ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικού και πολιτιστικού προγράμματος, οι μαθητές-τριες της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου,  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και στη Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου. Μέσα από την ξενάγηση γνώρισαν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη συμβολή της περιοχής στην παιδεία και το περιβάλλον. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με τοπικούς συλλόγους  ,ήρθαν σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα του Πηλίου και παραδοσιακές συνταγές, κατανοώντας τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον φυσικό πλούτο και τις παραδόσεις του τόπου. Γνώρισαν  όχι μόνο τα παραδοσιακά προϊόντα  αλλά και  τη σημασία τους για την τοπική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παραδοσιακές τοπικές συνταγές της περιοχής Μηλεών Πηλίου είναι οι πηλιορείτικες πίτες (χορτόπιτα και κολοκυθόπιτα), το σπετζοφάι με λουκάνικο και πιπεριές, τα γλυκά του κουταλιού από μήλο, κεράσι και κάστανο, καθώς και το παραδοσιακό μήλο ψητό με μέλι και καρύδια. Οι συνταγές αυτές αναδεικνύουν τα αγνά τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική παράδοση του Πηλίου.

Συνταγή: Σπετζοφάι Πηλίου

Υλικά:

500 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
4–5 πράσινες πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη πάπρικα (προαιρετικά καυτερή)

Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από ψωμί ή τυρί.

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού Μήλο (Πηλίου)

Υλικά:

1 κιλό μήλα (κατά προτίμηση Πηλίου)
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
2–3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή φέτες. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε νερό και τα σουρώνουμε. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι. Προσθέτουμε τα μήλα, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάσσουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

https://blogs.sch.gr/gymnanch/2025/11/26/ekpaideytiki-episkepsi-toy-gymn...

Συγγραφέας: 
Triantafyllopoulou P