Οι Μάηδες της Μακρινίτσας

Ως σχολείο που ανήκουμε στο δίκτυο UNESCO ASPnet σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ασχολούμαστε με το έθιμο "Οι Μάηδες της Μακρινίτσας".

Οι Μάηδες της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως χορευτικομιμητικό έθιμο, ως δραματική παράσταση, ως μαγευτικό δρώμενο, ως πανάρχαιος μύθος ή ως μαγικοθρησκευτικό έθιμο. Σύμφωνα με τον Σαχινίδη, οι Μάηδες ήταν μαγικά αγροτικά φυσιολατρικά έθιμα, που χαρακτηρίζονταν από μαγικοθρησκευτικά δραματοποιημένα θεάματα και μιμοδράματα (δρώμενα), που είχαν ευετηριακή, προφυλακτική και αποτρεπτική σκοπιμότητα. Ως έθιμο που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης χαρακτηρίζουν τους Μάηδες οι Χουρμουζιάδης, Ασημακοπούλου-Ατζακά και Μακρής, καθώς επίσης και ως κράμα αυτοσχεδιασμού και στοιχείων μουσικής, λόγου και κινήσεως αυστηρά προκαθορισμένων από την παράδοση. Το στοιχείο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2021.

16-1-2024 μας επισκέφτηκε ο κεραμίστας του θιάσου, κος Βαγγέλης Πατσέας, ο οποίος μας μίλησε για τις φιγούρες από πηλό όλων των μελών του δρώμενου και παίξαμε μαζί τους. Μας χάρισε ζωγραφιές των φιγούρων, τις οποίες ζωγραφίσαμε με μεγάλη χαρά..!!!

26-1-2024 μας επισκέφτηκαν οι μουσικοί του θιάσου, κος Γιάννης Καραμανιώλας και κος Βαγγέλης Μπαντέλας, https://www.facebook.com/pelionzournas, Πηλιορειτικοι ζουρναδες. οι οποίοι τραγούδησαν το τραγούδι των Μάηδων σε συνοδεία μουσικών οργάνων νταούλι και ζουρνά. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ. Τους ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που διαθέτουν στους μικρούς μαθητές μας..!!!

Συγγραφέας: 
Αποστολία Μπέκα