Εκπαιδευτική επίσκεψη στις Σέρρες

Οι μαθητές της Β΄ του σχολείου μας επισκέφτηκαν τις Σέρρες στις 19 Φεβρουαρίου 2025 στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία, Παπαδοπούλου Παρασκευή και Νικολάου Αχιλλέας.

Πρώτος σταθμός τους ήταν το Μουσείο παγωτού Κρι Κρι, ένα μοναδικό και σύγχρονο Θεματικό Πάρκο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις 6 αίθουσες του Μουσείου και απόλαυσαν  άφθονο παγωτό.

Δεύτερος σταθμός η μονάδα του κ. Καμπούρη Θεοφάνη, Προέδρου Κρεοπωλών Νομού Σερρών με τα  βουβαλινά προϊόντα. Οι μαθητές με εκπρόσωπό τους τη μαθήτρια Εβελίνα Γιαννούλη πήραν συνέντευξη από τον κ. Καμπούρη και ενημερώθηκαν για την ποιότητα του συγκεκριμένου κρέατος.

Οι μαθητές επέστρεψαν χαρούμενοι, γεμάτοι εικόνες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Οι μαθητές πριν την επίσκεψη,  έχοντας  διενεργήσει  έρευνα σχετικά με το βουβαλίσιο κρέας και τη διατροφική του αξία , συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο για τη συνέντευξη από τον κ. Καμπούρη.

α) Έρευνα μαθητών /μαθητριών:

ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

Διατροφική αξία: Το βουβαλίσιο κρέας είναι μια υγιεινή εναλλακτική του μοσχαρίσιου κρέατος. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Είναι ιδανικό για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους ή έχουν ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη σιδήρου, όπως γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και αθλητές.

Περιοχή εκτροφής στην Ελλάδα: Η εκτροφή βουβαλιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως γύρω από τη λίμνη Κερκίνης, στη Μακεδονία, όπου ο πληθυσμός των βουβαλιών ξεπερνά τα 2.500 ζώα. Τα βουβάλια στην περιοχή ζουν σε φυσικό περιβάλλον, με ελεύθερη βοσκή.

Ιδιαιτερότητες κρέατος: Το βουβαλίσιο κρέας θεωρείται πιο σφιχτό και λιγότερο λιπαρό από το μοσχαρίσιο. Τα βουβάλια, λόγω του τρόπου εκτροφής τους, παράγουν κρέας που έχει διαφορετική γεύση και υφή, που εκτιμάται ιδιαίτερα από όσους αναζητούν μια πιο φυσική γεύση.

Οφέλη για την υγεία: Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνη, το βουβαλίσιο κρέας έχει και πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κάνοντάς το καλύτερη επιλογή για άτομα με καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Η εκτροφή βουβαλιών, καθώς συνήθως γίνεται σε φυσικούς χώρους και χωρίς εντατική εκτροφή, θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλες μορφές κτηνοτροφίας.

β) Ερωτηματολόγιο συνέντευξης:

1)Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στον συνεταιρισμό σχετικά με την εκτροφή βουβαλιών;

2)Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που επηρεάζουν την ποιότητα του βουβαλίσιου κρέατος στην περιοχή;

3)Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη διατροφή και την ευημερία των βουβαλιών;

4)Ποιες είναι οι πρακτικές σας όσον αφορά την κτηνοτροφία και την ευημερία των ζώων;

5)Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί ή πιστοποιήσεις που πρέπει να ακολουθείτε για την παραγωγή και εμπορία του βουβαλίσιου κρέατος;

6)Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ βουβαλίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος, και πώς επηρεάζουν αυτές τη ζήτηση της αγοράς;

7)Ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά βουβαλίσιου κρέατος στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;

8)Ποιες είναι οι βασικές αγορές για το βουβαλίσιο κρέας σας; Ποιες περιοχές και ποιοι καταναλωτές το προτιμούν περισσότερο;

9)Πώς εξασφαλίζετε τη βιωσιμότητα της παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος στη διαδικασία εκτροφής

https://blogs.sch.gr/gymnanch/2025/02/21/didaktiki-episkepsi-tis-v-taxis...

Συγγραφέας: 
Triantafyllopoulou P