ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ

Η περιβαλλοντική επιτροπή του γυμνασίου Νέας Αγχιάλου πρότεινε τον προορισμό για την σχολική  εκπαιδευτική επίσκεψη του Ιανουαρίου :Τις λίμνες Ζερέλια. Οι μαθητές –μέλη της  περιβαλλοντικής επιτροπής αναζήτησαν πληροφορίες για τις λίμνες και ενημέρωσαν τη σχολική κοινότητα.

<<Τα Ζερέλια είναι δυο φυσικές κυκλικές λίμνες που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Αλμυρού στη σκιά του βουνού των Τιτάνων (Όθρυς). Η αξία τους έγκειται στη σπάνια ορνιθοπανίδα που φιλοξενούν αλλά και στην προέλευση της δημιουργίας τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές Ευάγγελο Λάγιο -καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- και Dietrich Volker -καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης- οι λίμνες δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση μετεωρίτη πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σπάνιο για τον ελληνικό χώρο ενώ συγκαταλέγεται στις 40 περίπου αντίστοιχες τεκμηριωμένες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η περιοχή είναι σημαντική επίσης για την προϊστορική θέση της Μαγούλας όπου οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα της προϊστορικής περιόδου.Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.>>

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου επισκέφτηκαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 τις λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό, έναν ιδανικό τόπο για σχολική εκδρομή. Περπάτησαν γύρω από τις λίμνες που αποτελούν μοναδικό υδροβιότοπο για άγρια πτηνά, όπου φύονται αγριολούλουδα και καλαμιές. Απόλαυσαν το δεκατιανό τους στο σύγχρονο εστιατόριο με θέα τις δίδυμες λίμνες.

Τη διδακτική επίσκεψη συμπλήρωσε η περιήγηση στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, του οποίου η έκθεση είναι οργανωμένη σε τρεις αίθουσες. Στην κεντρική αίθουσα ο μαθητές θαύμασαν τα δείγματα γλυπτικής και μικροτεχνίας από τις Φθιώτιδες Θήβες, μεταξύ των οποίων μαρμάρινα γλυπτά κεφάλια, αφιερωμένα στον Ασκληπιό και την Πολιάδα Αθηνά. Στη δεύτερη τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία της πόλης της Άλου, όπως αγγεία από τοπικά εργαστήρια, ειδώλια, σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, χάλκινα και αργυρά νομίσματα, ενώ στην τρίτη αίθουσα περιεργάστηκαν εκθέματα σχετικά με την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής περιόδου, τα οποία προέρχονται από τους οικισμούς στις μαγούλες Ζερέλια, Αηδινιώτικη, Αλμυριώτικη.

Τέλος, η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μαθητών στη Δημοτική Πινακοθήκη όπου φιλοξενούνται 65 έργα ζωγραφικής του Θανάση Ακριβόπουλου, πνευματική παρακαταθήκη του τόπου μας.

Η διδακτική αυτή επίσκεψη, πλούσια σε νέες εμπειρίες, ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου να γνωρίσουν τον τόπο τους, τόσο μέσα από τα μνημεία του απώτερου παρελθόντος και νεότερα, όσο και μέσα από τα φυσικά τοπία που δεν γνώριζαν ή δεν είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν.

Δημοσίευση της εκπαιδευτικής επίσκεψης στον τοπικό τύπο .Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας.  https://www.taxydromos.gr/magnesia/volos/1038604/ekpaideytiki-episkepsi-...

 

Συγγραφέας: 
Triantafyllopoulou P