Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικής Φιλοζωίας, που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-24, το ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα φιλοζωίας.

Κάθε τμήμα, με τη συνδρομή του διδάσκοντα καθηγητή, αφιέρωσε μια διδακτική ώρα σε συζητήσεις για τα δικαιώματα των ζώων και  την υπάρχουσα νομοθεσία, καταλήγοντας στη σύνταξη του “Δεκαλόγου των αδέσποτων”.

Στο προαύλιο του σχολείου, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών με δοχεία τροφής και νερού για αδέσποτα ζώα. Οι μεταλλικές κατασκευές είναι μέρος παλιών κατεστραμμένων θρανίων και τα δοχεία τροφής είναι πλαστικά δοχείο μιας χρήσης.
  • Φύτευση τριανταφυλλιών στην αυλή, σε ανάμνηση της 1ης Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας.

Ακολούθησε προβολή της εγκεκριμένης ταινίας "Re-action", παράλληλα με τη δημιουργία αφισών από την καλλιτεχνική ομάδα των μαθητών του ΕΠΑΛ.

Παρόλο που οι εκδηλώσεις αυτές δεν δύναται να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς την καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας. Μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, προβληματισμούς και ενημερωτικές δράσεις, σπείραμε τον σπόρο της ενσυναίσθησης στις καρδιές των μαθητών.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γκίλια Ν. και τον τομέα Μηχανολόγων για την κατασκευή των μεταλλικών κατασκευών, καθώς και στον κ. Στεφανάκη Μ. και τον τομέα Γεωπονίας για την οργάνωση της φύτευσης των τριανταφυλλιών.

Υπεύθυνες για την οργάνωση της δράσης:

Γεωργία Μπαλτατζή

Ειρήνη Διούδη

Συγγραφέας: 
Michstefan