Παρασκευή αλλαντικού Πάριζας
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, οι μαθητές/μαθήτριες της τάξης Γ λυκείου Γεωπονίας του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη συνάντησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος συνεκπαίδευσης με τους μαθητές/μαθήτριες της Γ λυκείου του τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΚ Ρόδου. Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν ένα υπέροχο και πολύ ενδιαφέρον εργαστηριακό μάθημα μαζί με τους εκπαιδευτικούς γεωπόνους του ΕΚ κο Κουγκρά Κ, Κουρδουνάκη Μ και κο Κολοκύθα Κ .
Στην ενότητα «Προϊόντα και Υπηρεσίες », του μαθήματος «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις », πραγματοποιήσαμε πειράματα με σκοπό να δουν οι μαθητές την παρασκευή αλλαντικού πάριζας .
Η πάριζα μπορεί να παρασκευαστεί με τρεις βασικές μεθόδους θερμικής επεξεργασίας: το βράσιμο, το ψήσιμο και το τηγάνισμα, καθεμία από τις οποίες προσδίδει διαφορετική γεύση και υφή στο τελικό προϊόν. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι το βράσιμο , που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή αλλαντικών. Το μείγμα κρέατος, λίπους και μπαχαρικών αλέθεται και τοποθετείται σε ειδικά καλούπια ή φυσικά/τεχνητά έντερα. Στη συνέχεια, βράζεται σε νερό ή ατμό σε θερμοκρασία 75-80°C για αρκετές ώρες, μέχρι να φτάσει στους 72°C στο εσωτερικό της, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την ομοιομορφία της. Το αποτέλεσμα είναι μια μαλακή και ζουμερή υφή, ιδανική για κατανάλωση σε κρύα σάντουιτς ή σαλάτες. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι το ψήσιμο, που προσδίδει πιο έντονη γεύση και ελαφρώς διαφορετική υφή. Η διαδικασία προετοιμασίας είναι παρόμοια με αυτή του βρασίματος, αλλά αντί να βράσει, η πάριζα τοποθετείται σε φόρμες και ψήνεται στον φούρνο στους 160-180°C μέχρι να φτάσει τους 72°C στο εσωτερικό της. Έτσι, αποκτά μια πιο συμπαγή δομή και καραμελωμένη επιφάνεια, ενισχύοντας τη γεύση της.
Τέλος, η πάριζα μπορεί να καταναλωθεί και τηγανητή, κάτι που δεν αποτελεί τρόπο παραγωγής αλλά μέθοδο μαγειρέματος. Η ήδη έτοιμη πάριζα (βρασμένη ή ψημένη) κόβεται σε φέτες ή μπαστουνάκια και τηγανίζεται σε ελαιόλαδο ή βούτυρο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσει τραγανή κρούστα και πιο έντονη γεύση. Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως συνοδευτικό ή σνακ. Κάθε μέθοδος προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά, με το βράσιμο να διατηρεί τη μαλακή και ζουμερή υφή, το ψήσιμο να ενισχύει τη γεύση με μια πιο συμπαγή δομή και το τηγάνισμα να δημιουργεί έναν τραγανό και πλούσιο σε γεύση συνδυασμό.
Υπεύθυνος δράσης:
Χουλιουμης Στεφανος ΠΕ 88.01 ΕΑΕ