13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2022
Έτος Εγγραφής: 
2019
Θέματα: 
2019-2020
Απορρίμματα
Θάλασσες και Ακτές
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2020-2021
Αειφόρο Σχολείο
2021-2022
Αειφόρο Σχολείο
2022-2023
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Θάλασσες και Ακτές
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2023-2024
Ενέργεια
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Μετακινήσεις - μεταφορές
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

27.6.2023

Τη σχολική χρονιά 2022-23 οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δύο τμημάτων και την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης, ασχολήθηκαν με δράση που αφορά την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στην ανάγκη για ανακύκλωση και γνώμονα τη φράση «Προστατεύω τη Γη, το μοναδικό μου σπίτι».

25.6.2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης 2023 την οποία η UNESCO αφιέρωσε στα κορίτσια και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν που έχουν στερηθεί το δικαίωμά να πηγαίνουν σχολείο, συζητήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ τάξης για το  δικαίωμα στην εκπαίδευση που αποτελεί  το θεμέλιο των κοινωνιών, των οικονομιών και των δυνατοτήτων κάθε ατόμου αλλά και για την ανάγκη ισότιμων ευκαιριών ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας και καταγωγής.

25.6.2023

Ένα οδηγό σε μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook) ετοίμασαν οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "2050, Not Far Away, Tomorrow". Κατά τη διάρκεια του εν λόγω προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης ειχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ερευνήσουν θέματα που αφορούσαν στο περιβάλλον όπως η μόλυνση, η ανησυχητική απώλεια της βιοποικιλίας, η κλιματική αλλαγή κά.

23.6.2023

 

Οι μαθητές των Α και Δ τάξεων μέσα από ένα πρόγραμμα διατροφής ευαισθητοποιήθηκαν στην αξία της υγιεινής διατροφής, γνώρισαν τις ομάδες και τα συστατικά των τροφών, έμαθαν να διακρίνουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές και κατάφεραν να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Έφτιαξαν ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, έπαιξαν και διασκέδασαν με παροιμίες, αινίγματα και τραγούδια. Τέλος οργάνωσαν ένα υγιεινό πρωινό στην τάξη και έφτιαξαν φρουτοφατσούλες επηρεασμένοι από τους πίνακες του Αρτσιπόλντο.

22.6.2023

Πώς ζουν οι άνθρωποι σε μια πλούσια χώρα και πώς σε μια φτωχή;

Γιατί κάποια παιδιά στην Αφρική απεχθάνονται τη σοκολάτα; 

Γιατί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν πληθυσμοί στο Μπαγκλαντές και προς τα πού θα κατευθυνθούν; 

Πού καταλήγουν τα ηλεκτρονικά σκουπίδια του αναπτυγμένου κόσμου;

Τί σημαίνει περιβαλλοντικός πρόσφυγας;

22.6.2023

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ΑΜεΑ. Στο σχολείο μας φέτος, η ημέρα αυτή, γιορτάστηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.

Οι δράσεις που διοργανώθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείο μας,  είχαν ως στόχο τα παιδιά να κατανοήσουν θέματα αναπηρίας και να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με την αξία της διαφορετικότητας. Πιο ειδικοί στόχοι ήταν:

να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι πολύ συχνά στη σχολική – και όχι μόνο – ζωή θα βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με άτομα που έχουν αυτές τις αναπηρίες,

22.6.2023

Με σκοπό τα παιδιά να καλλιεργήσουν πολύτιμες δεξιότητες και να αποκτήσουν τριβή με σημαντικές θεματικές για τη ζωή και την κοινωνία, πραγματοποιήθηκε στις 30/11/22 επίσκεψη του τμήματος Στ2 στα ΚΑΠΗ Μασταμπά. 

Η συνάντηση των δύο διαφορετικών γενιών έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ενθουσιασμού. 

Οι υπεύθυνοι και τα μέλη του ΚΑΠΗ υποδέχτηκαν εγκάρδια τα παιδιά και τα ενημέρωσαν για τη λειτουργία της δομής.  

22.6.2023

Και αυτή τη χρονιά συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και μέλλον χωρίς απόβλητα» ανακυκλώνοντας τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στους κάδους ΑΦΗΣ που υπάρχουν στο σχολείο και δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα για ένα καθαρό πλανήτη

22.6.2023

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου κουβεντιάσαμε στην τάξη μας για την αναγκαιότητα των καθαρών ακτών και θαλασσών , είδαμε και σχολιάσαμε αφίσες της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας  Θαλάσσιου Περιβάλλοντος καθώς και σχετικό βίντεο με κεντρικό σύνθημα "Όχι σκουπίδια -Όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές "

 Αναδύθηκε από τους μαθητές/τριές μας η ανάγκη να πάμε κι εμείς να συνδράμουμε σ΄αυτόν τον όμορφο , κοινό σκοπό .

20.6.2021

Τη σχολική χρονιά 2020-21 οι μαθητές του Γ1 έκαναν ατομικές εργασίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης με έμφαση στα ενδημικά είδη .
Σκοπός της εργασίας ήταν να γνωρίσουν την χλωρίδα και την πανίδα του νησιού μας , να μάθουν για τα ενδημικά είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία τους .
Δουλεύοντας με γνώμονα τη φράση: «Η γνώση είναι δύναμη», οι μαθητές προσπάθησαν να εκπέμψουν ένα σήμα κινδύνου για τα απειλούμενα είδη με αποδέκτες όχι μόνο τη σχολική μας κοινότητα αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον .

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Gerasimou Vlachou 2
74100 Rethymno