Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Κάθε γλώσσα, λέει ο σκηνοθέτης (Federico Fellini) βλέπει διαφορετικά τον κόσμο.... και όλες μαζί, θα πούμε, εμείς, συνθέτουν την ομορφιά του πλανήτη μας! Έτσι γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας μαζί με τους γονείς των παιδιών μας που είναι από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα.
Αρχικά λοιπόν επεξεργαστήκαμε ένα έργο του γνωστού street artist Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) που αποτυπώνει καλλιτεχνικά τον πλούτο της γωσσικής πολυμορφίας. Οι μαθητές αναγνώρισαν λέξεις και γράμματα στην ελληνική γλώσσα και έκαναν συγκρίσεις με τα υπόλοιπα γράμματα του έργου. Η συζήτηση κατέληξε στους συμμαθητές μας που κατάγονται από άλλες χώρες και αποφασίσαμε να καλέσουμε τους γονείς τους για να μας αποκαλύψουν τις δικές τους γλώσσες.

Έφτασε η ημέρα που μας επισκέφθηκαν γονείς με διαφορετικό πολιτισμικό και γλωσσικό υπόβαθρο και μαζί τους ταξιδέψαμε στον δικό τους προφορικό και γραπτό λόγο. Μας έδειξαν τραγούδια, βιβλία και καταγράψαμε απλές καθημερινές λέξεις. Δυστυχώς οι ιώσεις δεν επέτρεψαν σε περισσότερους γονείς να συμμετέχουν αλλά η ατμόσφαιρα του γλωσσικού πλούτου δεν ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί. Στη συνέχεια ηχογραφήσαμε την προφορά των λέξεων και δημιουργήσαμε πίνακα αναφοράς με τα ανάλογα qrcodes. Τέλος, τραγουδήσαμε όλοι μαζί το Αράμ σαμ σαμ και το διασκεδάσαμε με την ψυχή μας! Ευχαριστούμε τους γονείς Tina Laesen και Rigerca Kurani από τη Νορβηγία και Αλβανία αντίστοιχα.
Μετά από αυτή την υπέροχη συνάντηση αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς το δικό μας χρυσό αγγείο από όπου αναβλύζει η μαγεία των γλωσσών κατ' αναλογία με το έργο του Cacao Rocks. Έτσι καταγράψαμε τις λέξεις που μας έδειξαν οι γονείς και με απλά υλικά ιδού το δικό μας έργο! Η γλώσσα, κάθε γλώσσα,  είναι πλούτος!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI