5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2020
Θέματα: 
2020-2021
Σχολική Αυλή
2021-2022
Απορρίμματα
Θάλασσες και Ακτές
2022-2023
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
2023-2024
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Τα νέα του Σχολείου μας

23.11.2023

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τις δασκάλες τους και τους γονείς τους, έφτιαξαν τα δικά τους πανέρια με λαχανικά και διάφορα αρωματικά φυτά. Φύτεψαν παντζάρια, μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα, κουνουπίδια, κ.ά. 

Αρχικά, η εκπαιδευτικός της τάξης, Αγγελίνα - Πορταϊτισσα Πετρίδενα κάλεσε τους γονείς για να δει αν και οι ίδιοι επιθυμούν να συνεργαστούν. Εφόσον παρατηρήθηκε η ανάγκη για ομαδική δουλειά , σχολείο και οικογένεια προχώρησαν στα παρακάτω βήματα: 

20.6.2023

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning οι μαθητές/τριες της Γ΄Τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο διεθνές project “Healthy food= Feeling good". Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές/τριες από 5 διαφορετικές χώρες Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα και Τουρκία. Το project είχε ως στόχο την προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και του υγιεινού φαγητού, με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και την παιδική παχυσαρκία.  Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με τις παραδοσιακές, εθνικές κουζίνες των εταίρων τους και αντάλλαξαν συνταγές.

20.6.2023

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis οι μαθητές/τριες των ΣΤ΄ και Γ΄ Τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Χώρα των Νόστιμων Βασιλείων και μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι γεμάτο γρίφους, χρώματα και φαντασία να βρουν όλα τα κομμάτια του παζλ της υγιεινής διατροφής! Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες της διατροφής, τις ομάδες τροφίμων, τη συχνότητα και τις αναλογίες των γευμάτων, καθώς και την ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων για την φροντίδα του περιβάλλοντος μέσα από διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων, ομαδικές δραστηριότητες και κίνηση.

20.6.2023

​Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις έγιναν συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορέσαμε να τους συναντήσουμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

13.6.2023

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας για την Υγιεινή Διατροφή, οι μαθητές/τριες των 2 τμημάτων της ΣΤ μαζί με την οικολογική επιτροπή του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό Σχ. Πόλεως Καλύμνου για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

6.4.2023

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, την Τρίτη 4/4/2023 οι μαθητές μας αναβίωσαν το έθιμο πλάθοντας «Λαζαράκια». Πρόκειται για μικρά, ζυμαρένια ανθρωπάκια που παραπέμπουν στον Λάζαρο τυλιγμένο στα σάβανά του, με μικρά γαρυφαλλάκια για μάτια και μύτη, τα οποία προσφέρονταν στους πιστούς μετά τη λειτουργία του Λαζάρου (Σάββατο του Λαζάρου) και φτιάχνονταν σε όλα τα σπίτια του νησιού.

30.3.2023

Το μέλι θεωρείται ένα από τα βασικότερα στοιχεία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μελισσοκομικής τέχνης του τόπου μας. Για αυτόν τον λόγο, δε γινόταν να μην εντάξουμε στις δράσεις μας την επίσκεψη στο σχολείο μας, ενός μελισσοκόμου!

Η επίσκεψη περιλάμβανε την ενημέρωση των μαθητών για την προέλευση του μελιού, για τη διαδικασία παραγωγής του και φυσικά για τη διατροφική του αξία και τη χρήση του σε πολλές συνταγές παραδοσιακών γλυκισμάτων.

16.3.2023

Η ιδανικότερη πλαισίωση του προγράμματος «Τρέφομαι υγιεινά-Ζω καλύτερα» έγινε με την υλοποίηση δράσης την Τσικνοπέμπτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του σχολείου μας, με τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τάξεων καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

15.3.2023

Οι μαθητές της Στ1, εργαζόμενοι διαθεματικά, αξιοποιούν τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει από την ενημέρωση της Σχολικής μας Νοσηλεύτριας για τις ομάδες τροφίμων και την τροφική πυραμίδα και επεξεργάζονται τη Δραστηριότητα με προεκτάσεις «Θερμίδες: Τα καύσιμα του σώματος» από το ΤΕ των Μαθηματικών α’ τεύχους σελ. 16.

14.3.2023

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος «Τρέφομαι υγιεινά, ζω καλύτερα» , που συμμετέχει το σχολείο μας ως μέλος της κοινότητας των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές της Ε και Στ1 τάξης, αφού ενημερώθηκαν για τη διατροφική αξία των ομάδων τροφίμων, την σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος και του κολατσιού και το οικολογικό αποτύπωμα των διατροφικών επιλογών μας, πραγματοποίησαν επίσκεψη σε τοπικό τυροκομείο με την επωνυμία «Παραδοσιακό Τυροκομείο Καλύμνου» της κυρίας Θεοδώρας Κουκουβά.

Σελίδες

Το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου, βρίσκεται στην Πόθια της Καλύμνου, στην ενορία Αναστάσεως και για μας είναι το καλύτερο σχολείο του κόσμου!

Διεύθυνση: 
ΕΝΟΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
85200 ΚΑΛΥΜΝΟΣ