Τι έχω σήμερα για κολατσιό;

Το σχολείο μας, από την ίδρυσή του, έδωσε τεράστια σημασία στο δεκατιανό των μαθητών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Δημοτικό δε λειτούργησε ποτέ κυλικείο, με απώτερο στόχο γονείς και μαθητές να αποφασίζουν από κοινού για το καθημερινό κολατσιό, κάνοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή. Φέτος, οι μαθητές της ΣΤ τάξης αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα, συμπληρώνοντας ένα μικρό ερωτηματολόγιο που αφορούσε το δεκατιανό μας. Η ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας ήταν η 10η Οκτωβρίου 2025, ενώ το δείγμα ήταν οι 78 μαθητές της ΣΤ τάξης των Εκπαιδευτηρίων. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα που προέκυψαν:

Το 75% των μαθητών δεν ασχολούνται καθόλου, ή ασχολούνται ελάχιστα με την προετοιμασία του δεκατιανού τους.
Περισσότεροι από το 30% των μαθητών έχουν καθημερινά, εκτός από το σπιτικό, και κάτι αγορασμένο στο δεκατιανό τους.
Το 75% τρώει κάτι που περιέχει ζάχαρη τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
Το 40% θα απέφευγε κάποιο λαχανικό στο κολατσιό του.

Όπως ήταν λογικό, μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και τη συζήτησή τους μέσα στην τάξη, προβληματιστήκαμε έντονα, γι’ αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο τη διατροφολόγο κα Βαρβάρα Συμεωνίδου, η οποία, όχι μόνο μας ανέλυσε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, αλλά μας τόνισε τα λάθη που θα πρέπει να αποφεύγουμε, ενώ ταυτόχρονα έδωσε συμβουλές για ένα πιο υγιεινό και θρεπτικό πρωινό. Παράλληλα, μας εξήγησε αυτά που πρέπει να προσέχουμε στην ετικέτα ενός προϊόντος, ώστε να καταλαβαίνουμε πόσο υγιεινό είναι. Η χαρακτηριστική φράση που επανέλαβε πολλές φορές και τυπώθηκε στο μυαλό όλων ήταν: «Κρατώ πάντα χαμηλά τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά…». Μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις, όλοι μας δίνουμε διαφορετική, πλέον, βαρύτητα στο τι θα έχουμε αύριο για κολατσιό!

Συγγραφέας: 
mariagota