«Αγαπώ να τρώω Ελληνικά» και «Food Culture»
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 Λυκείου και του Α1 Γυμνασίου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου συμμετείχαν σε μια βιωματική, διαθεματική δράση στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων «Αγαπώ να τρώω Ελληνικά» και «Food Culture». Σκοπός της δράσης ήταν η εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών στη μαθησιακή διαδικασία μέσα από την εμπειρία της δημιουργίας, της συνεργασίας και της γευστικής ανακάλυψης, συνδυάζοντας με δημιουργικό τρόπο τα Μαθηματικά, την Αγγλική Γλώσσα και την Εργοθεραπεία με αφορμή την παρασκευή παραδοσιακών ελληνικών τυροπιτών, ακολουθώντας τη συνταγή της αγαπημένης γιαγιάς Δώρας.
Η δράση ξεκίνησε με τη μελέτη της συνταγής, κατά την οποία οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για τις μονάδες μέτρησης, τα κατάλληλα σκεύη και τα υλικά που απαιτούνταν. Ακολούθησε η διαδικασία παρασκευής: έβαλαν σε λεκάνη τροφίμων το αλεύρι, το βούτυρο και τα γιαούρτια και ζύμωσαν με υπομονή και χαρά τη ζύμη. Στη συνέχεια, ζύγισαν τα τυριά, έσπασαν και χτύπησαν τα αυγά, έπλυναν και έκοψαν τον δυόσμο, και παρασκεύασαν τη γέμιση.
Οι μαθητές/μαθήτριες άνοιξαν φύλλο, σχημάτισαν κυκλικούς δίσκους ίδιου μεγέθους, τοποθέτησαν τη γέμιση στο κέντρο και δίπλωσαν τα φύλλα δημιουργώντας καλοσχηματισμένα τυροπιτάκια. Τα έψησαν και στο τέλος τα γεύτηκαν, απολαμβάνοντας τους καρπούς της προσπάθειάς τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές συνεργάστηκαν ενεργά, αλληλοϋποστηρίχθηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Χρησιμοποίησαν εργαλεία όπως ζυγαριά τροφίμων, εξασκώντας πρακτικές δεξιότητες, ενώ ενσωμάτωσαν έννοιες των μαθηματικών, όπως μέτρηση, αναλογίες και υπολογισμός κόστους. Στο τέλος, συζήτησαν και υπολόγισαν το κόστος παραγωγής και πρότειναν τιμή πώλησης των τυροπιτών, εφαρμόζοντας βασικές αρχές οικονομίας.
Η δράση εμπλουτίστηκε και με στοιχεία της αγγλικής γλώσσας: οι μαθητές/ μαθήτριες μετέφρασαν τη συνταγή στα αγγλικά και προσπαθούσαν να επικοινωνούν στη διάρκεια της δραστηριότητας χρησιμοποιώντας την ξένη γλώσσα, με ευχάριστο και αυθεντικό τρόπο. Η παρουσία προσκεκλημένης από την Ιταλία έδωσε διεθνή χροιά στην εμπειρία, ενισχύοντας την πολιτισμική ανταλλαγή και τη γλωσσική εξάσκηση.
Παράλληλα, η δράση υποστήριξε δεξιότητες εργοθεραπείας, αφού οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν κινητικά, ακολούθησαν οδηγίες βήμα-βήμα, ανέπτυξαν την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή τους, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ενθάρρυνσης.
Η δράση αυτή απέδειξε ότι όταν συνδυάζονται δημιουργικά η εμπειρία, η διαθεματικότητα και η ομαδική εργασία, η μάθηση γίνεται ζωντανή, ουσιαστική και αληθινά απολαυστική! Γιατί τελικά… μάθαμε μόνο να φτιάχνουμε τυροπιτάκια; Ή μάθαμε να χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στη γνώση και τη ζωή;
Στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου συνεχίζουμε να επενδύουμε σε εκπαιδευτικές δράσεις που εμπνέουν, κινητοποιούν και ενισχύουν τις δυνατότητες όλων των μαθητών/μαθητριών μας.
Υπεύθυνοι δράσης
ΔΑΦΝΗ-ΕΜΙΝΕ ΚΙΟΥΡΤ ΠΕ29
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΎΛΟΥ ΠΕ06
ΘΕΑΝΩ ΜΠΙΝΟΥ ΠΕ03 ΕΑΕ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗΣ ΠΕ03 ΕΑΕ