Αυτοαξιολόγηση Μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο

Όπως κάθε Σεπτέμβρη, ένα υπέροχο ταξίδι ξεκίνησε για τους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες. Ένα ταξίδι ανακάλυψης και εξέλιξης σε όλους τους τομείς, γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό. Μέσα από κατάλληλες παιδαγωγικές πρακτικές, οργανωμένο μαθησιακά περιβάλλον, ερεθίσματα και ευκαιρίες διερεύνησης και βιωματικής προσέγγισης της μάθησης,  τα παιδιά κατάφεραν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα και να κατακτήσουν τους προσωπικούς τους στόχους.

Δείτε τα βιβλία των παιδιών εδώ —> https://blogs.sch.gr/2nipcholarg/ta-mikra-vivlia/

και πιο κάτω…..

Από τη συμπλήρωση του Φύλλου Γνωριμίας μαθητή/τριας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την βοήθεια των γονέων τους, μέχρι τη δημιουργία αυτοσχέδιων βιβλίων/παραμυθιών στη λήξη της και της παρουσίασης των καλών πρακτικών ανά τμήμα παρουσία γονέων, ήταν ξεκάθαρη η εξελικτική πορεία όλων των μαθητών/τριών μας.

Η συμμετοχή τους σε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συμμετοχή στην κοινότητα  και η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης, αποτυπώθηκε με ποικίλους τρόπους.

Οι μαθητές / τριες παρατηρούσαν και σύγκριναν τις αλλαγές στο ιχνογράφημά τους, στον τόνο της φωνής τους, στην συμμετοχή τους στη ολομέλεια. Η συστηματική παρατήρηση και οι καταγραφές των εκπαιδευτικών τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής, συνέβαλαν στην αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και στην εφαρμογή τεχνικών διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

Η σταδιακή εξοικείωση των μαθητών/τριών με τις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων και όχι μόνο, σε χαρτί ή στο Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (ΤΠΕ)-https://blogs.sch.gr/2nipcholarg/2025/05/oi-tpe-sto-nipiagogeio/ , αλλά και η  συμπλήρωση του ατομικού φακέλου προόδου με τα  δικά τους –  portfolio, ενίσχυσε τη διαμόρφωση της θετικής εικόνας για τον εαυτό τους, βοηθώντας στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της αυτοσυγκέντρωσης  αλλά και της καλλιέργειας μεταγνωστικών στρατηγικών,  που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταπόκριση του παιδιού στα μαθησιακά δεδομένα.

Τα φύλλα εργασίας αποτέλεσαν και αυτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη γνώση τους και την προσωπική τους πρόοδο, ενώ ενίσχυσαν και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης καθώς ήταν αποτέλεσμα προσωπικού σχεδιασμού από τα ίδια τα παιδιά και όχι έτοιμες φωτοτυπίες.

Με το κλείσιμο αυτής της σχολικής χρονιάς τα παιδιά αναγνώρισαν με αίσθημα ικανοποίησης την προσπάθεια, που κατέβαλαν όλη τη σχολική περίοδο  εκφράζοντας την επιθυμία  να συνεχίσουν,  προκειμένου να ανακαλύψουν νέους δρόμους, νέες εμπειρίες με σκοπό να χτίσουν γερές βάσεις για το μέλλον τους.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας στον παρακάτω σύνδεσμο

https://blogs.sch.gr/2nipcholarg/2025/06/aytoaxiologisi-mathiton-trion/

 

Συγγραφέας: 
2nipcholargou