Στα μονοπάτια του καστανιώνα της Αγιάσου

@ Αλλοτινές εποχές (πριν 70 και πλέον χρόνια) όταν ο ήχος από τις ντέμπλες που ράβδιζαν τα κάστανα θύμισε σήμερα Τετάρτη 3/12/2025 ο καστανιώνας της Αγιάσου. Πάνω από 300 μαθητές (από 6 εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού) - Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια - περπάτησαν στα μονοπάτια του και γνώρισαν την   άγρια ομορφιά του. Μαζί τους και αρκετοί πεζοπόροι που   ανέβαιναν στον Όλυμπο με τα χαρακτηριστικά ραβδιά τους.

@ Σε αυτή την πανηγυρική ατμόσφαιρα (και το αδιαχώρητο από τα τουριστικά λεωφορεία στην είσοδο του οικισμού)  έγινε σήμερα και η δική μας επίσκεψή  στην Αγιάσο οργανωμένη από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Οι μαθητές μας περπάτησαν στα  μονοπάτια του καστανόδασους, άκουσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μάζεψαν κάστανα - σπάζοντας  τους αχινούς τους.

@ Στο τέλος αποχώρησαν με μια ή δυο σακούλες αχινούς ο καθένας, αφού προηγουμένως είδαν κάποιους παραγωγούς να ανοίγουν  τους αχινούς με κασμά - αφού τους είχαν βρέξει - και να παίρνουν τον καρπό τους.

@ Η ενημέρωση για την καστανιά  και τα όσα μας δίνει δεν τελείωσε στον καστανιώνα. Συνεχίστηκε και στην εκκλησία της Παναγίας, όπου πήγαμε αμέσως μετά. Εκεί οι μαθητές αφού έφαγαν το κολατσιό τους και άναψαν το κερί τους ένιωσαν μια πρωτόγνωρη έκπληξη .

@ Έμαθαν από τα χείλη του εφημέριου του ναού πατέρα Νεκτάριου ότι οι κολώνες στο εσωτερικό του ναού δεν είναι από μάρμαρο αλλά από …κορμούς καστανιάς!!!Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Αγιάσο, αλλά στις περισσότερες εκκλησίες του νησιού, που έχουν οικοδομηθεί πριν από 150  και πλέον χρόνια. Και αυτές στηρίζονται σε κολώνες από ξύλο καστανιάς ή κυπαρισσιού ή κέδρου.

@  Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο ΧΑΝΙ της Παναγίας, όπου βρίσκεται ο ξενώνας που κατέλυαν οι προσκυνητές και σήμερα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Οι μαθητές αφού ανέβηκαν στα μπαλκόνια του περιηγήθηκαν στη συνέχεια σε άλλα δύο μουσεία: Το Μουσείο Παλιών Επαγγελμάτων (στο Χάνι) και στο Λαογραφικό Μουσείο στον περίβολο της εκκλησίας.

 

@ Όπως  μας είπαν τα στελέχη του ΚΠΕ «η καστανιά καρποφορεί σε υψόμετρο από 300 έως 1.100 μέτρα. Ανθίζει την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν Οκτώβριο και Νοέμβριο και δίνει καρπούς για πάνω από 100 χρόνια. Η παραγωγή στην Ελλάδα αγγίζει τους 15.000 τόνους το χρόνο».

@ Τα κάστανα που ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα, έχουν υψηλή διατροφική αξία. Στη διάρκεια της κατοχής 1941-1944 έσωσαν χιλιάδες Αγιασώτες από την πείνα, αφού σιτάρι δεν υπήρχε και έκαναν μ΄ αυτό ψωμί!!

@ Οι ντέμπλες που χρησιμοποιούνται στο ράβδισμα της ελιάς είναι προϊόν της καστανιάς. Παλιότερα σε μια καλή ελαιοκομική περίοδο κόβονταν 12.000 τέμπλες, που απέφεραν εισόδημα στην Αγιάσο 500.000 ευρώ.

Συγγραφέας: 
avalesis