ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, το «Μουσείο» ορίζεται ως «ένας οργανισμός μόνιμος, μη κερδοσκοπικός, στην υπηρεσία της κοινωνίας, ο οποίος ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει τεκμήρια υλικής και άυλης κληρονομιάς. Τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και την αειφορία, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες με σκοπό την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τον αναστοχασμό και τη διάδοση της γνώσης
Το μουσείο αποτελεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον μάθησης το οποίο παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα άλλα περιβάλλοντα όπως το σχολείο και το πανεπιστήμιο, καθώς υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις για τη μάθηση. Πρωταρχικό ρόλο έχουν τα αντικείμενα και η βιωματική προσέγγιση του υλικού πολιτισμού με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων και με την προσωπική δημιουργική δραστηριότητα . Σαν αποτέλεσμα, ο μαθητευόμενος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας και να επιδιώκεται η συμμετοχή του και η διάδραση με τα μουσειακά εκθέματα προκειμένου να οδηγηθεί στη δόμηση του δικού του προσωπικού νοήματος.
Στο υπόγειο του Σχολείου μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας το οποίο αποτελεί απεικόνιση ενός παραδοσιακού χωριού της νότιας Χίου, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εθελοντές από τα γύρω χωριά, δούλεψαν με μεράκι και κατασκεύασαν ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλο, μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι και πολλά ακόμα παραδοσιακά επαγγέλματα με τα εκθέματά του να ξεπερνούν τα 6000
Στο παραπάνω πλαίσιο επιλέξαμε με τους μαθητές μας να πραγματοποιήσουμε στο μουσείο ένα θεατρικό παιχνίδι ρόλων αναπαριστώντας με παγωμένες εικόνες στιγμές από την παραδοσιακή ζωή των παππούδων και γιαγιάδων μας. Ένα θέμα που σχετίζεται με την αειφορία , την ποιότητα ζωής και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τη δράση αυτή , το μουσείο άνοιξε νέους ορίζοντες στους μαθητές μας, τους οδήγησε, στη διαμόρφωση νέων ιδεών με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Αναδεικνύοντας την πολιτιστική αλλά και τη φυσική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, συνέβαλλε ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.