Χρήση της τέχνης και της βιωματικής μάθησης για την κατανόηση και την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος
Στα πλαίσια της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, βασισμένο στο σχέδιο διδασκαλίας της εκπαιδευτικού Χρήστου Μαρίας (https://adulteduc.gr/wp-content/uploads/attachments/sxesi_anthrwpos_peri...), το οποίο ενσωματώνει τη μέθοδο της μετασχηματίζουσας μάθησης μέσω της τέχνης, χρησιμοποιήσαμε αρκετά στοιχεία από αυτό το σχέδιο στην προσέγγισή μας και τα τροποποιήσαμε για να ταιριάξουν στις ανάγκες των μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από πίνακες ζωγραφικής, με κύριο έργο το «Οι άθλοι του Αλέξανδρου» του René Magritte. Αυτό τους/τις ενθάρρυνε να προβληματιστούν για το μέλλον του φυσικού μας πλούτου, ειδικότερα για τα δέντρα που απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Μέσω θεατρικών παιχνιδιών και τη μελέτη του πίνακα, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν δικές τους ιστορίες, αναβίωσαν την εικόνα του πίνακα με προσωπικά τους στοιχεία, και σύγκριναν το έργο με άλλους πίνακες ζωγραφικής. Εκφράστηκαν συναισθηματικά και ταυτίστηκαν με τα δέντρα, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθησή τους.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν την αυλή του σχολείου, παρατήρησαν τα δέντρα εκεί και αναγνώρισαν τις ανάγκες τους, ενώ συζήτησαν τις δυνατότητες για μελλοντικές παρεμβάσεις, όπως η φύτευση νέων δέντρων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, στις 20/02/2025, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και συμμετείχαν σε ένα «κυνήγι θησαυρού». Οι γρίφοι τους καθοδηγούσαν σε διάφορους χώρους, όπου μάθαιναν για φυτά, δέντρα, λαχανικά, φρούτα και ζώα. Καθώς έλυναν κάθε γρίφο, ανακάλυπταν τα αντίστοιχα είδη και μάθαιναν σημαντικές πληροφορίες για αυτά. Στο τέλος, κέρδισαν ως έπαθλο γλαστράκια με όμορφα λουλούδια, αποτυπώνοντας τη σημασία της φύσης και της φροντίδας της.
Αυτές οι δράσεις έδωσαν στους/στις μαθητές/τριες τη δυνατότητα να μάθουν βιωματικά και να αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος για τη ζωή μας και για τις επόμενες γενιές.