eco2jammy

Φέτος υλοποιείται στο σχολείο μας ο όμιλος " Βιώσιμη παραγωγή – βιώσιμη γη", από την εκπαιδευτικό Αραμπατζή Μαρία.

Όλα τα χρόνια της μαθητικής μας πορείας συμμετείχαμε σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Έχουμε μάθει λοιπόν ποια υλικά ανακυκλώνονται, ποια υλικά κομποστοποιούνται και ποια αποτελούν γενικά απορρίμματα. Στα προγράμματα αυτά δεν συμμετείχαμε μόνο εμείς αλλά και χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρά την πολλή ενημέρωση και εκπαίδευση που έχουμε λάβει όλοι οι μαθητές στον κόσμο, το πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη δεν δείχνει να μειώνεται.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ανακυκλώσουμε ενεργά, να κομποστοποιούμε συστηματικά και να παράξουμε ένα προϊόν που θα προσφέρει όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον. Οργανώσαμε όλοι μαζί μια επιχείρηση, εκλέξαμε πρόεδρο, διευθυντή οικονομικών για να μαζεύουμε χρήματα, διευθυντή προσωπικού και παραγωγής και διευθυντή σχεδιασμού. Όλοι μαζί δουλέψαμε, στύψαμε το μυαλό μας και βρήκαμε την ιδέα της επιχείρησης μας.

Τι δεν αρέσει στα παιδιά να τρώνε; Φρούτα! Πως τα τρώνε; Όταν είναι γλυκά! Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μαρμελάδες. Μαρμελάδες όμως διαφορετικές τόσο στην παραγωγή τους όσο και στον συνδυασμό γεύσεων. Προσπαθήσαμε να παράγουμε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και κάναμε πράξη την κομποστοποίηση που μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Διδαχτήκαμε το “Zero Waste Project” το οποίο κάναμε πράξη. Το “Zero Waste Project” αναφέρεται στην μείωση της σπατάλης τροφίμων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Φτιάχνουμε λοιπόν μαρμελάδες με ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας και κομποστοποιούμε τα υπολείμματα των φρούτων. Δουλεύουμε σαν ομάδα κάθε Παρασκευή έτσι ώστε να παράγουμε ταχύτερα και περιορίζουμε την σπατάλη ενέργειας. Φροντίζουμε λοιπόν το περιβάλλον προσπαθώντας να εισάγουμε τα φρούτα στη διατροφή μας και δίνουμε  το παράδειγμα για μια βελτιωμένη δράση μέσα στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε οι eco2jammy και σας παρουσιάζουμε τις μαρμελάδες μας με οικολογικό τρόπο παραγωγής . Ευχόμαστε να σας γλυκάνουμε!  Οι γεύσεις που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε στην πρώτη μας προσπάθεια είναι  αχλάδι- τζίντζερ- κανέλα και μήλο- κανέλα, τις οποίες πουλήσαμε στο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας. Εκεί καταφέραμε να πουλήσουμε όλα τα βάζα που είχαμε φτιάξει. Έτσι σκεφτήκαμε καινούριους συνδυασμούς φρούτων. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε πιο δροσερές γεύσεις όπως φράουλα, φράουλα με δυόσμο και καρότο με μήλο που αποτελεί μια γεύση γεμάτη ενέργεια για εμάς τους μαθητές.

Εμείς έχουμε ενθουσιαστεί με τις γεύσεις μας από την πρώτη στιγμή που τις δοκιμάσαμε. Εσείς; Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε;

Μπορείτε να βρείτε εδώ: https://blogs.sch.gr/mararampat/2024/04/11/poioi-eimaste/

Συγγραφέας: 
tkaterina