Θεατρική Παράσταση "Τα ψηλά βουνά"

Οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν  την παράσταση:  «Τα ψηλά βουνά», στο θέατρο Ακροπόλ, μία παράσταση με εικόνες του παρελθόντος σχετικά με τη ζωή των απλών ανθρώπων στη φύση, οι οποίοι από μόνοι τους παρήγαγαν τα προς το ζην, μακριά από την υπερκατανάλωση και την υπερβολή της εποχής μας. Ένα έργο που εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και στο ομαδικό πνεύμα.

Η υπόθεση του έργου αφορά μια ομάδα παιδιών τα οποία αφού διάβασαν το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου: «Τα ψηλά βουνά», γοητεύτηκαν τόσο πολύ, όπου και με την προτροπή του δασκάλου τους, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα και να περάσουν ένα καλοκαίρι μακριά από τον πολιτισμό σε ένα ορεινό βουνό της Ευρυτανίας για να ζήσουν ό,τι και τα παιδιά του βιβλίου του Ζ. Παπαντωνίου.

Η εξόρμηση των παιδιών στην  ύπαιθρο αποτελεί άσκηση ζωής σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από τον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό και τις υπερβολές του. Αποτελεί  ένα βιωματικό τρόπο ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη φύση, να γνωρίσουν την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας,  να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητές τους και να κοινωνικοποιηθούν. Μαθαίνουν τη δύσκολη και όμορφη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών, τις λαϊκές παραδόσεις, αλλά και τις προκαταλήψεις των απλών ανθρώπων. Δημιουργούν μια κοινότητα, με καταμερισμό εργασίας, με ρόλους και αρμοδιότητες στον καθένα. Καλλιεργούν την ομαδικότητα και εξυμνούν την συνεργασία. Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα και διδάσκονται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

Συγγραφέας: 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ