“Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας”

“Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας”

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Στο Γυμνάσιο Δυτικής Φραγκίστας, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής Παπούντζα Αγνής (ΠΕ11), έγινε συζήτηση με τους μαθητές για τις αιτίες αύξησης του ποσοστού της παχυσαρκίας, την σημασία του πρωινού γεύματος στους εφήβους, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τον ρόλο της άσκησης στην υγεία.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και τα αναπνευστικά προβλήματα. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι θα είναι υπέρβαρα (385 εκατομμύρια) ή παχύσαρκα (360 εκατομμύρια) μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Η αύξηση της παχυσαρκίας με ταχείς ρυθμούς αποδίδεται στην αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, κυρίως λόγω λήψης τροφών που είναι πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, δηλαδή την καθιστική ζωή, την πολύωρη χρήση κινητού και υπολογιστή και συνεπώς την έλλειψη άσκησης. Σημαντικό παράγοντα κινδύνου όμως ειδικά για τους εφήβους αποτελούν οι ψυχολογικές διαταραχές λόγω άγχους που οδηγούν σε πολυφαγία ή βουλιμία.

Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι καίριος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των παρεμβάσεων για τη διαχείριση του βάρους.

Η Ελληνική μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, και φρούτα, θεωρείται η καλύτερη δίαιτα για τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και συνεπώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η διατροφική εκπαίδευση, η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τα θεμέλια της πρόληψης και της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων. τέλος οι μαθητές έφτιαξαν ένα υγιεινό σνακ-μπάρες δημητριακών με ταχίνι, βρώμη, κακάο και μέλι παραγωγού της περιοχής τους, κατασκεύασαν μια τρισδιάστατη πυραμίδα διατροφής και αποτύπωσαν τους χρυσούς κανόνες διατροφής.

Συγγραφέας: 
Rosafragista2024