Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (escape room)

06 Φεβρουαρίου 2024

Μπλε, Κόκκινο, Κίτρινο, Πράσινο, Μωβ…τόσα πολλά χρώματα όσα και τα χρώματα των ομάδων που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό «escape room» παιχνίδι, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της πλατφόρμας Genially.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου, την 4η, 5η και 6η ώρα, χωρίστηκαν σε ομάδες όσα και τα χρώματα που προαναφέρθηκαν και με τη συνεργασία όλου του προσωπικού του σχολείου, ξεχύθηκαν στις αίθουσες του, λύνοντας γρίφους, αποστολές και δοκιμασίες, με σκοπό να απελευθερώσουν το φάντασμα του διαδικτύου, που είχε παγιδευτεί στο σχολείο μας, στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, ήρθαν σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο, με θέματα όπως ο Κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο (Netiquette), τα Προσωπικά Δεδομένα, την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο και κυρίως με τα παιχνίδια.

Μαθητές/τριες το διασκέδασαν με τη ψυχή τους, παίζοντας και μαθαίνοντας και στο τέλος αφού μάζεψαν όλα τα πολύτιμα σύμβολα από κάθε αποστολή που έφεραν εις πέρας, συνομίλησαν με το ChatGPT, εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, για να ρωτήσουν το εξής:

«Τελικά πόσο ασφαλές είναι να κάνω πλοήγηση στο διαδίκτυο»;

Οι πληροφορίες που τους έδωσε το ChatGPT ήταν πολύ χρήσιμες για τους/τις μαθητές/τριες μας και ήταν σημείο αναφοράς και συζήτησης μεταξύ μαθητών/τριών και καθηγητών στο τέλος παιχνιδιού.

Συγγραφέας: 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜ...