Το πανηγύρι του Αι  Γιώργη στην Θερμή της Λέσβου

# Ένα από τα πολύ όμορφα πανηγύρια, που γίνονται την Λαμπροβδομάδα στη Λέσβο είναι  το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στη Θερμή, που οργανώνει ο Λαογραφικός, Σύλλογος της κωμόπολης και παίρνουν μέρος  και πολλοί μαθητές του σχολείου.

 # Οι εκδηλώσεις του είναι διήμερες με ποικίλο πρόγραμμα, όπου πρωταγωνιστικό λόγο έχουν οι καβαλάρηδες με τα άλογά τους, τιμώντας έτσι τον έφιππο Άγιο.  

# Το απόγευμα της πρώτης μέρας γίνεται περιφορά της εικόνας στο χωριό συνοδεία αλόγων και παραδοσιακής μουσικής. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των αλόγων και βράβευσή τους στη πλατεία του χωριού. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, εσπερινός στο εξωκλήσι του Άγιου Γεώργιου και γλέντι στα καφενεία του χωριού.

# Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας  ξεκινούν με  Θεία λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου   και περιφορά της εικόνας του  συνοδεία φιλαρμονικής. Ακολουθεί   ευλογία των αλόγων από τον ιερέα και βράβευση των αναβατών και παραδοσιακοί χοροί.

ΤΟ ΚΙΣΚΕΤΣ 

# Το πανηγύρι συνδέεται με την παρασκευή και διανομή  του παραδοσιακού φαγητού «κισκέτς», που έφεραν στην περιοχή οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922. Ένας  από τους πρόσφυγες αυτούς ήταν ο Σόκιαλης (από τα Σόκια) που την ιστορία του έκανε διήγημα μια μαθήτριά μας –και βραβεύτηκε το 2019 από το Ίδρυμα Λασκαρίδη.

# Το κεσκέκι στη Λέσβο παρασκευάζεται με κρέας βοδιού κοπανισμένο αποφλοιωμένο ολόκληρο σιτάρι και κρεμμύδια. Μόλις τα υλικά είναι όλα έτοιμα μοιράζονται στα καζάνια.

# Πρώτα κάτω-κάτω, τοποθετείται το κρεμμύδι να καλύψει όλο τον πάτο, από πάνω μπαίνει το κρέας έτσι ώστε να καλύψει όλο το κρεμμύδι να μη φαίνεται καθόλου, τέλος πάνω από το κρέας τοποθετείται το σιτάρι καλύπτοντας και αυτό με τη σειρά του το κρέας.

Συγγραφέας: 
avalesis