ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Ε.ΠΕ.Α. ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑΣ
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Βουτιά σε καθαρό Γαλάζιο» του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας Πηλίου, προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα με τίτλο «Αειφορική διαχείριση του νερού – Κρήνες της Μακρινίτσας». Στόχος της δράσης ήταν να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία του νερού για τη ζωή, καθώς και οι τρόποι εξοικονόμησης, σπατάλης και ρύπανσής του.
Παράλληλα, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία και την αξία των 54 κρηνών της Μακρινίτσας, οι οποίες αποτελούν σημαντικά μνημεία της περιοχής. Μέσα από τη μελέτη τους, κατανόησαν την ορθολογική διαχείριση του νερού σε παλαιότερες εποχές. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και την ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Κέντρου, ήρθαν σε επαφή με τη σημασία του νερού ως φυσικού πόρου, τον τρόπο διαχείρισής του στο παρελθόν και τον ρόλο των κρηνών στην καθημερινότητα και την πολιτιστική ταυτότητα του Πηλίου. Η επίσκεψη ενίσχυσε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και την κατανόηση της ανάγκης προστασίας και συνετής χρήσης του νερού.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και με την καθοδήγηση των υπευθύνων του Κέντρου, ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές, κατά τις οποίες επισκέφθηκαν πηγές και κρήνες της περιοχής, άκουσαν παραδοσιακές ιστορίες και θρύλους που σχετίζονται με το νερό και τη φύση και ενημερώθηκαν για τη σημασία των πηγών στη ζωή των κατοίκων του Πηλίου.
Τέλος, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της Μακρινίτσας, περιηγούμενοι στα γραφικά σοκάκια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, να θαυμάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και να αισθανθούν την αυθεντική ατμόσφαιρα του Πηλίου, όπως διατηρείται ζωντανή μέσα από τη στενή του σχέση με τη φύση και την παράδοση.
https://blogs.sch.gr/gymnanch/2025/11/26/ekpaideytiki-episkepsi-toy-gymn...
