1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Σχολική Αυλή
2023-2024
Απορρίμματα

Τα νέα του Σχολείου μας

14.6.2024

Στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων (Στ΄, Ε΄, Δ΄) ανέλαβαν να  παρουσιάσουν μία θεατρική παράσταση με κεντρικό θέμα  την Ανακύκλωση,  έτσι ώστε να επικοινωνήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στην τοπική μας κοινωνία.

Ο τίτλος της παράστασης: «Πόλεις, μια θεατρική παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά»   του  κ. Δ. Παπαθανασίου. Η θεατρική παράσταση πλαισιώθηκε  και με άλλα δρώμενα, τραγούδια και χορούς από το σύνολο των τάξεων του σχολείου μας.

14.6.2024

Το σχολείο μας συμμετείχε με επιτυχία  στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ. Οι προσπάθειες των μαθητών απέδωσαν καρπούς…  Ο έπαινος που μας δόθηκε για την επιτυχή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, χαροποίησε τους μαθητές, αλλά και ολόκληρη τη σχολική  κοινότητα,  δίνοντάς μας μεγαλύτερη ώθηση, ώστε η  δράση να συνεχιστεί  και στο μέλλον…

1.6.2024

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο των οικολογικών σχολείων, ξεκινώντας το ταξίδι του προς την αειφορία, συνέστησε περιβαλλοντική επιτροπή αποτελούμενη από το Δ/ντή του σχολείου την Υποδ/ντρια, την συντονίστρια – υπεύθυνη του  προγράμματος, τους υπεύθυνους εκπ/κούς του σχολείου,  τις υπεύθυνες καθαριότητας του σχολείου, την εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από αντιπροσώπους των μαθητών των  τάξεων…Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στις δράσεις που οργανώθηκαν, συμβάλλοντας στη επιτυχή διεκπεραίωση όλων των

31.5.2024

Μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αποτελεί και η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» ή όπως το έχουμε παραφράσει, από  «την παραγωγή στην κατανάλωση» Η δράση αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας με κύριο στόχο τη στροφή του σημερινού συστήματος τροφίμων  προς ένα βιώσιμο πρότυπο.

Με βάση τα παραπάνω οι μαθητές της Δ΄ τάξης φύτεψαν εποχιακά  φυτά  σε γλάστρες από ανακυκλώσιμα υλικά…

Φρόντισαν τα φυτά σε καθημερινή βάση και μετά από αρκετές μέρες έδρεψαν τους «καρπούς» τους…

31.5.2024

Οι μαθητές των τάξεων με τη βοήθεια των δασκάλων τους συνέταξαν ένα κείμενο με κανόνες σχετικά με θέματα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στη σχολική μας κοινότητα. Οι κανόνες αυτοί αποτέλεσαν τον οδικό χάρτη που ακολουθήσαμε προκειμένου να βελτιωθούν  οι καθημερινές μας συνήθειες που πιθανότατα  μέχρι πρόσφατα να ήταν επιβαρυντικές  για το περιβάλλον μας.

Κύριος στόχος μας η υιοθέτηση μέτρων, στάσεων και νοοτροπίας φιλικής προς το περιβάλλον και εξοικονόμησης ενέργειας βάσει των αξιών της αειφορίας…

25.5.2024

Στο πλαίσιο των οικολογικών σχολείων  οι μαθητές της Α΄ τάξης, ασχολήθηκαν με ένα βιβλίο οικολογικού ενδιαφέροντος:  Η ψαρόσουπα,  του Γ. Λεμπέση.

18.5.2024

Στο πλαίσιο των οικολογικών σχολείων οι μαθητές και οι μαθήτριες των μικρότερων τάξεων φύτεψαν φακές, φασόλια, ρύζι … σε πλαστικά μπολάκια για να ομορφύνουν την τάξη τους, αλλά και για να γνωρίσουν τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων φύτεψαν εποχιακά φυτά στην αυλή του σχολείου μας.

Φύτεψαν τους σπόρους και πότισαν τα φυτά τους. Κάθε μαθητής και κάθε μία μαθήτρια έχουν υιοθετήσει από ένα φυτό, το οποίο και θα πρέπει να φροντίζουν στην καθημερινότητά τους.

18.5.2024

Σήμερα Παρασκευή 17/5/2024 εκπρόσωπος της εταιρεία ΑΦΗΣ επισκέφτηκε το σχολείο μας, όπου και  συνέλεξε τις μπαταρίες που συγκεντρώσαμε στον Κάδο Ανακύκλωσης ΑΦΗΣ. Οι μπαταρίες ζυγίστηκαν μπροστά στους μαθητές και στις μαθήτριες... Το  σχολείο μας συγκέντρωσε μπαταρίες συνολικού βάρους 24,200 kgr …

Η εταιρεία ΑΦΗΣ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών, με γνώμονα την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Βιωσιμότητα και την Κυκλική Οικονομία.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος της  ΑΦΗΣ περιλαμβάνουν:

4.4.2024

Την Πέμπτη,  4/4/2024 οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν  το μουσείο Γουλανδρή. Οι μαθητές της  Α΄ παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Το ζωικό βασίλειο’. Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Το δάσος ‘, ενώ οι μαθητές της Β΄ και Ε΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Σεισμός’.

1.4.2024

Τη Δευτέρα 1/4/2024 οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε δράση του THE GREEN CITY μιας πλατφόρμας επιβράβευσης της Ανακύκλωσης στην Ευρώπη… Το πρόγραμμα THE GREEN CITY προσφέρει την δυνατότητα να ανακυκλώσουμε και να κερδίσουμε, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία. Ανακυκλώνοντας κερδίζουμε greencoins που μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος που φέρουν το logo  THE GREEN CITY.

Σελίδες

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930. Αρχικά στεγάστηκε σε μία αίθουσα – τάξη (αργότερα έγιναν 3) σε οικόπεδο επί της οδού Λ. Λ. Μαραθώνος 4 . Μετά το 1962 , στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα 6 αιθουσών σε δύο επίπεδα.  Αργότερα, στο βορειοδυτικό τμήμα του αύλειου χώρου, χτίστηκαν 2 τουαλέτες μαθητών/μαθητριών. Όλες οι αίθουσες ήταν εξωτερικές (παραμένουν μέχρι και σήμερα).

Διεύθυνση: 
Λ Λίμνης Μαραθώνα 4, Άγιος Στέφανος
14565 Αττική