# Οι τροχονόμοι των ….αιθέρων!

@@ Η παρουσίαση είχε αντικείμενο το επάγγελμα του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο από τη μια η γλαφυρότητα του ομιλητή κι από την άλλη οι πολλές απορίες των μαθητών των μεγάλων τάξεων του σχολείου, έκαναν τη συζήτηση να «ξεστρατίσει» γόνιμα και σε πολλά άλλα -συναφή με το θέμα- μονοπάτια.

@@ Έτσι πέρασε ένα δίωρο με ερωτήσεις που έπεφταν βροχή, όπως: Έχουν τα αεροπλάνα αλεξικέραυνο; Με πόση ταχύτητα τρέχει ένα αεροσκάφος; Πώς αποφεύγουν τους κεραυνούς όταν πετάνε σε σύννεφα με καταιγίδες; Τι σχολή πρέπει να τελειώσει κάποιος για να γίνει ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας; Πόσο ζυγίζει ένα αεροπλάνο;

@@ Ο ομιλητής, ο φίλος Γιάννης Αβαγιανός από τα Πάμφιλα - πράος και προσηνής - είχε απαντήσεις για όλα. Και εντυπωσίασε με τις γνώσεις του αποκαλύπτοντας ένα κόσμο άγνωστο στους περισσότερους. Μας μίλησε για τους ραδιοφάρους, με τους οποίους προσανατολίζεται στην πτήση του κάθε πιλότος. Μας μίλησε για τα τρία είδη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που υπάρχουν και τι καθήκοντα έχει ο καθένας.

@@ Μας ανέφερε επίσης ότι: “Οι διαδρομές των αεροπλάνων είναι συγκεκριμένες και δημοσιευμένες σε παγκόσμιους χάρτες. «Τα αεροσκάφη πετούν σε συγκεκριμένους αεροδιάδρομους, που ο καθένας έχει πλάτος 20 χλμ.» «Ένα αεροπλάνο μπορεί να αλλάξει αεροδιάδρομο μόνο με τη συνεργασία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι καθοδηγούν τον πιλότο ώστε να βγει από τον αεροδιάδρομο του και αργότερα για να επιστρέψει σε αυτόν». «Ο ελεγκτής είναι ο μόνος που έχει τη συνολική εικόνα της κίνησης των αεροπλάνων στην οθόνη του».

@@ Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Μυτιλήνης, μέσα στο Μάϊο, όπου οι μαθητές των μεγάλων τάξεων θα έχουν την ευκαιρία να δουν και επί τόπου τα όσα άκουσαν στο σχολείο σ΄ αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία.

Συγγραφέας: 
avalesis