Τοποθέτηση Κάδων Κομποστοποίησης
Ο ρόλος της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων στα σχολεία είναι πολύ σημαντικός. Τα νεότερα μέλη της κοινωνίας μας μαθαίνουν και αναγνωρίζουν την αξία της κομποστοποίησης και γίνονται περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
• Κομποστοποίηση κήπου
Ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης όλων των απορριμμάτων κήπου είναι η κομποστοποίηση. Το παραγόμενο κομπόστ αποτελεί εδαφοβελτιωτικό για όλους τους χώρους πρασίνου αλλά κυρίως για τον βιολογικό λαχανόκηπο όπου και παράγονται υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Οι κάδοι κομποστοποίησης κήπου λειτουργούν με την διαδικασία της αερόβιας κομποστοποίησης. Κατά την αερόβια κομποστοποίηση των πράσινων φυτικών απορριμμάτων ουσιαστικά αντιγράφουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες της φύσης με στόχο την παραγωγή κομπόστ. Η διαδικασία θα χρειαστεί περίπου 3 μήνες μέχρι την παραγωγή του πρώτου προϊόντος.
Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας με την τοποθέτηση των κάδων έχουν την δυνατότητα, στην πράξη, να μετατρέψουν οργανικά υπολείμματα, μέσω φυσικής διαδικασίας όπως τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικά, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα φυτών του σχολείου τους, φίλτρα καφέ κ.α. σε πλούσιο οργανικό υλικό που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) και εν συνεχεία το χρησιμοποιουν για την λίπανση των φυτών του σχολείου τους.
Με την εφαρμογή της κομποστοποίησης στα σχολεία οι μαθητές μας απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη.
Μεταξύ άλλων:
-Εξοικείωση με την έννοια της ευθύνης να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ με παράλληλα οφέλη στο περιβάλλον και τη μείωση του κόστους διάθεσης.
-Μείωση της ρύπανσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
-Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών και της φυσικής δομής του χώματος, καθώς οργανικά συστατικά επιστρέφουν στο έδαφος.
– Ανάπτυξη περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην κοινότητα.