Αισθητική αναβάθμιση σχολικής αυλής
Η αυλή του σχολείου, με κατάλληλη διαμόρφωση, είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί αισθητικά, λειτουργικά και παιδαγωγικά και να μετατραπεί σε ελκυστικό μέσον αγωγής (διδασκαλίας και μάθησης), σε όλους τους τομείς (γνωστικό, αισθητικό, ψυχοκινητικό, δεξιοτήτων).
Οι μαθητές μέσα από το πρόγραμμα "Διαμόρφωση της σχολικής τους αυλής" έχουν τα παρακάτω οφέλη:
1. Περιβαλλοντική: Η βελτίωση της αυλής με χώρους πράσινου. Η επαφή των μαθητών με διάφορα φυτά (πχ αρωματικά).Η εναρμόνιση του μικρού περιβάλλοντος της αυλής με το εγγύς ευρύτερο περιβάλλον (κάμπος Λαψίστας) και όχι να είναι φορέας δομικών στοιχείων της πόλης.
2. Παιδαγωγική: Η αυλή του σχολείου ως χώρος Αγωγής, δηλαδή διδασκαλίας και μάθησης σε όλους τους τομείς του αναλυτικού προγράμματος (γνωστικό, συναισθηματικό, ψυχοκινητικό).
3. Κοινωνική: Η αυλή του σχολείου αποτελεί (ακόμη και στο χωριό) ειδική κατηγορία ανοιχτού χώρου με ενδιαφέρον για τα παιδιά. Νοείται ως χώρος κοινωνικής συναναστροφής των παιδιών (και με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας) αλλά και των γονέων και άλλων κατοίκων του χωριού.
4. Αισθητική: Διαμορφωμένος με αισθητική χώρος, συνεπάγεται ελκυστικό για τα παιδιά σχολείο. Η αυλή ως χώρος ανάπτυξης αισθητικής των παιδιών και της επιλεκτικότητάς τους στην καλή διαμόρφωση των χώρων στους οποίους θα κινούνται στη διάρκεια της ζωής τους.
Μέθοδοι υλοποίησης του προγράμματος
1. Project, (Σχέδιο δράσης με ενεργητική συμμετοχή των νηπίων κατά το δυνατόν).
2. Βιωματική - Επικοινωνιακή προσέγγιση, (με άμεση εμπλοκή των παιδιών στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος). Τα παιδιά συζητούν, προτείνουν, συμμετέχουν χειρονακτικά στη διαμόρφωση του αυλείου χώρου. Επικοινωνούν με διάφορους τρόπους (συνέντευξη, αγορά υλικών, δημιουργία αφίσας, δημιουργία πινακίδων για τον αύλειο χώρο του σχολείου…).
3. Ομαδοσυνεργατική – Μαθητοκεντρική, (τα παιδιά, με την παρότρυνση των γεωπόνων του σχολείου, συνεργάζονται σε διάφορες δραστηριότητες με τους εξής τρόπους: α΄ συνεργασία μεταξύ μελών ομάδας β΄ συνεργασία μεταξύ ομάδων). Παράδειγμα ομαδικής δραστηριότητας: Καλλιέργεια κήπου, υιοθεσία φυτών της αυλής από ομάδες, δημιουργία πινακίδων με μηνύματα για την προστασία της αυλής…
4. Περιβαλλοντικό μονοπάτι. Στο γειτονικό δάσος του χωριού γίνεται περιήγηση και αναγνώριση - ταξινόμηση φυτών, συλλογή φύλλων, καρπών για φυτολόγιο.
Στις φωτογραφίες της δημοσίευσης οι μαθητές με πολύ όρεξη και άριστη συνεργασία μεταξύ τους συνέβαλαν για ακόμη μια φορά στο κόψιμο των χόρτων της σχολικής αυλής, προκειμένου ο χώρος αυτός να είναι ασφαλής ( πχ απο φίδια) για όλους τους μαθητές του σχολείου. Παράλληλα οι μαθητές αλλά και οι κάτοικοι του χωριού μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια την αυλή στις διακοπές του Πάσχα!