“Το περιβάλλον μας δεν λερώνουμε τα σκουπίδια  ανακυκλώνουμε”  

 Mε αφορμή του προγράμματος για τα οικολογικά σχολεία το 5ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναλάβαμε δράση για τη σωστή ανακύκλωση. Στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τους βασικούς κανόνες της σωστής ανακύκλωσης, να παρακινηθούν να προβληματιστούν και να αντιδράσουν. Να συνειδητοποιήσουν ως λύση για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοίηση. Να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και να ευαισθητοποιηθούν από μικρή ηλικία για την προστασία του περιβάλλοντος.  

 Ο τίτλος της δράσης μας είναι: “Το περιβάλλον μας δεν λερώνουμε τα σκουπίδια  ανακυκλώνουμε”   

 Στην αρχή της δράσης ευαισθητοποιήσαμε και τους γονείς τους οποίους καλέσαμε με επιστολή με τίτλο “ό,τι  είναι άχρηστο για σας είναι χρήσιμο για μας” και ενεπλάκησαν στη προσπάθεια  μας φέρνοντας στο σχολείο  διάφορες άδειες και καθαρές συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο ,πλαστικό ,γυαλί και μπαταρίες. Έπειτα από χαρτόκουτα φτιάξαμε 4 κάδους και τους τοποθετήσαμε στην αυλή.  

 Το εργαστήριο ανακύκλωσης ξεκίνησε με αφορμή ένα γυάλινο βαζάκι που βρήκαμε στο κήπο μέσα στο χώμα.

 Ας παραθέσουμε κάποιες από τις δράσεις μας: 

 Δημιουργία αφίσας από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία τα παιδιά διαχώρισαν, ομαδοποίησαν, έκοψαν και τα κόλλησαν στον αντίστοιχο κάδο. 

 Έπειτα βγήκαμε στην αυλή όπου τα παιδιά διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν φέρει και τα τοποθέτησαν στους αντίστοιχους κάδους.  

  Διαβάσαμε το παραμύθι “βρωμοχώρι” της Σοφίας Ζαραμπούκα. Ζωγραφίσανε πως φαντάζονται το  καθαροχώρι και το βρωμοχώρι θέλησαν να κάνουν δυο ομαδικές κατασκευές. Στο βρώμικο χωριό σκέφτηκαν να ζωγραφίσουν το καυσαέριο με γκρι και μαύρο, να ντύσουν με εφημερίδες διάφορα κουτιά φαντάζοντας  πως είναι αυτοκίνητα σπίτια… και από την άλλη μεριά στο καθαρό χωριό με καλαμάκια πλαστικά, καπάκια, χαρτόνια, κουτιά από αυγοθήκες κτλ. Φτιάξανε τον ήλιο, το κάδο ανακύκλωσης τα λουλούδια… 

  Με αφορμή το παραμύθι ΄Ελμερ του Ντέιβιντ Μακ Κι που διαβάσαμε  για τη διαφορετικότητα, αποφασίσαμε στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΟΑΝ να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023). Αποφασίσαμε με τα παιδιά, να φτιάξουμε δυο ελέφαντες, έναν ασπρόμαυρο και έναν πολύχρωμο χρησιμοποιώντας κουτί από απορρυπαντικό ,χαρτάκια από υπολείμματα της τάξη μας, αλουμινόχαρτο χρησιμοποιημένο, καπάκια και κατεστραμμένο αφρώδες υλικό από παιχνίδια μας. 

 Και στο τέλος ικανοποιημένοι όλοι από τη προσπάθεια μας, θαυμάσαμε το αποτέλεσμα και καμαρώσαμε τα έργα μας. 

 

 

 

 

Συγγραφέας: 
Αικατερίνη Συγγελάκη