη!!! Μελετήσαμε με τη βοήθεια της εφαρμογής iNaturalist τα αγριολούλουδα της αυλής και της γειτονιάς μας με ιδιαίτερη έμφαση στα ιθαγενή φυτά. Παπαρούνες, μαργαρίτες, μολόχες, τριφύλλι κ.α. Ιθαγενή φυτά - παπαρούνα : Υπάρχουν πολλά είδη παπαρούνας (100 περίπου) που είτε είναι αυτοφυή λουλούδια των αγρών είτε καλλιεργούνται. Το πιο σημαντικό είδος του γένους είναι η Μήκων η υπνοφόρος, γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι. Είναι ιθαγενές της Ελλάδας και ανθίζει κάθε άνοιξη. Το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή παπαρούνα των αγρών (Μήκων η ροιάς).

8.5.2022

Φέτος συμμετέχουμε για πρώτη φορά στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης 2022.

Δράση 1. Βουτιά στη φύση.

Με τα παιδιά απολαύσαμε τη φύση στην υπέροχη αυλή του σχολείου μας και στη γειτονιά μας.

Ηρεμία, αναζωογόνηση και όμορφα χαμόγελα!

14.4.2022

Το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά στην Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού. Συλλέγει καπάκια και μπαταρίες. Σε κάθε αίθουσα υπάρχει ταυτόχρονα και κάδος ανακύκλωσης μαζί με τον κάδο σκουπιδιών.

Σελίδες

Το σχολείο μας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου & Α. Τρίτση, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Καλαμαριάς.

Φιλοξενεί 298 μαθητές με 12 τμήματα.

Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 2001 και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα τεχνολογίας, αίθουσα φυσικών επιστημών, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ).

Διεύθυνση: 
Α. Παπανδρέου & Α. Τρίτση
55132 Καλαμαριά