Φυτεύουμε ελπίδα στο ΓΕ.Λ. Βυτίνας!

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ECOSCHOOLS
ΞΥΛΙΝΟΙ ΚΟΡΜΟΙ

Σε μια γιορτή περιβαλλοντικής συνείδησης, με πρωτοβουλία της Ομάδας EPAS του σχολείου μας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Επιτροπή ECOSCHOOLS μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φυτέψουν δενδρύλλια, καλλωπιστικά φυτά και βότανα στον αύλειο χώρο.

Τα φυτά προσέφερε ο κος Πλέσσιας Παναγιώτης, ο οποίος τα μετέφερε με το προσωπικό του όχημα στην αυλή μας και μάλιστα μίλησε στους μαθητές/τριες για τη σημασία των συγκεκριμένων φυτών για το τοπικό οικοσύστημα. Τα παιδιά έμαθαν για τα οφέλη που προσφέρουν τα έλατα, η αγριοκαστανιά, ο πλάτανος, το θυμάρι, και άλλα πολλά ,όπως η παραγωγή οξυγόνου, η απορρόφηση ρύπων , οι ευεργετικές ιδιότητες των παραγόμενων αφεψημάτων και η δημιουργία σκιάς. Στη συνέχεια, με τα χέρια γεμάτα χώμα και ενθουσιασμό, οι μαθητές φύτεψαν με προσοχή τα δενδρύλλια , τα καλλωπιστικά φυτά και τα βότανα.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση ξύλινης διακοσμητικής περίφραξης στο κηπάριο, ούτως ώστε να οριοθετηθεί ο χώρος και να αποφευχθεί η καταπάτηση των φυτών. Τον ξύλινο διάκοσμο προσέφερε η Παγγορτυνιακή Ένωση και ο Πρόεδρος της κος Αγγελακόπουλος Παναγιώτης , ο οποίος πάντα ανταποκρίνεται πρόθυμα σε κάθε κάλεσμά μας για βοήθεια, καθώς και η οικογένεια Ι. Αγγελακόπουλου.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των ξύλινων κορμών που προσέφερε το Δασαρχείο Βυτίνας για να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή ακόμα και ως καθίσματα σε μια φυσική και υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας.

Η δενδροφύτευση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Τα παιδιά έμαθαν για την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα δημιούργησαν έναν χώρο που θα εκμεταλλευτούν για ανάπαυλα ή και για μάθηση. Τα φυτά που φυτεύτηκαν θα αποτελέσουν σύμβολο ελπίδας για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της δενδροφύτευσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κο Πλέσσια Παναγιώτη, τον κο Αγγελακόπουλο Παναγιώτη, Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης, το Δασαρχείο Βυτίνας και την οικογένεια Ι. Αγγελακόπουλου, για την ανιδιοτελή προσφορά τους , υλική αλλά κυρίως ηθική.

Ας φροντίζουμε τα δέντρα μας, ας σεβόμαστε το περιβάλλον και ας αφήσουμε το δικό μας πράσινο σημάδι στον κόσμο!

Συγγραφέας: 
Ψυχογιού Σταυρούλα