1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Σχολική Αυλή
2023-2024
Απορρίμματα

Τα νέα του Σχολείου μας

24.11.2023
Αναπλαγυαλούχα

Σήμερα οι μαθητές μας γνώρισαν τον Αναπλαγυαλούχα… τη μαριονέτα που είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά...  Αφού μιλήσαμε για την Ανακύκλωση, μαζευτήκαμε στο προαύλιο του σχολείου και ζυγίσαμε τα σκουπίδια της αυλής μας. Τέλος αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση…

Τα απορρίμματα θα πρέπει να μειωθούν… και όσα ανακυκλώνονται θα πρέπει να τοποθετούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης…

Το Μεικτό Βάρος του κάδου απορριμμάτων ήταν 3,649κ. Το Απόβαρο ήταν 1,403 κ. Άρα το Καθαρό Βάρος των απορριμμάτων μας ήταν 2,246κ.

21.11.2023
παιχνίδι με ρομπότ

Οι μαθητές της Α΄ τάξης έμαθαν να προγραμματίζουν  το ρομποτάκι  beebot  και να το κατευθύνουν στα επιθυμητά τετραγωνάκια…

Στόχος του παιχνιδιού να  κατευθύνουν το ρομποτάκι στα κατάλληλα γράμματα και να «φτιάχνουν»  λέξεις που έχουν σχέση με την ανακύκλωση π.χ. χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί… ή να το κατευθύνουν σε εικόνες με αναπαραστάσεις σχετικές με την ανακύκλωση.

19.11.2023
Καθαρό περιβάλλον

Στο πλαίσιο του προγράμματος των οικολογικών σχολείων οι μικροί μαθητές φροντίζουν  το  περιβάλλον στο οποίο περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Τοποθετούν τους κάδους σκουπιδιών στον προαύλιο χώρο, ενώ για τα ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν οι αντίστοιχοι κάδοι ανακύκλωσης: για  χαρτιά,  πλαστικά,  μπαταρίες.

Σε συνεργασία μάλιστα με τον  φορέα ΑΦΗΣ συμμετέχουμε ως σχολείο στην ανακύκλωση μπαταριών με τις εξής επιμέρους δράσεις: ζύγιση μπαταριών -  καταγραφή του βάρους τους - συμμετοχή σε διαγωνισμό σχολείων.

10.11.2023
Σταφύλι ... ο δρόμος του κρασιού

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του σχολείου μας στο βιωματικό πάρκο - κτήμα Ζαχαίου στην Παιανία, όπου οι μαθητές γνώρισαν τρόπους με τους οποίους οι παλαιότεροι παρήγαγαν τα προϊόντα τους, σεβόμενοι ωστόσο τη φύση και επιτρέποντας την αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν. Τίτλος του προγράμματος: Σταφύλι ...ο δρόμος του κρασιού! Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πατήσουν σταφύλια στο πατητήρι και να μάθουν για την εμφιάλωση του κρασιού.

7.11.2023
Οι ομορφιές της φύσης

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το ΤΥΠΕΤ Διονύσου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και μέσα από αθλητικές δράσεις και άλλα παιχνίδια να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές του δάσους. Οι μαθητές μάζεψαν λουλούδια, κουκουνάρια, κλαδάκια, βελανίδια και άλλα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μετέπειτα δράσεις (π.χ. δημιουργία εικαστικών έργων με φυσικά ή και ανακυκλώσιμα υλικά).

27.5.2023

Οι μαθητές των  Α' και Ε' τάξεων χωρίστηκαν σε ομάδες κι ερεύνησαν τον χώρο της αυλής. Τέθηκαν τα εξής ερωτήματα :

<<Ποιο χρώμα κυριαρχεί στην αυλή του σχολείου;>>

<<Ποιους ήχους ακούω στην αυλή του σχολείου;>>

<<Τι μυρίζω στην αυλή του σχολείου;>>

<<Τι ακουμπώ στην αυλή του σχολείου;>>

<<Υπάρχουν σκουπίδια στην αυλή;>> 

<<Υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών; Αρκούν;>>

<<Υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αλλάξω στην αυλή του σχολείου;>>

27.5.2023

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θέτουμε σε εφαρμογή την πρωτοβουλία συλλογής πλαστικών καπακιών, τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση προκειμένου να «μετατραπούν» σε αναπηρικά αμαξίδια για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Αυτή η σημαντική  δράση έχει  μεγάλη απήχηση σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας γιατί, από την αρχή,  ταυτίστηκε ο σημαντικός περιβαλλοντικός στόχος της ανακύκλωσης με μια σπουδαία κοινωνική πράξη.

27.5.2023

Oι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' τάξης  τραγούδησαν τα Παραδοσιακά Κάλαντα του Λαζάρου της Καλύμνου και παρουσίασαν την αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στην αυλή του σχολείου μας !

Ήταν μια πολύ συγκινητική εκδήλωση!

23.5.2023

Δεκάδες είδη ζώων  εξαφανίζονται καθημερινά. Η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η υπεραλίευση, ο θόρυβος, οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας, η κλιματική κρίση είναι μερικές από τις αιτίες.

Οι μαθητές της Γ' τάξης ευαισθητοποιήθηκαν μετά από τη σχετική ενότητα στο μάθημα της Μελέτης και με μεγάλο ζήλο δημιούργησαν μια υπέροχη εργασία για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

Αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα απειλούμενα είδη ζώων στολίζουν τον τοίχο της τάξης τους...

15.5.2023

Οι μαθητές της Α' τάξης   με τη δασκάλα των Αγγλικών  μας χάρισαν ευωδιαστές πινελιές από τις ανοιξιάτικες ομορφιές της φύσης!

Σελίδες

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930. Αρχικά στεγάστηκε σε μία αίθουσα – τάξη (αργότερα έγιναν 3) σε οικόπεδο επί της οδού Λ. Λ. Μαραθώνος 4 . Μετά το 1962 , στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα 6 αιθουσών σε δύο επίπεδα.  Αργότερα, στο βορειοδυτικό τμήμα του αύλειου χώρου, χτίστηκαν 2 τουαλέτες μαθητών/μαθητριών. Όλες οι αίθουσες ήταν εξωτερικές (παραμένουν μέχρι και σήμερα).

Διεύθυνση: 
Λ Λίμνης Μαραθώνα 4, Άγιος Στέφανος
14565 Αττική