1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2024
Θέματα: 
2019-2020
Απορρίμματα
Κλιματική Αλλαγή
2024-2025
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή

Τα νέα του Σχολείου μας

8.3.2025

Με αφορμή τον μύθο του Ερυσίχθονα από την ελληνική μυθολογία και την καταστροφή των δέντρων από το ιερό άλσος της θεάς Δήμητρας, οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης προβληματίστηκαν στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για την αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που στοχεύουν κυρίως στο οικονομικό όφελος.

28.2.2025

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης στη Β' τάξη και με αφορμή την ενότητα "Το νερό", οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν με ενδιαφέρον και δημιουργικότητα τον κύκλο του νερού. Η διδακτική πορεία ξεκίνησε με την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο, το οποίο παρουσίασε με τρόπο παραστατικό και κατανοητό τις φάσεις αυτού του φυσικού φαινομένου. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση, όπου τα παιδιά μοιράστηκαν τις απορίες και τις σκέψεις τους.

26.2.2025

Οι μαθητές της Β2 ανέλαβαν ρόλο ντετέκτιβ και ξεκίνησαν μια συναρπαστική εξερεύνηση σε διάφορα σημεία του σχολείου, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, με στόχο να εντοπίσουν την ύπαρξη νερού.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους, παρατήρησαν τα εξής:

Στην αυλή του σχολείου υπήρχαν σημεία που ήταν βρεγμένα, χωρίς να έχει βρέξει.

Στα χόρτα εντόπισαν μικρές σταγόνες νερού.

Μέσα στον κορμό ενός πεύκου, ένας μαθητής φώναξε πως εντόπισε νερό.

23.2.2025

Στα πλαίσια της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, βασισμένο στο σχέδιο διδασκαλίας της εκπαιδευτικού Χρήστου Μαρίας (https://adulteduc.gr/wp-content/uploads/attachments/sxesi_anthrwpos_peri...), το οποίο ενσωματώνει τη μέθοδο της μετασχηματίζουσας μάθησης μέσω της τέχνης, χρησιμοποιήσαμε αρκετά στοιχεία από αυτό το σχέδιο στην προσέγγισή μας και τα τροποποιήσαμε για να ταιριάξουν στις ανάγκες των μαθητών/τριών.

23.2.2025

Oι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», ασχολήθηκαν με το ζωτικής σημασίας θέμα «Νερό».

28.1.2025

Η 18η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μπαταρίας» προς τιμήν του Ιταλού επιστήμονα Αλέξανδρου Βόλτα, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα και εφηύρε την πρώτη μπαταρία το 1800. Οι μπαταρίες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, όμως αν δεν ανακυκλωθούν σωστά, οι τοξικές ουσίες τους μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα και να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον.

26.1.2025

Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν σε δείγμα 40 μαθητών της E’ και ΣΤ’ τάξης και, μετά την ανάλυση και μελέτη τους, προέκυψαν οι εξής προτάσεις:

Φρεσκάρισμα των ήδη υπαρχόντων επιδαπέδιων παιχνιδιών της αυλής και δημιουργία νέων.

Αξιοποίηση των παραμελημένων παρτεριών (καθαρισμός και φύτευση λουλουδιών ή ακόμα και δημιουργία μπαξέ).

Επιδιόρθωση των σπασμένων πλακιδίων και των επικίνδυνων σημείων στην  αυλή, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Βάψιμο στα παγκάκια για ανανέωση και συντήρησή τους

Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων.

26.1.2025

Οι μαθητές της Β' Τάξης συμμετείχαν σε μια διαδραστική και δημιουργική δραστηριότητα με θέμα τη χρησιμότητα του νερού. Μετά την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού βίντεο Το Νερό Πηγή Ζωής, ακολούθησε συζήτηση και καταιγισμός ιδεών, όπου καταγράφηκαν στον πίνακα οι διάφορες χρήσεις του νερού. Στη συνέχεια, μέσα από ομαδική εργασία, οι μαθητές δημιούργησαν την αφίσα "Το Νερό Πηγή Ζωής", στην οποία κάθε μαθητής/τρια έγραψε σε μια χάρτινη σταγόνα για τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Όλοι/ες συμφώνησαν πως είναι ένα πολύτιμο αγαθό!

16.1.2025

Μετά από μια ξενάγηση των μαθητών/τριών της Ε2 στον χώρο της σχολικής αυλής μέσω της εφαρμογής Google Earth, όπου οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν διαδικτυακά στο πώς φαίνεται η αυλή του σχολείου τους, σύγκριναν την εικόνα αυτή με τη σημερινή κατάσταση και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές. Στη συνέχεια, συζήτησαν για παιχνίδια που θα μπορούσαν να παίξουν στον χώρο της αυλής, επιλέγοντας αυτά που δε θα ήταν ανταγωνιστικά, αλλά θα βοηθούσαν στη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ τους.

8.1.2025

Με αφορμή την 4η ενότητα «Εμένα με νοιάζει» του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας (Δ’ τάξη), η οποία διαπραγματεύεται περιβαλλοντικά προβλήματα, και πιο συγκεκριμένα το μάθημα «Χρησιμοποίησέ το ξανά… και ξανά… και ξανά…», συζητήσαμε για την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων απορριμμάτων ως περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων. Αυτό γιατί εξοικονομείται ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή αυτών των αγαθών, ενώ παράλληλα διασώζονται πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως πετρέλαιο, νερό, ξυλεία, άνθρακας κ.ά.

Σελίδες

Στο νέο προσφυγικό οικισμό του Αγίου Αθανασίου πρωτολειτούργησε δημοτικό σχολείο το έτος 1924, που στεγάστηκε σε μια ξύλινη παράγκα μέσα στον χώρο του σημερινού ναού της Ζωοδόχου Πηγής . Το 1932 άρχισε να κτίζεται το σημερινό διδακτήριο του σχολείου και δέχτηκε τους μαθητές το 1934 περίπου. Στην Κατοχή το σχολείο έκλεισε και ξανάνοιξε το 1946. Στο σχολείο φοιτούσαν πολλά παιδιά και η οργανικότητά του έφτασε τις 12 θέσεις δασκάλων, χωρίς τις θέσεις των ειδικοτήτων. Ανήκει στα διευρυμένου τύπου ολοήμερα δημοτικά σχολεία, ενώ το φετινό σχολικό έτος 2024-2025 λειτουργεί ως 10θέσιο.

Διεύθυνση: 
Πλ.Ι.Μεταξά 49
57003 Άγιος Αθανάσιος-Θεσσαλονίκη