Ξενάγηση στα μυστικά της τυπογραφίας

@@ Στην ιστορία και τα μυστικά της τυπογραφίας ξεναγήθηκαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας με επίσκεψη που πραγματοποίησε το σχολείο στο τυπογραφείο Δούκα στην Παγανή.

@@ Το τυπογραφείο ιδρύθηκε το 1969 από τον Δημήτρη Δούκα και στη συνέχεια πέρασε στο γιό του. Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον πατέρα της τυπογραφία τον Γουτεμβέργιο και τις πρώτες τυπογραφικές μηχανές, που χρησιμοποιούσαν μεταλλικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά ο τυπογράφος τα έπαιρνε ένα-ένα για να συνθέσει το κείμενό του.

@@ Ο Μάκης Δούκας μας εξήγησε την τέχνη της στοιχειοθεσίας και το πόσο επίπονη ήταν αυτή η εργασία για τους τυπογράφους, που ήταν οι μόνοι εξασκημένοι να διαβάζουν τα γράμματα ανάποδα! Στη συνέχεια είδαμε πώς τυπώνονται σε μια παλιά μηχανή κάρτες και προσκλητήρια.

@@ Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα σημερινά μηχανήματα, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Βιβλία σε όλα τα μεγέθη, περιοδικά, εφημερίδες και ένα πολύ φιλόξενο προσωπικό, μας υποδέχθηκαν και μας επεφύλασσαν μια υπέροχη και αξέχαστη ξενάγηση!

@@ Ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Ευχαριστούμε θερμά για όλα.

Συγγραφέας: 
avalesis